Ram Bikes 2004

RAM (Real Adventure Machinery) е „най-младата“ българска марка за планински велосипеди, съвместен проект на магазин BAS и фирма „Ню Вижън“, но „възрастта“ не пречи да бъде и една от най-успешните. Това се дължи на първо място на философията, стояща зад проекта – да се предложат на българския пазар качествени планински велосипеди, напълно годни да издържат това, за което са предназначени. Хората от RAM с гордост се причисляват към т.нар. „гаражни“ производители (в български условия могат да минат дори за „бутикови“), които за година сглобяват неголям брой, но качествени велосипеди, съобразени с желанията на клиента и най-често „събрани“ изцяло по негова поръчка. Точно заради големия брой поръчкови байкове RAM, с тази марка се предлагат не само готови велосипеди, но и отделни рамки. В следващите редове ще се спрем по-подробно и на двата вида продукти, предлагани за сезон 2004г. Разбира се, повечето от вас вече са ги виждали, някои дори притежават нови RAM-ове, но още един поглед върху каталога на марката едва ли ще е излишен, придружен със скромен коментар от моя страна за всеки модел.

RAM DH

 

Описание:
Рамка за спускане с четириставно окачване и ход на задницата до 210мм. Геометрията и хода са силно променливи, тъй като разполагате с 90 възможни комбинации за настройка, които променят челния ъгъл (65-67 градуса), просвета, и т.н. Предната част на рамката е от алуминий 7005, а задницата е алуминий 6061. Задният амортисьор е X-Fusion Vector RC, с метална пружина и настройки на масленото смекчаване при сгъване и връщане. Челната тръба е за вилки със стержен 1 1/8, колчето за седалката е с диаметър 31,6мм. Рамката е предвидена само за дискови спирачки, с уши за международния стандарт. Задната главина е 12х150мм, без машинка (с притягащ болт от едната страна). Разбира се, ставите на окачването са с капсуловани лагери. Има и други хубави детайли, например асиметрични стойки на веригата, с които се оставя повече свободно място за предните венци, водачи и т.н. Размерът е само един – 16″. Цената на рамката в комплект със задна главина Formula е 1550лв.

Описание на готов велосипед:
Към рамката са добавени вилка Rock Shox Boxxer Race, дискови спирачки Hayes HFX-9 HD с 8″ ротори, движение SRAM 7.0 с курбели и водач за веригата Truvativ, кормило и лапа Truvativ, гуми Maxxis 2.5, главини Formula и капли Sumo. Цената на колелото е 3490лв.

Коментар:
Това е най-скъпата и най-добра като характеристики DH рамка, носеща българска марка. Детайлите и качеството са на ниво, а настройките наистина граничат с „безкрайност“. Разбира се, едва ли някой ще си играе да тества и 90-те възможни позиции, но с малко повече „игра“ всеки може да настрои окачването и геометрията според нуждите си и конкретния терен. Получените досега отзиви са за по-добра работа в сравнение с миналогодишния модел. От сглобените досега велосипеди има някои доста леки, което показва, че с подходящо окомплектоване от RAM DH може да се получи хубава състезателна машина за спускане. Разбира се, с не по-малък успех можете да направите и тежък фрийрайд байк или нещо между тези две крайности. Успехът в продажбите на тази рамка доказва казаното по-горе – доколкото знам, останали са само няколко броя, така че, ако смятате да си купувате такава, не е зле да побързате.


RAM FR

 

Описание:
Рамка с класически преден триъгълник и задно окачване на кобилица, което има регулируем ход 100/125/150мм. Освен това ставата на окачването, свързваща стойките на веригата и стойките на седалката, е разположена по-напред и по-надолу от оста на задното колело – това разположение е известно като Horst Link и е характерно за системата FSR на Specialized, която е патентована в САЩ и повечето от големите европейски пазари. Точно тази става осигурява основните преимущства на FSR системите – отзивчивост към терена, независимост от спирачните сили и добра ефективност при педалиране. Материалът на тръбите е алуминий 7005, а на ключовите места (челото, седалковата тръба) са добавени стабилни подсилки. Задният амортисьор е X-Fusion Vector R – последната буква сочи наличието на реглаж на смекчаването при връщане. Ставите на окачването са с капсуловани лагери, чашките са полуинтегрирани, рамката е само за дискови спирачки (международния стандарт – IS). предлагат се три размера – 17, 18 и 19 инча. Цена: 799лв.

Описание на готов велосипед:
RAM FR се предлага в два варианта. По-скъпият (2290лв.) включва вилка Rock Shox Psylo XC, дискове Hayes HFX-9 с 6″ ротори и движение SRAM 7.0 с курбели, кормило и лапа Truvativ Hussefelt и капли Sumo DiscHusky. „Вариант 2“ (1890лв.) е със същата вилка, но с движение SRAM 5.0 и по-евтини компоненти от Truvativ, механични дискове Hayes MX-1, както и с капли Sumo M2.

Коментар:
Типична рамка за обикновен фрийрайд (наричам го така, за да го отлича от екстремния) и агресивно крос-кънтри, на базата на която може да се сглоби велосипед, способен едновременно да катери и да спуска, като и в двата случая колоездачът няма да се чувства като състезател, но и няма да бъде спъван в карането си от колелото под него. Ходът варира в голям диапазон, а разположението на ставата между стойките на веригата и седалката би трябвало да осигури отлична отзивчивост на окачването, съчетана с добра ефективност при катерене. Още по-добре е да надградите задния амортисьор с някой, притежаващ стабилна платформа – тогава, ако сглобите колелото си с подходящи компоненти, може да се получи наистина лек и здрав байк, с който ще намирате удоволствието навсякъде в планината.


RAM XC FS

 

Описание:
Отново класически преден триъгълник и окачване на кобилица, но тук ходът е 90мм. И отново наличие на Horst Link при задната ос. Задният амортисьор е газов с реглаж на връщането – X-Fusion O2 R. Материалът на тръбите е алуминий 6061. Основните стави на окачването са с капсуловина лагери. Рамката е за полуинтрегрирани чашки и е съвместима само с дискови спирачки. Цената й е 650лв.

Описание на готов велосипед:
Предлагат се два варианта RAM XC FS на цени 1990 и 1390лв. По-скъпият е с вилка Manitou Black Comp, движение SRAM 7.0, курбели Truvativ FireX и спирачки Magura Julie. Варинат 2 е с вилка Rock Shox Judy SL, движение SRAM 5.0, курбели Truvativ FiveD и механични дискови спирачки Hayes MX2.

Коментар:
Любителите на ХС със сигурност ще могат да сглобят добри велосипеди на основата на тази рамка. Ако подпомогнете окачването със заден аморитсьор със стабилна платформа или заключване, ефективността ще нарастне още повече. С няколко думи – това вероятно ще са най-леките БГ байкове за ХС с двойно окачване.


RAM XCountry

 

Описание и коментар:
Ако говорим за лекота, то тази рамка „тежи“ само 1.23кг. Разбира се, геометрията също е типична за дисциплината крос-кънтри. Материалът, от който е изработена, е алуминий Xtrolite. Въпреки ниското си тегло, рамката е подсилена при челната тръба например. Това, разбира се, не значи, че трябва да се спускате с нея. То няма и смисъл – в каталога на RAM има по-подходящи рамки за агресивно каране. Затова пък, качени върху XCountry, баирите би трябвало да ви се видят равни. Рамката е с нормални чашки 1 1/8, колче за седалката 27.2мм и диаметър на скобата на предния дерайльор 31.8мм. Предназначена е само за дискови спирачки. Предлага се в два размера – 18,5″ и 20,5″. Цената й е 500лв.

Описание на готов велосипед:
RAM са решили готовият байк, базиран на XCountry, да бъде по-достъпен, а не от най-висок клас и това е добре, защото при най-скъпите компоненти всеки обикновено има лични предпочитания и би било трудно да се направи колело, което да се хареса на повече от един купувач. В случая за 1690лв. получавате вилка Rock Shox Pilot XC, движение SRAM 7.0, курбели
Truvativ FireX, спирачки Magura Julie, главини
Formula и капли Sumo M2.


RAM HT2

 

Описание:
Твърда рамка с основно предназначение ХС, която може да понесе и по-агресивните варианти на този стил. Материалът, от който е изработена, е алуминий 6065, но по-същественото е, че при долната и горната търби е използвана технологията хидроформиране – една от последните новости при рамките за велосипеди. За незапознатите накратко: при хидроформирането се използва мехур, пълен с горещо масло под налягане, чрез който тръбата се раздува, докато приеме желаната форма, зададена от калъпа. По този начин могат да се правят по-леки и здрави подсилки, без да се използва заваряването на клинове и др. подобни неща. Разбира се, постигат се и определени естетически цели. Рамката е с полуинтегрирани чашки, уши за дискова спирачка и рогца за V-образни, колче за седалката 27.2мм и преден дерайльор със скоба 31.8мм и горно издърпване. Предлага се в три размера – 17, 19 и 21 инча. Цената е 199лв.

Описание на готов велосипед:
RAM HT2 се предлага в два варианта. Първият струва 1190лв. и е с вилка Manitou Black Comp, движение SRAM 5.0, курбели Truvativ FiveD и спирачки Hayes MX-2. Вариант 2 е с вилка Rock Shox Judy SL, движение SRAM 5.0, курбели Truvativ IsoFlow и V-спирачки SRAM 5.0 и струва 890лв.

Коментар:
Този модел със сигурност ще бъде един от хитовите за марката поради чудесните характеристики, които предлага за тази цена. Почитателите на твърди рамки със сигурност трябва да му обърнат внимание.


RAM HT1

 

Този модел е добре познат от миналата година, поради което няма да му обръщаме специално внимание. Можете да видите характеристиките на рамката и вариантите на готовите велосипеди на сайта на RAM. Новото е, че през тази година цената му е още по-ниска – 130лв., а материалът на рамката е алуминий 6065.


RAM 4x

 

Описание и коментар:
Това е „здравенякът“ сред твърдите рамки на RAM. Предназначението му си личи и от името – освен за 4-крос, колелото би могло да се използва и за Dirt Jumps, градско каране (Urban) или дори за лек фрийрайд. Подсилките са навсякъде по рамката, долната тръба има масивен многоъгълен профил и огромни размери. Материалът е алуминий 7005, а масивните заздравявания намират израз в теглото от 3кг. Рамката е само за дискови спирачки, стандартни чашки 1 1/8, колче за седалката 30.0мм и скоба на дерайльора 34.9мм. Размерът е само един – 16.5 инча. Цената е 420лв.
Предлагат се и два варианта готови велосипеди 4x. Първият струва 1890лв. и е оборудван с вилка Rоck Shox Psylo XC, движение SRAM 7.0, курбели Truvativ Hussefelt, спирачки Hayes MX-1 и капли Sumo DiscHusky. Вариант 2 е с вилка Manitou Black Comp, движение SRAM 5.0, курбели Truvativ FiveD, спирачки Hayes MX-2 и капли Sumo M2, а цената му е 1390лв.


Повече подробности и пълни характеристики на велосипедите RAM ще намерите на техния сайт: www.ram-bikes.com

*Забележка: Използваните в статията термини за стиловете в планинското колоездене (ХС, фрийрайд, и т.н.) се различават от дефинициите, публикувани на сайта на RAM. Макар че не съм си позволявал да препоръчвам рамките за нещо различно от това, за което са предвидени, относно тяхното предназначение единствено меродавни са определенията, публикувани от RAM и именно с тях трябва да се съобразявате.

Етикети: , , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>