Turner 2005

Това е една от най-уважаваните американски марки, която наистина прави рамките си ръчно в Щатите и ги прави добре! Както и други подобни бутикови фирми, в Turnеr подхождат с перфекционизъм към всеки детайл и усъвършенстват доказали се концепции и конструкции в продължение на години, правейки ги все по-ефективни, вместо да разработват нови неща на всеки три години, залагайки повече на маркетинга, отколкото на инженерната мисъл. Затова байковете на тази марка са известни с отлична геометрия, прецизна изработка и максимална ефективност за предназначението, което им е отредено.
 
Най-новият член в гамата на Turner за 2005г. е моделът Nitrous. С тегло 2,04кг., ход 80мм и максимално допустимо тегло на колоездача 75кг., рамката не оставя никакво съмнение относно предназначението си – състезателно ХС. „Стръмната“ геометрия също доказва това, а внимателният поглед върху отделните детайли разкрива откъде са взети спестените грамове. Така например тръбите на задницата са с правоъгълно сечение, но са направо миниатюрни с всичко останало на пазара. Стойките на веригата са асиметрични, за да не си пречат с предните венци и дерайльор. Окачването е на кобилица и е с втулки, не само за понижаване на теглото, но и защото Дейвид Търнър смята, че качествените втулки в повечето случаи са по-подходящи за велосипедите отколкото капсуловините лагери. Задният амортисьор е FOX Float RP3. Цената на рамката е 2095$.
 

Ако не сте толкова състезателно настроени и търсите байк, който да бъде едновременно лек, пъргав, здрав и удобен, моделът Flux може да послужи за негова основа. Рамката тежи 2,5кг и осигурява 100мм ход, а задният амортисьор FOX Float RP3 позволява да настройвате стабилната му платформа Pro Pedal чрез три различни позиции. Окачването е на кобилица с Horst Link при задната ос. И в тази рамка са използвани качествени втулки вместо лагери. Flux е много подходящ за маратонско каране, дълги преходи и крос-кънтри. Рамката е достатъчно здрава да издържи и малко по-агресивно каране. Цената на Flux (само рамка) е 1795$.
 

Следващият модел в каталога на Turner е 5 Spot. Както показва и името му, той е с 5 инча ход отзад, т.е. 125мм, а теглото на рамката е 2,85кг. 5 Spot не е нов модел за 2005 и определено се е доказал като способен и издръжлив ендуро байк, с който никоя планина няма да ви се опре, независимо дали посоката е надолу или нагоре. За това говорят множеството хвалби от клиенти и списания, както и фактът, че това е най-продаваната рамка на Turner. Окачването е на кобилица и използва horst link при задната ос. Задницата побира гуми до 2.4. Новото за 2005г. е задният амортисьор FOX Float RP3, който не само има регулируема платформа Pro Pedal, но и намалява теглото на 5 Spot, защото е един от най-леките на пазара. Цената на рамката е 1895$.
 

6 Pack е на границата между категориите ендуро (all mountain) и фрийрайд. Той е със 150мм ход (6 инча), проектиран е за новите еднокоронни вилки с толкова ход и е достатъчно здрав, за да издържи големи натоварвания. Разбира се, това се отразява и на теглото му, което е 4кг. (за рамката). Задницата побира гуми до 2.7, при средното движение има уши за ISCG, а задният амортисьор е с метална пружина – FOX DHX 5.0. Все пак, 6 Pack може да се кара успешно и нагоре – шокът е с платформа Pro Pedal, при задната ос има Horst link, а рамката позволява монтирането на преден дерайльор и дълго колче за седалката. При внимателен подбор на компонентите, може да се постигнат едновременно голяма здравина и поносимо тегло. Разбира се, първо трябва да си купите рамката, която струва 1995$.
 

Highline – този нов модел на Turner е предназначен за фрийрайд и предлага регулируем ход 7/8,5 инча (180/210мм), челна тръба за стандарта 1.5, средно движение 83мм, възможност за монтиране на преден дерайльор, непрекъсната седалкова тръба и задна главина 150х12мм. Както виждате и от снимките, тук подсилките са доста масивни, за да издържи рамката всичко, което се изпречи на пътя ви. Задното окачване е четириставно, с Horst link и използва амортисьор FOX DHX 5.0. Теглото на рамката е 5,4кг. Тя ще се предлага на пазара от пролетта и нарочно няма да бъде боядисана, т.е. ще има само прозрачно покритие, което ще й придава суров вид. Цената на Highline е 2195$.
 

DHR – това е рамката за спускане, която се използва от отбора на Maxxis в Щатите (а той е един от най-силните отбори в американския шампионат), както и от много други състезатели по цял свят, сред които и Ерик Картър. Едничката цел, за която е направена тази рамка, е да бъде карана състезателно надолу и затова геометрията й, макар да не е променлива, е оптимизирана именно за DH. Ходът на задницата е 8,5 инча (210мм) и се осигурява от система на окачване, комбинираща люлеещо се рамо и ставни връзки за постигане на максимална отзивчивост и независимост при спиране и педалиране. Тръбите на рамката са с правоъгълно сечение, челото е за стандарта 1.5, а при средното движение има уши за ISCG. За да може байкът да се накланя максимално в завоите, ширината на средното движение е 73мм, а „разкрачът“ на задницата 135мм, като диаметърът на задната ос е 12мм, но може да се променя до 20мм. Задният амортисьор е FOX DHX 5.0 с дистанционен резервоар. Теглото на DHR е 4,85кг., а цената 2295$.

 

За контакти:
www.turnerbikes.com

Етикети: , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>