Световна купа 2004 в Хуфализе, Белгия

За второто състезание по крос-кънтри претендентите за СК се събраха на 29-30 юни в Хуфализе, Белгия, където трасето беше сухо и това предвещаваше голяма скорост от страна на състезателите. Обиколката беше с дължина 8км – мъжете трябваше да направят 6, а жените 4, като и в двата случая имаше и една начална обиколка с по-малка дължина за разкъсване на групата.
МЪЖЕ:

Първото място във втория кръг бе достигнато отново от белгиец, но този път от Роел Паулисен. Той зарадва родната си публика край трасето, спечелвайки убедителна победа. В началната обиколка той даде пълна газ, натрупвайки ценни секунди преднина пред останалите, след което ги остави да се борят за второто място. Паулисен излезе начело и в общото класиране. На второ място завърши Кристоф Заузер (Швейцария), който сериозно оптиваше да настигне водача, следван от Жулиен Абсалон (Франция). Победителят от предишния кръг – Филип Меерхай (Белгия) остана едва четвърти, а след него финишира Мигел Мартинес (Франция).

ЖЕНИ:

Гун-Рита Даале (Норвегия) за пореден път се прояви блестящо, спечелвайки с лекота и втория кръг от СК. Това е седмо поредно състезание (с миналогодишните), в което тя финишира първа. Почти всеки вече се пита докога така!? Даале дръпна напред още в началото, както обикновено – останалото е ясно… За второто място се пребори Алисън Дънлап (САЩ) – за нея точките за СК бяха важни и с оглед класиране в националния отбор на САЩ за Атина 2004. Трета е Анабела Стропаро (Италия), четвърта – Барбара Блатер (Швейцария), а пета – Маргарита Фулана (Испания).