Олимпийски стартове в Атина

Повечето читатели на МТБ-БГ сигурно знаят, че планинското колоездене от 12 години е и олимпийски спорт, макар засега това да се отнася само до дисциплината крос-кънтри. С други думи, олимпиадата в Атина бе третата поред, в която най-добрите ХС колоездачи се изправиха в борба за най-престижното спортно отличие. Стартовете се проведоха на 27 (жени) и 28 август (мъже). В тях, за съжаление, нямаше българско участие. Ето повече подробности за оспорваните състезания в южната ни съседка.

Трасе

Всички знаем какъв е климатът в Гърция! Тези, които са ходили в южната ни съседка, може би имат представа и от природните дадености.

Във всички случаи за никого не е трудно да се досети, че времето беше сухо и топло, направо горещо.

Настилката, както е нормално за тези географски ширини, бе предимно чакъл, прах и камъни – все неща, по които карането не е лесно и изисква техника и издръжливост. Имаше както тесни и виещи се участъци, така и широки отсечки. Наклоните нагоре на някои места бяха почти непосилни, най-вече тези, постлани с „килим“ от камъни, особено след първите няколко обиколки, когато състезателите биваха надвивани от жегата и умората. Една част от трасето бе оформена почти като цифрата 8, с няколко виража и бабуни, с което бе внесено разнообразие в надпреварата и бе осигурена интересна и обширна гледка за публиката.

Първо се започваше със стартова обиколка за разкъсване на групата, след което мъжете правеха по 7 обиколки (общо 43,3км), а жените по 5 (общо 31,3км).

Горещината извади от състезанието много именити състезатели, които не издържаха физически. Други отпаднаха поради спукване на гуми или други технически проблеми. Ето кои станаха медалисти:

Жени

Повечето наблюдатели на стартовете от СК по планинско колоездене определяха като фаворит за златния медал в Атина Гун-Рита Даале и тя оправда тези очаквания и доказа за пореден път, че в момента е най-силната ХС състезателка в света. Норвежката поведе колоната от самото начало и, както е правила много пъти досега, натрупа достатъчно преднина още в първата обиколка. След това само трябваше да я задържи, което и направи, въпреки че след като удари задния си дерайльор в един камък, остана без възможност да използва най-ниската си предавка и й се наложи да слиза на места. Все пак Даале задържа преднината си и завърши състезанието с време 1:56:51 и средна скорост 16.07км/ч.
Сребърният медал бе спечелен от канадката Мари-Хелен Премон, която успя да следва Даале с устойчиво темпо, но без да хвърля излишно енергия в опити да я догони. Тази тактика се оказа успешна и Премон финишира на 59 секунди след норвежката.
Бронзовият медал отиде при германката Забине Шпиц, която до средата на състезанието се движеше на четвърта позиция, но в четвъртата обиколка успя да изпревари канадката Алисън Сайдор и да заеме третото място.

Мъже

Победителят при мъжете, французинът Жулиен Абсалон, също доминираше по време на състезанието. Макар да не се откъсна пред останалите толкова рано, както Гун-Рита Даале направи при жените, Абсалон бе този, който водеше челната група от самото начало и налагаше темпото на останалите. Решителната атака на французина стана факт в петата обиколка, когато той ускори темпото, а съперниците му нямаха достатъчно сили да го догонят. Оттам нататък преднината на Абсалон продължи да расте и той завърши спокойно състезанието с време 2:15:02 и средна скорост 19.24км/ч.

Най-интересната битка бе за сребърния медал. Зад Абсалон се движеха Барт Брентженс (Нидерландия) и Хосе-Антонио Хермида от Испания. В петата обиколка нещата взеха нерадостен обрат за испанеца, който падна лошо и това позволи на Брентженс да натрупа цяла минута преднина. По подобен начин Хермида остана четвърти на миналата олимпиада. Този път обаче испанецът прояви истински героизъм и си наложи такова темпо, че не само успя да настигне и задмине съперника си, ами до края на състезанието натрупа и минута преднина. Така Хермида стана сребърен медалист, а Брентженс спечели бронза.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>