Iron Horse 2005

Американската компания за велосипеди напълно обнови моделната си линия за следващата година. От познатите досега колела не е останало почти нищо – нови имена, нов външен вид! Нищо чудно, че всички говорят за тях, а и определено има какво да се каже!
Първото, което прави впечатление, е новият дизайн на окачването, който е приложен при почти всички модели за 2005г. Има заден триъгълник, който е едно цяло и е закачен към предницата чрез две планки при средното движение и кобилици при седалковата тръба. Става дума за т.нар. DW Link – система на окачване, разработена от Dave Weagle (свързан с марките e.13 и Evil) – един от безспорните умове в света на планинското колоездене. Iron Horse и преди това използваха неговата разработка в моделите Hollowpoint, но сега окачването е подобрено и рационализирано, за да бъде приложено както при модели за спускане, така и при велосипеди за ХС. За усъвършенстването му Уигъл е ползвал директно отзивите на състезателите от отбора Mad Catz Iron Horse, а те са сред най-добрите в света.

Разбира се, основните постижения, с които се „хвалят“ Дейв Уигъл и Iron Horse, са независимост на окачването при педалиране, съчетано с отзивчивост към терена по всяко време. Как е постигнато? Подобно и на други системи, при DW Link е наблегнато на разположението на ставните връзки, така че да се получи линия на движение на задната ос с определени характеристики, които да решат проблемите на обикновените задни окачвания. Като цяло задното колело се измества назад, описвайки сложна траектория, при което остава твърдо при педалиране и отзивчиво към малките неравности, а след средата на хода се подобрява поемането но по-големите удари. Разбира се, това обяснение е доста опростено – изборът на подобна линия на движение е направен след като са изследвани внимателно силите и разпределението на тежестта, които действат върху окачването и последиците от тяхното действие. Освен това, прилагането на задна спирачка води до леко сгъване на задницата (но без да се втвърдява окачването), с което се постига повече стабилност. Цялата система и принципите, върху които е изградена, са обяснени подробно в специален сайт, посветен на нея: www.dw-link.com И все пак, имайте предвид, че там все още не е казано всичко! Добрата работа на окачването позволява моделите с DW Link да бъдат карани и без амортисьор със стабилна платформа. Затова Iron Horse са поръчали за тях шокове, при които компресията при бавна скорост е намалена в сравнение с нормалното. Ако амортисьорът е със стабилна плтформа, тя не пречи, но е препоръчително да намалите прага за педалиране до минимум, защото иначе може да влошите поемането на малките неравности, без да постигнете подобрение в педалирането.

Sunday…

…са предназначени за състезателно спускане. Кръстени са на деня (неделя), в който обикновено се провеждат финалните карания на състезанията по DH. Всъщност, през изминалия сезон, моделът Sunday е присъствал на подиума във всяко едно състезание от СК и NORBA. Геометрията е оптимизирана именно за подобен тип надпревари и е предназначена за вилки с 200мм ход. Толкова е и ходът на задното колело. Челото е за стандарта 1.5, като към рамката се доставят и преходници за 1 1/8. Задната главина е с ос 150х12мм, а средното движение е с ширина 83мм. Sunday се предлага в две разновидности:

World Cup
Boxxer WC, Progressive 5th Element, Sram X.0, e.thirteen SRS, Hayes El Camino, Hugi FR

Team (на снимката)
Boxxer Team, Progressive 5th Element, Sram X.9, e.thirteen SRS, Hayes El Camino

А също и като отделна рамка с главина DT Hugi FR, колче Thomson, преходник е.13 към 1 1/8 и чашки FSA.

7Point…

…включва байкове, съвсем ясно насочени към фрийрайда. Те имат масивна конструкция с ход 7 инча (180мм), така че да са в състояние да понесат всякакви натоварвания, но имат и възможност за монтиране на преден дерайльор. И тук челото е за 1.5, задната главина е 150х12мм, а средното движение 83мм. Моделите са три:

7Point7
Manitou Sherman Breakout Plus 1.5, Progressive 5th Element, Sram X.0, Hayes El Camino

7Point5
Boxxer Ride U-Turn, Progressive 5th Element 3-way, Sram X.9, Hayes HFX-9

7Point3
Manitou Stance Flow 1.5, Progressive 5th Element 2-way, Sram X.7, Hayes HFX-9

Hollowpoint Mk ІІІ…

…е серията от ендуро байкове на Iron Horse. При тях окачването е с ход 5 инча (125мм). Конструкцията е изчистена, лека и здрава. Байковете отново са три:

Team
Manitou Nixon Platinum, Progressive 5th Element Air, Sram X.0 & X.9, Truvativ Stylo Team GigaX, Hayes El Camino, Mavic Crossmax XL

Expert
Rock Shox Pike Race, Progressive 5th Element Air , Sram X.9, Hayes HFX-9 Carbon, Mavic XM317 Disc

Comp
Rock Shox Reba Race, Rock Shox Ario Adjust shock, Sram X.9 & x.7, Hayes HFX-9, WTB Speeddisc

Azure…

…е състезателната линия за ХС за следващата година. Велосипедите са с 90мм ход и геометрия, оптимизирана за катерене. Теглото е намалено благодарение на изтънявания на стените на тръбите и подбора на някои от най-леките компоненти на пазара. И тук има три модела:

Team
Rock Shox SID Race, Progressive 5th Element Air, Sram X.0 & X.9 , FSA K-Force MegaExo carbon, Crank Bros Eggbeater SL, Hayes El Camino, Mavic Crossmax SL

Expert
Manitou Skareb Super Air SPV, Progressive 5th Element Air, Shimano Deore XT дерайльор, команди и спирачки, Truvativ Stylo Team GigaX, Crank Bros Eggbeater, Mavic XC317 Disc

Comp
Rock Shox Pilot SL w/ Motion Control, Rock Shox Ario Adjust shock, Shimano Deore LX, Hayes HFX-9, Mavic XM117 Disc


Освен новите байкове с DW Link, Iron Horse ще предлагат и една серия за фрийрайд, насочена към потребителите с по-икономичен бюджет. Нейното име е Yakuza и включва както байкове с двойно окачване, така и твърдаци. Всички модели са предвидени за здраво блъскане и имат челни тръби за 1.5, място за широки гуми и много подсилки. Рамките с двойно окачване са с люлеещо се рамо на лагери.

На снимката е показан моделът Kumicho, който е най-скъпият в „мафиотската“ серия. Той е с 8 инча ход (200мм), плаващо ухо за задната спирачка, заден амортисьор Progressive 5th Element 3-way и двукоронна вилка Manitou Stance Kingpin със 170mm ход.

Другите байкове са с ход 7 инча (180мм), и с еднокоронни вилки. Твърдаците също правят впечатление с изпипани рамки, съвместими с 1.5 и добре подбрани компоненти.

Цените на новите модели с DW Link вероятно ще са малко по-високи от досегашните, тъй като закупуването на права върху подобен ефективен дизайн не излиза евтино. Разбира се, Iron Horse ще се стремят да предлагат байковете си на възможно най-достъпни цени, така че те да продължават да са едни от най-изгодните „сделки“ на пазара. За нас най-хубавото е, че Iron Horse имат представители и в България, чрез които можете да си поръчате някой от техните модели.

За контакти:
www.ironhorsebikes.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>