Световна купа 2004 във Форт Уилям, Шотландия

Шотландсият курорт Форт Уилям за пореден път приюти състезание от Световната купа. На 5-6 юни в него се проведоха третият кръг по крос-кънтри и първите кръгове по спускане и 4-крос. Следват подробностите…

Спускане

Трасето за спускане във Форт Уилям е известно с бързи участъци с големи и остри камъни, които могат да те извадят от контрол във всеки момент, комбинирани обикновено с кална настилка, следствие от редовните валежи на Острова. Тази година то беше с дължина 2,66км.

В спускането при жените победител стана Ан-Каролин Шасон (Франция). Това едва ли може да изненада някого, дори и при положение, че французойката неведнъж е признавала, че не харесва шотландското трасе. Въпреки това тя даде първо време на квалификациите, след което се пребори и за първото място на финала със своята сънародничка Сабрина Жоние, която остана втора на 2 секунди. Третото място бе спечелено от Хелън Гаскел (Великобритания), а на четвърто и пето място застанаха Селин Грос (Франция) и Ванеса Куин (Нова Зеландия). Средната скорост на Шасон беше 32,66 км/ч.

При мъжете Грег Минаар (Южна Африка) грабна златния медал, яздейки своята Honda – един от най-обсъжданите DH байкове през последната година, който бе старателно пазен от евентуален „промишлен шпионаж“ по време на състезанието. Минаар имаше силна конкуренция, но успя убедително да се пребори за титлата, постигайки средна скорост 38,27 км/ч. След него с доста близки времена се наредиха Седрик Грасия (Франция), Сам Хил (Австралия), Стив Пийт (Великобритания) и Микаел Паскал (Франция).

Любопитни погреди привличаха и новият Intense M3 с окачване VPP, нов модел за спускане на Santa Cruz, също с VРР, както и вилката за спускане на FOX и прототипа на Rock Shox Boxxer.

4-Крос

В старта на жените нямаше изненади. Ан-Каро стигна безпроблемно до финала, успя да поведе още в първите метри, след което не допусна никоя от съперничките си да я задмине. След нея се наредиха Тара Ланис (САЩ), Сабрина Жоние (Франция) и Катрина Милър (Австралия).

При мъжете обаче финалът бе непредсказуем, просто защото на старта застанаха четирима състезатели, които преди това не бяха стигали толкова близо до победата. В реда на завършването си това бяха: Гидо Чуг (Германия), Сам Хил (Австралия), Ромен Саладини (Франция) и Робин Балучи (САЩ).

Що се отнася до обичайните фаворити, повечето от тях имаха различни проблеми – Михал Прокоп и Седрик Грасия претърпяха падания, Уейд Буутс и Стив Пийт също отпаднаха преди финала. Двамата най-големи – Браян Лоупс и Ерик Картър изобщо не присъстваха. Първият лекува счупване на крак, а вторият се състезава в Щатите, защото такова е желанието на неговите спонсори.

Крос-кънтри

Надпреварата при жените донесе 8-ма поредна победа (за два сезона) на Гун-Рита Даале (Норвегия). В типичния си стил тя доминираше през цялото състезание и не остави шансове на никоя от съперничките си. За задните места обаче битката беше люта! Три състезателки от Канада се бореха за второто място, финиширайки в рамките на няколко секунди. Това бяха Мари-Хелен Премон, Киара Бисаро и Алисън Сайдор (в реда, в който завършиха). Петото място остана за Ирина Калентиева (Русия).

В общото класиране Гун-Рита Даале е непоклатима със 750т., следвана от Ирина Калентиева (401т.) и Алисън Сайдор (380т.).

При мъжете Роел Паулисен (Белгия) и Кристоф Заузер (Швейцария) отново си спретнаха оспорвана надпревара в челото, където те се отделиха още след първата обиколка. (По подобен начин се развиха нещата и в предишния кръг). В последните две обиколки обаче Заузер набра преднина и спечели състезанието, оставяйки сребърния медал за Паулисен. Победителят от първия кръг – Филип Меерхай (Белгия) успя да завърши на трето място, следван от Лиъм Килийн (Великобритания) и Жан-Кристоф Перо (Франция).

Общото класиране при мъжете е: Роел Паулисен (650т.), Кристоф Заузер (580т.) и Филип Меерхай (570т.).