Световно първенство 2004 в Ле Же, Франция

Традиционно световното първенство се смята за най-голямото състезание по планинско колоездене за годината. И, макар че през 2004г. имаше и олимпийски игри, медалите от които бяха главна цел за много от атлетите и в нашия спорт, проведеното от 6 до 12 септември във френския курорт Ле Же световно първенство за 2004г. отново бе най-значимото МТБ състезание, за което се събраха най-добрите състезатели във всички дисциплини в оспорвана борба за титлата „световен шампион“, пред публика от 25 000 души. Ето и повече подробности…

Спускане

Спускането, както обикновено, предложи много емоции. При мъжете борбата за златото се състоя между Фабиен Барел (Франция) и Стив Пийт (Великобритания). Първият се ползваше с предимството на местната публика, която го подкрепяше с всички сили. Освен това Барел е и един от проектантите на трасето в Ле Же и е спонсориран от френския курорт. От друга страна Пийт е вечният претендент за шампионската титла, която винаги досега успяваше да му се изплъзне. Той е и един от най-бързите състезатели в света, което го прави особено опасен на скоростно трасе като френското. Въпреки скорошната си контузия (счупена ключица), Пийт бе в отлична форма по време на тренировките и даде първо време на квалификациите. И така до финалното спускане. Барел, който бе по-назад в квалификациите, даде отлично време и никой не успя да го подобри чак до последния стартиращ, който беше Пийт. Британецът започна карането си стремглаво и през цялото време убедително застрашаваше времето на Барел. Драмата нарастваше с всяка секунда, а развръзката дойде неочаквано на един от последните завои преди финала, където колелото на Пийт поднесе и той падна, изгубвайки ценни секунди. Още преди британецът да премине финалната линия, Барел вече бе в прегръдките на сънародниците си. Пийт остана чак на 11 място. Сребърен медал спечели Грег Минаар (ЮАР), а бронзов Сам Хил (Австралия).

При жените за първи път от години шампионската титла не отиде при Ан-Каролин Шасон (Франция). Най-добрата спускачка в света и този път бе на линия, но за голямо нейно съжаление падна лошо на последното си тренировъчно каране, при което счупи ръката си и размести рамото си. Останалите претендентки за титлата чистосърдечно си признаваха, че контузията на Шасон им е дала шанс да мислят за златния медал. Още повече, че две други много силни състезателки също отсъстваха поради контузии – Сабрина Жоние и Трейси Моузли. След интересното състезание най-бърза се оказа Ванеса Куин от Нова Зеландия, която остави зад себе си японката Мио Суемаса и французойката Селин Грос.

4-Крос

При жените имаше изненадваща победителка, никому неизвестна досега. Това е чехкинята Яна Хоракова, която грабна титлата след последователни победи в отделните кръгове, без да остави никакъв шанс на именитите си съпернички, всяка от които се надяваше на златен медал след отпадането на Ан-Каро. На финала Хоракова срещна Джил Кинтнер (САЩ), Тара Ланис (САЩ) и Сари Йоргенсен (Швейцария). Колкото и изненадваща да е победата на чехкинята, тя трудно може да се нарече случайна. Хоракова е известна състезателка по BMX, двукратна световна и седемкратна европейска шампионка. След успешното за нея състезание по 4х, тя обмисля повече участия в подобни надпревари догодина, което май ще създаде главоболия на обичайните фаворитки за медали.

В мъжкия 4-крос американецът Ерик Картър спечели титлата, за която се бори от години. През изминалия сезон той доминираше в повечето големи състезания, особено при отсъствието на Браян Лоупс поради контузии, и златният медал от Ле Же бе логичен завършек на сезона за Картър. На финала основни съперници на американеца бяха Микаел Делдик (Франция) и Михал Прокоп (Чехия), завършили съответно на второ и трето място. Четвърти остана швейцарецът Роже Риндернехт, който падна още в началото и „не създаваше проблеми“ на останалите.

Много известни имена, като Браян Лоупс, Мик Хана, Катрина Милър и др. имаха лош късмет и останаха на по-задни позиции.

Крос-кънтри

Жулиен Абсалон, олмпийски шампион за 2004г, добави и световната титла към колекцията си, спечелвайки убедително на разкаляното трасе в Ле Же с дължина 37,9км. Резултатът едва ли може да учуди някого, макар че самият Абсалон призна, че е изненадан от постижението си. На второ място завърши Седрик Раванел, отново от Франция, чието каране също бе забележително. Такова бе участието и на бронзовия медалист за 2004г – легендарният „ветеран“ Томас Фришнехт (Швейцария). Фриши (както го наричат галено) нееднократно е доказвал класата си и явно смята дапродължи да го прави, независимо от нарастващата разлика във възрастта спрямо останалите участници. Той е особено добър в кални условия и стартът в Ле Же бе повече от подходящ за него. Фриши излезе начело и вероятно можеше да спечели и златото, ако не бе едно лошо заклещване на веригата, което му отне 2 минути и го остави временно на шеста позиция, откъдето той успя да се пребори за третото място.

При жените Гун-Рита Даале (Норвегия) спечели поредната си убедителна победа, въпреки че през цялата седмица упорита настинка заплашваше да я спре от участие. За нейна радост, норвежката се вазстанови и стартира, след което последва каране в обичайния за нея доминиращ стил, завършило със златен медал. Второто място бе заето от „полското чудо“ Мая Влозцовска, която до края на първата обиколка се опитваше да бъде в крак с Даале, но после постепенно започна да изостава. В сравнение с останалите обаче полякинята бе по-силна и заслужи сребърния си медал. На трето място остана канадката Алисън Сайдор.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>