Световна купа 2004 в Мадрид, Испания

Покрай многото състезателни новини от България през последните седмици се наложи да отложим за известно време репортажите за състезанията от Световата купа за 2004г. Което съвсем не значи, че сме ги забравили. Три от тях вече минаха, така че в тази и следващите статии ще научите малко повече за тях. Сезонът беше открит в Мадрид, където на 22-23 май 2004г. се проведе първият кръг в дисциплината крос-кънтри.
МЪЖЕ:

Белгиецът Филип Меерхай, световен шампион за миналата година, спечели първото за сезона ХС състезание от СК. Той направи това отново със своя Epic – не се и съмнявайте, че рекламният отдел на Specialized ще използва успехите му по най-добрия начин за прослава на най-добрия си ХС байк. Освен чудесно колело обаче, белгиецът демонстрира и добра тактика, откъсвайки се в решителен момент напред от основаната група претенденти. Никой не успя да го последва при тази атака, а след нея догонването му започна да става все по-трудно. Меерхай премина 48-километровото трасе за 2 часа и 24 секунди. Втори завърши сънародника му Роел Паулисен – той опита всичко, за да достигне победата, но закъсня с малко повече от минута. Трети остана Жулиен Абсалон (Франция), следван от Ладо Фумик (Германия) и Кристоф Заузер (Швейцария).

ЖЕНИ:

Гун-Рита Даале (Норвегия) продължи победната си серия от миналата година (когато тя спечели и петте състезания от СК) в Мадрид. Въпреки проблемите при старта, Даале успя да се справи и да задмине съперничките си, при това с комфортна преднина. Веднъж застанала начело, норвежката не остави шансове да бъде задмината. Второто място бе заето от Ирина Калентиева (Русия) – съотборничка на Даале в отбора на Merida. Нататък в класирането се подредиха Ивоне Крафт (Германия), Алисън Сайдор (Канада) и Анабела Стропаро (Италия). Интерес представлява и шестото място, което бе заето от Паола Пецо (Италия). Тя е двукратен олимпийски шампион и се завърна в СК след 4г. отсъствие, за да се опита през лятото да покори за трети път олимпийската титла в Атина. Добро начало за нея!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>