Drag 2004

2004

Под марките DRAG и Dragomir се продават велосипедите, сглобявани от „Веломания“. Разбира се, това е известно на повечето от вас, тъй като за тях често е ставало дума на страниците на сайта или във Форумите. В настоящата статия ще ви представя най-интересното и новото за сезон 2004г. Всъщност, някои от моделите, които ще видите, официално са за сезоните 2005-2006, но ще бъдат пуснати в продажба предварително. С радост мога да отбележа, че моделите за планинско колоездене в каталога на Веломания стават все повече и все по-добри. Освен това, макар че с марката Drag се продават и евтини велосипеди за широката публика (за които не мога да кажа, че са 100% планински велосипеди), за разлика от повечето си конкуренти, тези модели са значително по-пригодни за каране в планина, защото дори и при тях екипът на Веломания е предпочел рамки с по-класически форми и по-просто устройство, с което се постига по-висока ефективност за този ценови клас. На някои от тези модели ще се спрем съвсем накратко в края на статията. В началото обаче ще разгледаме подробно най-новото от Drag и Dragomir – някои от тези колела със сигурност ще се превърнат в хит на пазара. Преценете сами…

Dragomir F5

 

Описание:
Рамка за ендуро/агресивно крос-кънтри и лек фрийрайд с окачване на кобилица и две позиции за хода, който с амортисьора от оригиналното оборудване достига 120мм. Тръбите на рамката са от алуминий 7007 А7. На ключовите места (при челото, седалковата тръба) има подсилки. Две от ставите на окачването (при средното движение и при оста на кобилицата) са с капсуловани лагери, останалите са с втулки. Задницата е само за дискови спирачки (IS), със сменяемо ухо за дерайльора и би могла да побере гуми до 2.5 (зависи от производителя, както е известно, в ширината на гумите често се срещат немалки разминавания). Челото е за полуинтегрирани чашки. Според Веломания F5 може да се ползва с еднокоронни вилки с ход до 150мм.

Рамката и целият велосипед F5 ще се предлагат в различни разновидности:

Базовият вариант на рамката е с обикновен пружинен амортисьор без маслено смекчаване. В този си вид тя струва 369лв.
Възможно е да я закупите и с по-добър амортисьор – например с X-Fusion Glyde RPV (който е с клапа за създаване на стабилна платформа) рамката струва 470лв.

Що се отнася до готовите велосипеди, засега на пазара се предлага байк, базиран на рамката с шок без смекчаване, който е окомплектован с вилка Marzocchi MZ Comp, движение Shimano Alivio и хидравлични дискови спирачки Shimano Deore BR-M525. Цената му е 1049лв.
Предвижда се и по-скъп вариант с вилка Rock Shox Psylo XC или някой от най-добрите модели на SR Sutour, но този модел все още се доуточнява.

Коментар:
По мое лично мнение това е един от най-добрите байкове, които са били правени от Веломания. Рамката е добре подбрана и се предлага в различни варианти, така че човек да може да направи избор според бюджета си и начина си на каране. F5 е типичен представител на велосипедите/рамките, които могат с кеф да бъдат карани и надолу, и нагоре – разбира се, тя не може да се сравнява с байковете, които са специално за спускане или ХС, но ако трябва да имате само едно колело, този модел е един добър избор. Препоръчвам на всеки, който ще си го купи, да плати малко повече, за да го получи с хубав заден амортисьор X-Fusion – това е вложение в качеството на работа на окачването, което със сигурност си струва.


Drag F4

 

Описание:
Този модел ще бъде основно променен, най-вече по отношение на рамката, която ще е същата като на F5, за която вече говорих. F4 ще е оборудван с вилка Suntour XC60 (но това не е окончателно решено, тъй като сред новите модели на Suntour има и други подходящи за целта), движение Shimano Acera и механични дискови спирачки Shimano BR-M475. Цената на целия велосипед ще бъде около 650лв.

Коментар:
Моделът F4 определено става по-добър от досегашния вариант, без да се променя цената му. В сравнение с другите велосипеди с двойно окачване на такава цена, той ще е един от малкото, които ще могат да бъдат наречени „маунтин байк“. Разбира се, за 650лв. не очаквайте чудеса – задният амортисьор е най-обикновен, компонентите са далеч от високите класове, но въпреки това велосипедът е годен за каране в планината и постепенно може да бъде надграден според вашите желания.


Drag Behemoth

 

Описание:
Един от най-популярните модели на Drag вече е със съвсем нова рамка. За разлика от предишната, тази е с четириставно окачване. Ходът отзад е 120мм, а задният амортисьор (поне засега) е DNM с метална пружина и маслено смекчаване. Материалът на тръбите е алуминий 7005 А7. Предната част от рамката е достатъчно масивна, за да понесе и по-големи дози натоварване. Главната ос на окачването (тази при средното движение) е с капсуловани лагери, останалите стави са с втулки. Задницата побира пълноразмерни гуми 2.3, а вероятно могат да се сложат и повечето модели с размер 2.5. Рамката е съвместима както с дискови спирачки, така и с V-образни. Цената все още не е уточнена.

Оборудването на цял велосипед Behemoth ще включва вилка SR Suntour Duro-D със 130мм ход, движение Shimano Deore/LX и хидравлични дискове Shimano Deore. Цената засега не е обявена.

Коментар:
Като цяло за мен Behemoth-ът е станал по-добро колело. Замяната на масивното люлеещо се рамо с многоставна система вероятно ще спести някой грам (макар че това не е много сигурно), а също така може би ще подобри и работата на окачването. По-съществени подобрения обаче виждам в готовия велосипед, където тежкият двукоронен Zoom е отстъпил място на еднокоронна вилка, която не само е по-лека, но и ще работи по-добре. С други думи, сглобен по този начин, велосипедът може по-лесно да намери призванието си като колело за лек фрийрайд. В сравнение с F5, Behemoth-ът изглежда по-масивен и тежък, т.е. по-подходящ за надолу.


Dragomir Diesel

 

Описание и коментар:
Като заговорихме за надолу, ето няколко думи и за модела на Веломания з спускане и фрийрайд – Diesel. Рамката е добре позната на читателите на МТБ-БГ, защото сме я разглеждали неведнъж на страниците на сайта. Тя е с четириставно регулируемо окачване с капсуловани лагери, регулируема тръба за седалката и заден амортисьор X-Fusion Vector RC. Новото е, че челото на рамката е 1.5. Байкът, както и досега, е с компоненти от серята Saint на Shimano, но отпред стои нова вилка – Stratos S8 Ultra (за незапознатите: Stratos е малка американска компания за амортисьори, чиито продукти обаче се славят като едни от най-добрите на пазара). Цената на рамката без заден амортисьор и чашки е 890лв. За споменатия X-Fusion ще трябва да доплатите 228лв., а за преходни чашки от 1.5 към 1 1/8 още 59лв.


Dragomir Expert Team

 

Описание:
Продължаваме с още един чисто нов модел от висок клас. Той е предназначен за крос-кънтри (особено за състезателните му варианти) и използва лека алуминиева рамка с тръби Scuzzi Air Light и карбонови стойки на седалката (горните тръби от задницата), чиято задача е да повишат комфорта и да подобрят обирането на неравностите. Теглото на рамката е под 1500 грама. Детайлите са на ниво, не липсват и заздравявания при челото, което е за полуинтегрирани чашки. Рамката е съвместима с дискови и V-образни спирачки.

На снимките е показан прототип, който е накичен с компоненти за ХС от най-висок клас, каквито са вилката Rock Shox SID и компонентите Shimano XTR. Разбира се, при желание от ваша страна и дебел портфейл, вашият Expert Team също може да изглежда така. На пазара обаче ще се предлага по-скромен велосипед, който е съобразен с покупателната способност на повечето потребители. Той ще включва вилка Rock Shox Psylo XC и компоненти Shimano LX.

Цените на този модел все още не са уточнени.

Коментар:
Веломания отдавна се наложи като производител на добри велосипеди за крос-кънтри, особено с моделите Expert и Zx5, които се харесаха много на почитателите на тази дисциплина. С Expert Team фирмата издига тази своя линия до ново ниво. Безспорно този велосипед ще е един от най-добрите за ХС на българския пазар.


Drag Ontario

 

Описание:
Още един популярен модел, който е напълно обновен. Рамката е от алуминий 7005, с добри подсилки при челото, горна тръба с ромбоидно сечение, сменяемо ухо за дерайльора, съвместима с дискови и V-образни спирачки. Макар да не е най-леката, тя е надеждна и струва само 109лв. Предлага се в три размера, чиито мерки са посочени на картинката вдясно.

Готовите велосипеди Ontario се предлагат в два варианта: Стандартният е с вилка SR Suntour M5000 и движение Shimano Acera/Altus (задния дерайльор), на цена 365лв. В момента се предлага и една ограничена серия с вилка SR Suntour XC60, която е на цена 385лв.

Коментар:
Ontario-то винаги е било един от най-подходящите велосипеди за тези, които искат да карат в планината, а не могат да отделят по-голям бюджет за скъп байк. Сега предложението на Веломания е по-изгодно отвсякога, но най-хубавото е, че потребителите вече ще могат да изберат байк, който ще им пасва като размер. Освен трите размера на рамката трябва да се отбележи и това, че горната тръба се спуска сравнително ниско, което допълнително увеличава разстоянието между рамката и чатала ви, а това при каране в планината обикновено е добре (особено при непредвидени слизания от колелото). Очаквам това да бъде един от най-успешните байкове при по-ниския ценови клас.


Drag Climber

 

Описание и коментар:
Една от най-популярните твърди рамки на Drag продължава да се продава с успех на цена 169лв. През 2004г. тя се предлага и в нова червена разцветка. За Climber сме говорили и преди – алуминий 7005, много подсилки, съвместимост отзад с гуми до 2.7 – рамка, която може да издържи тормоз, защото е правена за това.

Новото е, че се предвижда на пазара да бъдат пуснати и цели велосипеди Climber. Те ще са с движение Shimano Alivio, спирачки Shimano BR-M475, курбели SR Suntour X-Off и вилка SR Suntour XCP DJ. Последните две неща са нови продукти на тайванската компания, които можете да видите на снимките вдясно. Цената на така окомплектования байк ще бъде около 650лв. За момента обаче този проект е още в начален стадий и велосипедът вероятно ще се предлага на пазара едва догодина.

Разбира се, и в момента можете да си сглобите не по-лошо колело, базирано на рамката Climber.


Drag Ontario Team

 

Това е ограничена серия за 2004г., която използва алуминиева рамка, подобна на Climber, но с по-малко подсилки. Велосипедът е оборудван с вилка SR Suntour XC60, движение Shimano Acera и дискови спирачки Shimano BR-M475. Цената му е 489лв.

Drag Expert и Drag Zx5

Тези два модела за крос-кънтри засега остават непроменени.

Expert-ът е с алуминиева рамка 7005 с променлива дебелина на стените на тръбите, вилка SR Suntour XCP75 (100мм ход) и движение Shimano Deore/LX, като предната спирачка е хидравлична дискова (Deore), а задната е V-образна.

Цената му е 989лв.

Zx5 също е с рамка от алуминий 7005, вилка SR Suntour XC60, движение Shimano Alivio и предна дискова спирачка Shimano BR-M475.

Цена: 565лв.

Евтини велосипеди

Както отбелязах още в началото, Drag заслужават похвала за това, че правят дори и евтините си велосипеди смислени, за разлика от цялата шарения (да не кажа нещо по-лошо) и изобилието от причудливи творения на човешката ръка, с които е пълен пазара в ниския ценови клас. Бидейки нормални като дизайн, тези велосипеди са и много по-функционални и, макар да не могат да бъдат наречени истински маунтин байкове (това е мое лично мнение и причината за него е, че твърде евтините компоненти, с които са оборудвани, просто няма да издържат сериозно каране в планината), тези колела могат да бъдат карани и в планината – много по успешно от повечето си конкуренти. По-долу ще се спрем само на двата най-нови модела в тази група.

Drag One

Този твърдак е с рамка от алуминий 6061, която изглежда, меко казано, масивна и определено хваща окото с „бойния“ си вид. За съжаление рамката е без отделно ухо за дерайльора и с челна тръба за стержени 1″. С други думи, възможностите за надграждане са граничени. Все пак, ако карате само в града, но се изкушавате и от планината, това колело е по-подходящо от повечето други на пазара.

Цената му е 219лв. с окомплектовката от снимката и 239лв. с колела XRP (които са с 24бр. плоски спици).

Freeborn

За 379лв. трудно ще намерите велосипед с двойно окачване, който да е по-добре измислен от този нов модел. Предната част на рамкта е от алуминий 7005, а задницата е стоманена. Системата на окачване е простичка, но точно това е предимството й – може би ще създава по-малко проблеми. Сред плюсовете на колелото са и част от компонентите му – Shimano Altus при движението и предна дискова спирачка Shimano BR-M475.


Повече подробности и пълни характеристики на велосипедите Drag/Dragomir ще намерите на сайтовете: www.dragbicycles.com

www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>