Велопоход до вр.Сютка на 3-4 юли 2004 г.

През месец Май 2004г. любители на планинското колоездене от гр.Велинград учредиха нестопанско сдружение „Байкария“, което си поставя за цел да развива и популяризира любимия ни спорт, особено в районите около Велинград.

По случай създаването на сдружението, членовете му организират изкачване на връх Голяма Сютка (2186м.н.в.), като проявата ще се проведе на 3 и 4 юли. Желаещите трябва да пристигнат във Велинград на 2 юли, където ще нощуват. На 3 юли ще бъде изкачен върхът и малко по-надолу от него ще бъде установен лагерът за нощувка, като последната ще е на палатки, извозени дотам от организаторите. Предвидена е и вечеря под звездите, като менюто ще включва гозби на жар и др. подобни, както и сладки приказки, които най-вероятно ще се въртят около темата колоездене. На следващия ден колоездачите ще се спуснат по черни пътища и пътеки до Велинград, откъдето ще се приберат вкъщи. Проявата няма състезателен характер – идеята е просто за съвместно и забавно каране до върха и обратно.
Още много подробности ще намерите по-долу.

Можете да разгледате и картата на маршрута.

Описание на маршрута

Връх Голяма Сютка е третият по височина родопски връх. Издига се южно от гр.Велинград – рядко посещаван, покрит с естествени смърчови и борови гори.

Началото на маршрута е гр.Велинград. По асфалтово шосе, водещо на юг към гр.Сърница се достига м.Сухата лъка, където е водослива на реките Требетущица и Чепинска. Поема се на югоизток по горски път, следящ течението на р.Требетущица.
По него се достига главното било в района между върховете Малка и Голяма Сютка, откъдето следейки билото на север се изкачва най-високата точка на Голяма Сютка.Следва спускане в северозападна посока до поляните в местността Биндер. Продължава се по пътека и горски път до подножието на вр.Чадъра, откъдето по стръмна пътека се слиза до долината на р.Бежаница в м.Кондев чарк. Следва спускане по горски път до мраморните кариери в м.Лепеница, откъдето по асфалтов път се достига Велинград.

Общата дължина на маршрута е около 50км. , при стартова надморска височина 750м (Велинград) и най-висока точка 2186м. (вр.Голяма Сютка) т.е денивелация от 1436м.
Нивото на физическа и техническа тудност на маршрута е средна или малко над средна за непрофесионални колоездачи.

Масивът на вр.Голяма Сютка гледан от север.

Програма

Заявилите участие пристигат във Велинград до 2 Юли (петък) вечерта.Организаторите ще подсигурят нощувка в рамките на 5-10лв.(най-вероятно в частни квартири).Същата вечер ще се проведе детайлно разясняване на маршрута.
Началото на колопрехода е на следващата сутрин (3 Юли).Очакваното времетраене на изкачването е около 4-5часа, след което следва спускане до поляните в м.Биндер, където ще бъде организиран палатков бивак. За целта организаторите ще осигурят превоз на съответните съоръжения (лична екипировка) и храна с джип. Разходите за превоз и храна ще бъдат поделени между участниците ( в менюто е предвидено нещо от сорта на пъстърва на жар, а за вегетарианците очакваме предложения).
Вечерта под звездното родопско небе (ако естествено М.Празников не е решил друго) ще бъде незабравима!
С пукването на зората предстои яко спускане т.е. повече от 1000м. надолу по пътеки и черни пътища.
Очаквано завръщане във Велинград около или преди 12ч. на 4 Юли (неделя), след което с влак или автобус всеки може да се насочи накъдето си поиска, а на тези които желаят да разгледат района по-подробно ще бъдат дадени подробна информация.

Поглед към Велинград и вр.Голяма Сютка (горе в дясно)

Условия за участие

Проявата няма състезателен характер.
Всеки участник трябва да има вело каска, ръкавици и планинска застраховка (на място трябва да бъде представен оригинал или копие от застраховката). Последната може много лесно да се набави от ЗД Витоша (тя бива еднодневна, няколкодневна,седмична и т.н до годишна, която струва около 15лв).
За тези, които не биха имали възможност да си направят застраховка, биха се погрижили организаторите, но само при прдеварителна заявка.
Друг необходим инвентар с оглед на бивакуването са палатки и спални чували.Организаторите могат да осигурят около 7-8места в палатки.
Задължително е носенето на резервни гуми и други чаркове, които биха влезли в употреба.
Препоръчително е носенето на топли дрешки, тъй като нощувката е на около 2000м. н.в.

Водопад на Мечкина река в подножието на вр.Голяма Сютка

Разходи за участниците

Автобус:
София-Велинград – 7лв.Телефон на автогарата в София 722345, 720063
Пловдив – Велинград – 6лв.
Имайки предвид, че 2 Юли е петък, може би е добре да се закупи предварително билет и да се ползва по-ранен автобус, защото обикновенно петъчните автобуси са пълни.
При съставяне на по-големи групи организаторите биха могли да окажат съдействие за наемане на автобус(цената за автобус в двете посоки ще бъде около 300лв. т.е. при група от 20 души, единичната цена ще е 15лв.)
Влак:
Ако не ползвате намаление на билет цената е приблизително същата като с автобус.За тези, които не знаят е важно да се отбележи, че идвайки от Пловдив или София на г.Септември е необходимо да се прехвърлят на теснолинейната железница.
Пътуването с влак отнема около 3-4ч. от София и около 2-3 от Пловдив, но затова пък е по-вероятно да има свободни места.Телефонът на Централна гара София е 9311111.
Колкото до таксуването на колелото, то понякога съществува, понякога не, т.е. зависи от кефа на шофъора или кондуктура. По принцип във влака има официална такса, която се заплаща на багажната магазия на гарата!, но обикновено не е голям проблем да се договорите с кондуктора за по-приемлива цена.
Нощувка във Велинград – около 5-10лв (по-скоро 5)
Разход за транспорт на храна и екипировка – в зависимост от броя на участниците т.е. колкото повече хора , толкова по-малко на всеки отделен , но едва ли ще е повече от 5лв/човек.
Планинска застраховка – около 3-5лв за 3 дни.

Общо около 30лв/човек

Контакти:

Заявки за участие ще се приемат на следните email адреси или телефони до 27.Юни 2004. Потвърждение на заявките трябва да се направи до 01.Юли 2004.

Васил Тодев: [email protected] тел. 0898788160
Георги Мавров: [email protected] тел.0899657230
Красимир Иванов: [email protected] тел. 0889622417