Rohloff Speedhub 500/14

Някои може би за пръв път чуват името Rohloff, докато други са добре запознати с основния продукт на тази немска марка – главината с вътрешни скорости Speedhub 500/14.

Това е една от най-скъпите части, която бихте могли да подарите на своя байк, защото обемът на продукцията определено не е голям (компанията Rohloff е семеен бизнес), качеството е на най-високото възможно ниво (главината се прави в Германия, най-малкото), а сложността на механизма е такава, че дори като го гледам на картинка не мога да го схвана до край. Мисля, че изобщо няма да преувелича, ако кажа, че за пълно разбиране на това, което става в главината на Rohloff, човек трябва да има някакъв вид инженерно/техническо образование. Е, аз нямам, затова и не мога да обясня нещата с големи подробности. Не е и нужно, тъй като Speedhub 500/14 е типичен пример за т.нар. „черна кутия“ – нещо, което е сложно, добре измислено и работещо, така че за потребителя остава само да си го ползва със здраве, без да има особен смисъл да се пъне да разбере какво точно става вътре. Ако все пак ви влече, посетете www.rohloffusa.com (на английски) или www.rohloff.de (на немски), където има скици и обяснения за тези, които могат да ги схванат.

Speedhub 500/14 е главина с планетарни скорости, която има 14 предавки с 526% увеличение на предавателното отношение между най-ниската и най-високата предавка. Прозвуча ли достатъчно сложно? За 14-те предавки е ясно. 526-те процента показват, че най-високата предавка е с пет пъти „по-висока“ от най-ниската. Т.е., ако на последната предавателното отношение е 1:1, на най-високата ще бъде 5:1 (разбира се, това са примерни съотношения, реалните са малко по-различни). Процентът е подбран така, за да съответства в максимална степен на предавателните отношения, които се използват при велосипедите със стандартни скорости. Остава само да хвърля поне малко светлина по въпроса за планетарните скорости. Такива са повечето главини с вътрешни предавки. Наричат се така, защото се състоят от следните основни елементи (разбира се, на по-простичко ниво): 1) стационарна предавка „слънце“, която е цилиндър, разположен около оста на главината, със зъбци от външната страна; 2) планетарни предавки – няколко (най-често 3-4) еднакви зъбни колелца, които са разположени като планети около „слънцето“ и зацепват към него; 3) всичко това е прибрано в някакъв вид „кутия“, около която има един „предавателен“ пръстен, назъбен от вътрешната страна, който се движи по-бързо от планетарните предавки и зацепва към тях. Ще разгледаме пример с 3-скоростна главина. Веригата свързва предната плоча със задния (задвижващ) венец. Ако той е свързан към предавателния пръстен, а колелото към кутията с планетарните скорости, то ще се движи по-бавно от задния венец, т.е. предавката ще е по-ниска. Ако задвижващият венец е свързан с планетарните скорости, а колелото се задвижва от предавателния пръстен, предавката ще е по-висока. Третата предавка обикновено е неутрална, т.е. използва се предавателното отношение между предния и задния венци. При повече от три предавки нещата се усложняват доста – елементите стават още повече и на практика образуват няколко „слънчеви системи“. Точно такова е положението при Rohloff – можете да го видите на тази скица:

Ако се чудите за какъв дявол да давате цяло състояние за толкова сложен механизъм, ето ви няколко причини: 14-те предавки покриват диапазон, идентичен с този при нормалните скорости, като са премахнати някои повтарящи се или излишно близки предавателни отношения. Оперирането се извършва само с една команда (тип „въртяща се“). По този начин превключването на скоростите се опростява като процес, макар че това вероятно е най-малкото предимство на системата. Много по-хубаво е това, че можете да сменяте предавките докато спирате и незвисимо дали въртите педалите (напред или назад) или ги държите неподвижни. Най-големите плюсове обаче се крият в защитеността на механизма от външни влияния – главината е затворена и отлично уплътнена, а чарковете вътре се къпят в масло. Не е необходимо да настройвате скоростите, нито да ги чистите или смазвате по няколко пъти на месец. Единственото, за което имате грижа, е да сменяте маслото на главината веднъж годишно. Разбира се, трябва да поддържате и веригата в добро състояние, но при наличието само на две зъбчатки, това е по-лесно. А и замърсяването й намалява ефективността на цялата система в по-малка степен, отколкото при обикновените скорости, където всички компоненти са външни и са изложени на въздействие от страна на природните елементи. Разбира се, няма как да счупите дерайльор, защото такъв няма.

Разбира се, не липсват и някои недостатъци. Един от най-явните е теглото – въпреки, че всичко е събрано на едно място, комбинацията от главина и съответните допълнителни компоненти (виж по-долу) обикновено излиза с 0.5-1.0кг. по-тежка от стандартната система. Точно затова засега Rohloff намира пазар най-вече сред почитателите на нанадолните дисциплини, където теглото не е най-важното. Проблеми могат да възникнат и със съвместимостта. Макар че Speedhub 500/14 се предлага в много варианти – с или без диск, с нормална или проходна ос и т.н., уникалността на продукта може да създаде проблеми с монтажа върху някои рамки.

За да ползвате главината на Rohloff може да ви потрябват няколко допълнителни неща. Едно от тях е специален ротор за дискова спирачка. Това е така, защото при Speedhub 500/14 лагерът от обратната на движението страна е по-голям и това пречи да се използва стандартен фланец за 6 болта. Тук дупките са 4 и са разположени върху окръжност с по-голям диаметър. Rohloff предлагат различни видове ротори, предназначени за основните марки дискови спирачки. Както виждате и от снимката, има дори и такива с вълнообразна форма – последният вик на модата, както с казва.

Ако колелото ви е със задно окачване, вероятно ще се нуждаете и от обтегача за верига (chain tensioner) или водача (chain guide), а може и от двете (показани са вляво). Излишно е да обяснявам за какво служат.

Главината на Rohloff е пример за опитите за премахване на сегашната скоростна система с много външни компоненти в полза на нещо, което ще е по-защитено. Писали сме и за други подобни разработки (например G-Boxx), а в бъдеще ще има информация за още новости в тази област. 


Speedhub 500/14


Така изглежда главината „без капак“


Rohloff предлагат задни венци с различен брой зъбци – по тозиначин можете да променяте крайните предавателни отношения (най-ниското и най-високото).


Обтегач за веригата


Водач за веригата

 

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>