Новите продукти на Avid за 2005 г.

Тези от вас, които редовно следят новините, знаят, че компанията Avid, един от най-известните производители на спирачки за планински велосипеди, през 2004г. бе закупена от SRAM. Това означава, че от следващата година реномираната марка ще има официален представител за България в лицето на магазин БАС, където сега се предлагат продуктите на SRAM и Rock Shox. Предполагаме, че за читателите на МТБ-БГ ще е интересно да се запознаят с новостите от Avid за 2005г., още повече, че нейните продукти за първи път ще се предлагат на пазара ни от официален дистрибутор.

Avid винаги са били голямо име в света на спирачките. Историята на фирмата датира още от периода на зараждането на планинското колоездене, когато спирачките тип „кантарче“ са били най-добрата технология, и през годините продуктите на компанията са се доказали като едни от най-ефективните, независимо дали става въпрос за спирачни лостчета, спирачки тип V-Brake или кандарче, калодки, жила и брони или прочулата се с качествата си механична дискова спирачка Avid BBDB. През последните години обаче усилията на останалите фирми от бранша бяха съсредоточени предимно в областта на хидравличните дискови спирачки, които в днешни дни вече са стандартно оборудване за планинските велосипеди в средния и висок клас. До сега липсата на хидравлична дискова спирачка в продуктовата гама на Avid беше очебиен пропуск, но с преминаването на компанията във все по-голямото корпоративно семейство на SRAM нещата явно се раздвижиха.

Беше обявена хидравличната дискова спирачка Juicy, която предлага на феновете на марката традиционно голямото за продуктите на Avid количество вложена в проектирането и изработката техническа мисъл. Основната технологична новост е промененото положение на оста на лостчето. При така наречената Power Reserve геометрия тя е разположена по-близо до кормилото, от колкото при другите хидравлични спирачки, което позволява да се постигне по-естествено движение на пръстите при натискане на спирачката. При топ-модела Juicy Seven за постигането на оптималната настройка на спирачките потребителите имат на разположение изнесена на леснодостъпна „врътка“ настройка за контактната точка на накладките и ротора. Предназначения за масовия пазар Juicy Five е лишен от тази опция за настройка, но иначе използва същото лостче и спирачен апарат. И двата варианта на Juicy лостчетата са обръщаеми, в случай че искате да ползвате дясната спирачка за предна, а лявата за задна – така отпада нуждата да се разменят маркучите между лявото и дясното лостче и се спестява процедурата по обезвъздушава-нето.


Juicy 7


Juicy 5

За новия сезон добре познатата ни механична спирачка Avid BBDB търпи промяна единствено в името си, което се променя на Ball Bearing Seven, но за сметка на това се сдобива с по-евтина алтернатива в лицето на новия Ball Bearing Five. Новата спирачка използва апаратче от цял блок кован алуминий и има ограничени спрямо по-скъпия модел възможности за настройка – от двете „врътки“ за накладките е останала само тази за вътрешната такава, и няма винт за промяна на натегнатостта на пружината.

Ball Bearing Five

Всички дискови спирачки на Avid използват CPS системата с шарнирни шайби, които позволяват при монтажа на спирачното апаратче да се постигне перфектна настройка в рамките на секунди, както и имат възможност за смяна на накладките без използване на инструменти. Като стана въпорос за накладки – новите Juicy-та ще използват същите накладки като BB7, които пък са взаимозаменяеми с тези на Hayes. Така BB5 остава единствената спирачка със специфични накладки.

В гамата спирачни лостчета и V-Brake спирачки на Avid няма съществени промени – Speed Dial лостчетата си остават едни от най-удобните за настройка лостчета на пазара, а Single Digit и Arch-Rival спирачките продължават традицията на компанията в бранша от предишните години. Същото правят и гамата от жила и брони на компанията, чиято оплетка до голяма степен елиминира влошаването на усещането за спирачката поради компресия на бронята или разтягане на жилото.

Новост са Quick-eez lock-on ръкохватките, които използват проста, но ефективна система с метални скоби за да предотвратяват досадното извъртане, което се получава при проникване на мръсотия или вода под обикновените ръкохватки.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>