Ram Bikes 2005

Текст: Любомир Ботушаров Снимки: Дойчив Дойчинов – BAS , Георги Даскалов – RAM Bikes и Любомир Ботушаров

Започваме с кратко описание на главните участници в предствянето – велосипедите!
Догодина този байк за спускане ще се предлага заедно с тазгодишния модел. Той е от алуминий 7005 и 6061 с 250мм ход отзад, Horst link (това е точно определено разположение на ставата на окачването, разположена при задната ос), няколко позиции за закачане на амортисьора, 12х150мм задна ос, капсуловани лагери навсякъде и множество подсилки. Задният амортисьор е X-Fusion Vector DH с настройки на компресията и връщането. Той е мушнат между двете парчета метал, които свързват долната и горната тръби. Подобен дизайн, освен че има по-изчистен вид (което е субективно, разбира се), предпазва шока от удари и сваля по-ниско центъра на тежестта. Друго предимство пред RAM DH е, че настройките на амортисьора са съвсем лесно достъпни.
 
За 2005г. този модел е наистина за фрийрайд. Досега велосипедите на RAM с това име бяха по-скоро за т.нар. лек фрийрад и за ендуро (или all mountain, ако го предпочитате така) – те не бяха подходящи за по-големи скокове и много груб терен. Но FR за 2005г. е напълно различен – достатъчно здрав, за да издържи големи натоварвания, със 180мм ход на задницата и геометрия, подходяща за каране надолу. Тръбата за седалката е цяла, което позволява височината й да се променя в големи граници. Материалите са алуминий 7005 и 6061. Окачването е реализирано с масивно люлеещо се рамо, закачено към рамката на лагери. Долната тръба е монококова, при челото и седалковата тръба има солидни заздравявания. Самото рамо също е подсилено за повече странична твърдост с една метална „пръчка“, която на снимките трудно се забелязва. Ще има два варианта готови велосипеди – с вилки Rock Shox Pike SL или Boxxer Ride. Задният амортисьор на пробните велосипеди бе X-Fusion Vector PV. За FR и DHX обаче все още се обсъждат варианти за задни амортисьори и най-вероятно вместо с X-Fusion тези рамки да бъдат оборудвани с Manitou, което ще ги направи още по-добри.
 
Името е игра на думи и идва от т.нар. urban, т.е. екстремно каране в градски условия. Макар на външен вид този модел много да прилича на 4х, има някои разлики. Материалът на рамката е 6061, долната тръба е монококова, стойките на седалката и веригата са с правоъгълен профил, а ушите за задната ос са хоризонтални, което позволява байкът лесно да се ползва само с една предавка (фиксирана). Новият модел е още по-заздравен, със специфични и много добре измислени подсилки в областта на челото и седалковата тръба и задницата. Детайлите можете да видите от снимките. Геометрията на Urbn е по-различна от тази на 4х и е съобразена с предназначението на рамката. Вероятно моделът ще се предлага в два размера – 14″ и 15″, като вторият е насочен към хора с по-голям ръст.
Предполагам, че теорията дотук беше достатъчна. Време е да ви кажа какво усетих на практика при карането на RAM FR’05 и RAM DHX…

Първият ден (на Витоша) се качих на DHX-а. Карахме на Драгалевци и по пътеката от Голи връх до Бай-Кръстьо (туристическата, а не тази под лифта). Тези, които познават местата, знаят, че камъни не липсват – има голям асортимент различни по размери и форма. Е, с подобно колело повечето от тях просто изчезват! Като дългогодишен ползвател на твърдак, при това с ХС геометрия, преходът към байк с 250мм ход ми дойде малко рязък. Разбира се, проблемът не беше в колелото. Макар седалката да бе малко висока за моите предпочитания (нямаше как на място да режем колчето), геометрията на рамката е такава, че позицията за спускане си идва съвсем естествено. Това, с което не свикнах отведнъж, бе възможността да преминавам през всичките камъни, ровове и други препятствия на скорост – човек наистина трябва да се отпусне психически и да повярва, че почти всичко, което преди му е изглеждало голямо, сега просто остава под колелото, без да достига до колоездача. Оттам нататък остава само да си изберете подходящата линия, като не е необходимо тя да е с най-малко препятствия, и да я следвате, като използвате спирачките най-вече за забавяне преди завоите. Полека-лека (и с немалко окуражавания) набрах смелост да подкарам байка по-агресивно, макар че изобщо не успях да го подложа на сериозно изпитание, каквото заслужава. Затова пък по-опитните от мен не го третираха с толкова респект и потвърдиха, че под колелото „просто нещо се случва“ с препятствията, без те да затрудняват ездача. При скокове и падове окачването сякаш няма край – по-смелите го подлагаха на различни мъчения в тази насока, но рядко успяваха да достигнат края на хода. Ако трябва да обобщя всичко за DHX – това е байк за тези, които искат да правят големи неща – в сравнение с DH той има по-голям просвет и по-малко настройки, така че състезателите може би ще харесат повече DH-a. Но за тези, които искат да газят всичко по пътя си, да скачат от все по-високо или просто да карат несъстезателно и да се подсигурят с повече ход, новият модел е вариант, над който трябва сериозно да помислят.

Вторият ден, поне за мен, бе посветен на RAM FR. Бяха сглобени два такива байка – единият с Rock Shox Boxxer, а другият с Rоck Shox Pike SL. Аз изпробвах втория, тъй като първият бе с педали с автомати. Изпитателната писта бе известната на всички пловдивчани пътека от х.Здравец надолу – разнообразно трасе, включващо почти всякакъв терен. В посочената конфигурация RAM FR сякаш бе правен специално за мен. 17 инчовата рамка е много компактна и с чудесна геометрия, при която нямаше участък, който да ми се стори труден при преминаването му. Имаше няколко места (стъпаловидни препятствия, стръмни склонове и др.), на които с твърдака бих се колебал доста, преди да тръгна, докато с FR-а дори не се налагаше да се изтеглям много назад. Както казах, рамката е много компактна – дори с двукоронната вилка дължината на колелото едва надвишаваше тази на твърдака ми. Това прави байка много повратлив и удобен за технични пътеки и остри завои, където се налага човек по-рязко да сменя посоката на движение. На бързите участъци карането с FR също е много приятно – въпреки, че с Pike (140мм ход) челният ъгъл не е съвсем като на колело за спускане, вилката и задното окачване вдъхват увереност и по черен път човек може да се „засвятка“ без да му мисли много. Като се има предвид, че един от вариантите на FR ще е с вилка Boxxer Ride (с регулируем ход 133-178мм), това означава, че байкът ще е много адаптивен към променящите се условия за каране. Друг плюс на колелото е теглото – рамката, макар и много здрава, е по-лека от RAM DH, а цялото колело (без да го меря с кантар) се усещаше около 18кг. Това позволява на хората с достатъчно умения да го управляват лесно и да го вдигат във въздуха без много усилия.

Окачването на FR е с люлеещо се рамо. Мнозина смятат, че този дизайн е малко старомоден и не толкова ефективен, колкото най-новите неща, предлагани на пазара. Може и така да е, но в действителност „възрастта“ на този тип окачвания е техният плюс. Прилагането им години наред е позволило на производителите да изпипат нещата максимално, поради което недостатъците на този дизайн са изчистени напълно или намалени до мининум. RAM FR е пример точно за това – неговата задница е съвсем отзивчива и ако има някакво втвърдяване по време на спиране, то не е лесно доловимо (признавам си, че аз нямам достатъчно опит с „меки“ колела, за да развия подобна чувствителност, но това в случая ме доближава до стандартния купувач). Нещо повече – както е известно, при добро разположение на оста на рамото, този дизайн постига висока ефективност при педалиране. А когато се добави и заден амортисьор с клапа за изолиране на нежеланто сгъване (FR е точно с такъв), нещата стават наистина добри. При равномерно въртене на педалите, особено ако човек е станал от седалката, окачването почти не реагира, поне не осезаемо. Ако просто си въртите, седнали на седалката, се наблюдава леко сгъване. Най-много клатене усетих тогава, когато въртях изправен, но неравномерно, на тласъци. Тогава задницата си потъваше активно. Всички гореописани ефекти са следствие от конструкцията с люлеещо се рамо – при нея опънатата верига дърпа задната ос в такава посока, че се опитва да разгъне амортисьора, а не да го сгъне. Затова, докато има опън във веригата, клатене няма. Ако въртите неравномерно обаче, винаги има моменти, в които веригата е опъната и такива, в които тя се отпуска. И точно в тези моменти, когато няма опън, задницата се сгъва. С други думи, ако искате да пестите енергия при педалиране с FR, номерът е да правите оборотите плавно и равномерно.


Накрая няколко думи и за Pike – несъмнено един от най-горещите продукти за 2005г. Разбира се, един ден каране не е достатъчен за изграждане на пълни впечатления, но първоначалните такива са чудесни. Масивната конструкция с 20мм ос за главината не оставя големи възможности за сучене – предното колело отива там, където го насочиш и толкова. Ако избраният път включва камъни или други препятствия, с тях се заемат 140-те мм ход, подсигурени с отлично маслено смекчаване. Вилката се сгъва плавно и аз поне не успях да я продъня, макар че на моменти карах достатъчно „дървено“. Моделите Pike са с т.нар. Floodgate, чрез който се създава праг за отключване на вилката. За целта първо настройвате смекчаването при сгъване – можете да го направите по-бавно или направо да заключите хода, при което остават да работят само около 1-2см. от него. В това положение, ако срещнете препятствие на пътя си и то преодолее създадения праг, вилката проработва, поема удара (или ударите, ако са повече), след което отново преминава към заключено положение. Самият Floodgate е регулируем, т.е. вие сами определяте колко силен трябва да е ударът, който ще може да задейства вилката. Когато дойде време за катерене, разполагате и с възможност за намаляване на хода до 95мм. И всичко това наистина работи!

Друга интересна новина е, че един английски състезател по 4-крос и спускане, Тоби Фрит, който е национален шампион по 4-крос при младежите във Великобритания, ще кара байкове на RAM (най-вероятно моделите 4х и DHX). Той също бе в България и опита новите колела на марката, заедно с още няколко свои сънародници. Британците проявиха нескрит интерес и задоволство от байковете и вероятно не само Тоби ще се сдобие с колело, носещо българската марка.

Разбира се, това не са всички новости около RAM а 2005г. Както отбелязах и по-горе, RAM DH ще се предлага и догодина. Моделът, който през 2004г. носеше името FR, вече ще се казва АМ (All Mountain), което ще отразява много по-точно предназначението му. Той ще се предлага в два варианта, с вилки Rock Shox Pike SL и Manitou Splice Comp, а рамката ще може да бъде купена и във вариант с лек газов амортисьор. 4х от 2005г. ще се предлага и в още един размер – 14″ (плюс сегашният, който е 16,5 инча). Моделите HT1, HT2, XCountry и XCountry2 също остават на пазара.

За контакти:
www.ram-bikes.com
www.bas-bg.com

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>