Stratos – вече и в България

Отскоро в България се предлагат вилки и шокове на една американска компания за амортисьори, чиито продукти през годините станаха известни със своята надеждност, качество и здравина. Stratos е типичен пример за по-малък производител, чиито продукти не са масово разпространени и широко рекламирани, но въпреки това се ползват с уважението на тези, които сравняват най-доброто. Различни техни модели са печелили отлични отзиви в специализирани тестове или в потребителски класации като тази в mtbr.com. Затова присъствието им на българския пазар може само да ни радва.За момента няма да се внася цялата гама от амортисьори, а само четири модела, но за сметка на това най-добрите. В следващите редове ще можете да прочетете повече за тях, тъй като те едва ли са познати на много хора.

S8 Ultra

Това е най-скъпата вилка за спускане в гамата на Stratos. Тя е обърната (долните тръби са влизащи) и е с 8 инча ход, т.е. 200мм. Влизащите тръби са с диаметър 35мм и към вилката има предпазители за тях. Короните са проектирани така, че да позволяват извъртане на предното колело до 90 градуса (т.е. 180 градуса от край до край). Вътрешното устройство на вилката е с по три пружини във всеки крак, които могат да са с различна твърдост, така че да се настрои прецизно според теглото на колоездача. Масленото смекчаване е тип „отворена баня“. Колоездачът разполага с външни регулатори за връщането и сгъването. Към вилката се предлага отделно и лапа с директно захващане към горната корона.

6о7

Още една двукоронна вилка за спускане/фрийрайд, но не обърната. Ходът на вилката е 7 инча (т.е.175мм). Вилката е масивна на външен вид (35мм подпори, подсилена арка и т.н.) и всичките й елементи са калявани и обработвани за максимална здравина. Системата на маслено смекчаване е тип „отворена баня“ и осигурява прецизна и плавна работа, както и възможности за настройване отвън на връщането и компресията. Короните позволяват предното колело да завива в диапазон 180 градуса (от крайно до крайно положение).

El Jefe

 

 

Този заден амортисьор е предвиден за спускане и включва цял куп елементи, които дълго време са били изпробвани и прилагани при кросовите мотоциклети. Те засягат както външното, така и вътрешното му устройство. Както виждате и от снимката, амортисьорът е с отделен резервоар, свързан към основното тяло с маркуч. Това дава възможност камерите за маслото и азота да са с по-големи размери, при което се постига по-добра работа. Стандартно, амортисьорът разполага с външна настройка на връщането, но като допълнителна опция се предлага и регулатор за компресията при бърза и бавна скорост. Други възможни добавки са титанова пружина и ябълковидни (сферични) шарнири, които се справят по-добре със страничните натоварвания. За издръжливостта на амортисьора говорят и усилената резба за пружината, големият буфер на буталото и др.

Helix Pro

И този заден амортисьор е от висок клас и дава много възможности за настройка. Той е с метална пружина, подпомогната от газова камера, и има настройване на компресията, плюс заключване, както и реглаж на смекчаването при връщане. Към него се предлага и комплект с лостче за кормилото, чрез което ходът може да се отключва и заключва.

TR1

 

TR1 е амортисьор за тези, които търсят високо качество на приемлива цена. Той е предназначен за спускане и агресивно каране, т.е. подсигурен е откъм здравина. За разлика от по-скъпите си „събратя“, този шок има само реглаж на смекчаването при връщане и натегнатостта на пружината, което позволява цената му да е по-ниска.

ID
Това е името на инерциалната клапа, създаваща „стабилна платформа“, предлагана от Stratos. Да, точно така – инерциална клапа! Работеща на същия принцип, като тази на Fox, която е лицензирана за велосипедите на Specialized. Макар че Fox първи разработиха подобно нещо за планински велосипеди, извън велоиндустрията, в автомобилизма също се използват подобни технологии. Именно от една фирма за автомобилно окачване Stratos са закупили лиценз за патентованата инерционна клапа и са я доразработили за нуждите на велосипедното окачване.

Принципът на работа е като при Fox – има една „тежест“ с пружинка, която затваря клапана за компресията в нормално положение или при прилагане на сила отгоре (например при педалиране). Така вилката не може да се сгъне. При удар отдолу обаче, тежестта се отмества и отваря потока на маслото, т.е. вилката заработва. По този начин при каране по гладка настилка амортисьорът е твърд и издържа дори и на грубо педалиране, но щом срещне неравност, окачването се отключва и върши своята работа. При ID има още една „подробност“, която подобрява действието на клапата. Става дума за т.нар. X-Chamber, която задържа клапата отворена до момента, в който вилката започне да се разгъва. По този начин тежестта не се връща на мястото си твърде бързо, с което се подобрява работата на амортисьора.

ID клапата се предлага не само към амортисьорите на Stratos. Всъщност, тя е разработена като прдукт за крайния пазар, който да може да се монтира във вилките на конкурентите. Stratos предлагат на пазара готови патрони с ID клапата за вграждане във вилки на Fox, Marzocchi и Rock Shox, разбира се, не за всички техни модели. Ако за дадена вилка е разработен патрон с ID, той се слага на мястото на досегашните „вътрешности“ и готово!

В България ID патрони ще могат да бъдат доставяни по поръчка, тъй като за различните вилки и модели има различни патрони. Пак по поръчка могат да бъдат внесени и всякакви резервни части за продуктите на Stratos.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>