Нови и интересни продукти: Канадски байкове от Norco, Rocky Mountain и Devinci

Когато става дума за байкове за спускане/фрийрайд, канадските компании имат отлична слава, особено в последните няколко години, когато от горите около Ванкувър се пръкнаха по-голямата част от представителите на явлението „екстремен фрийрайд“, което продължава да тресе с пълна сила нашия спорт и да дава полезни резултати. Затова предлагаме на вниманието ви няколко нови модела на три марки от Канада, доказали се в областта на здравите велосипеди.

Norco VPS Team DH

За 2004г. Norco са променили напълно своя топ-модел за спускане. Новата рамка от алуминий 7005 с четириставна система на окачване FSR е с тръбно-монококова конструкция, чиито дизайн е много компактен и „нисък“, което предпазва от нежелани контакти някои чувствителни части на колоездача при принудителни „слизания“ от седалката. Както е нормално за един DH байк, този модел е с масивни заздравявания и типични DH характеристики и детайли: проходна задна ос 150х12мм, капсулавони лагери на задницата, настройки за хода и геометрията (челен ъгъл и височина на средното движение), малък челен ъгъл (63,5 – 66 гардуса) и т.н. Задният амортисьор е класика в жанра – Progressive 5th Element. Ходът на задницата е 190-230мм.

Моделът се предлага само като рамка (със задна главина) за 2350 канадски долара или като цял велосипед за 5750 канадски долара. Във втория случай получавате наведнъж цял куп компоненти от най-висок клас като: вилка Marzocchi 888R, дерайльор Sram X.0, курбели Truvative Holzfeller, чашки Chris King, спирачки Hayes HFX-Mag и т.н.

Преглед заслужават и останалите модели на Norco, а те не са никак малко. Можете да ги видите на адрес:
http://www.norco.com/

Rocky Mountain

Една от най-доминиращите компании на фрийрайд пазара, която се гордее и с факта, че все още произвежда байковете си в Канада, а не някъде в Далечния Изток, е подготвила за 2004г. доста новости.

 

Най-голямата сред тях е обновеният модел за спускане и фрийрайд, известен досега като RM9/RM7, който вече носи името RMX. Рамката е значително променена като дизайн, като новият външен вид осигурява и по-голямо снижаване на горната тръба, т.е. по-безопасно разстояние между чатала на колоездача и рамката. Подобрения има и в задницата, където е увеличена дебелината на стените и е заякчена главната става на окачването. Иначе то си остава същото – люлеещо се рамо със система от ставни връзки. Ходът на задницата е 203мм., а теглото на рамката малко над 5кг. Моделът се предлага в няколко разновидности, както и отделно като рамка. Един от вариантите носи името на Уейд Симънс.    

Rocky Mountain са наблегнали и на модела Switch, който набира все по-голяма популярност заради многофункционалността, която предлага. Байкът е със 150мм ход отзад, четириставна система на окачване и добро съотношение тегло/здравина, което го прави по-лесен за някои трикове и скокове, но и достатъчно здрав за сериозните натоварвания на екстремния фрийрайд. Освен всичко, той може да бъде задвижен и нагоре, ако се наложи, особено ако е оборудван с по-леки компоненти, както например моделът Switch SL. Този вариант на байка е с чело 1 1/8, както е и рамката с името на Ричи Шлей. За разлика от тях, другите модели Switch са с 1.5 челна тръба и вилки Manitou Sherman.

Devinci

Devinci отдавна са наложили името си сред производителите на висококачествени планински велосипеди. Миналата година писахме и за техния проект, наречен „Instrumented Bike“ (вж. тук). Резултатите от него вече са приложени в новите модели на Devinci за спускане и фрийрайд, които ще ви представим накратко в следващите редове.

Вдясно виждате един от трите модела, базирани на новата рамка за спускане и фрийрайд. Тя е с четириставна система на окачване и осигурява ход 180/215мм. Материалът е алуминий 6061-T6, като са използвани тръби с променливо сечение и дебелина на стените, както и множество подсилки на всички ключови места. Въпреки това рамката не е никак тежка – 3,86кг. Ставите използват иглени капсулавони лагери.

На снимката е моделът Wilson, който е с най-висок клас компоненти: заден амортисьор Manitou Swinger Coil 6-way, вилка Marzocchi 888R, спирачки Hayes HFX-Mag HD, заден дерайльор Shimano Saint, курбели Truvativ Holzfeller и т.н. Другите два модела се казват Ollie и 8-Flat-8 – те използват същата рамка, но са с малко по-евтини вилки и компоненти.

Моделите за агресивно крос-кънтри – Banzai, Magma и Guzzler – също са били разработени с помощта на данните от „инструменталния байк“. Тяхната рамка използва изчистения и ефективен дизайн с четириставно окачване на кобилица, който се е даказал многократно за това приложение. Материалът отново е алуминий 6061-Т6, теглото на рамката е 2,95кг., а ходът има три позиции – 105/125/145мм. И тук подсилките са много и вдъхват доверие, което се засилва от добре подбраните компоненти. Например, най-скъпият модел – Banzai – е с вилка Fox TALAS RLC 80-125, заден амортисьор Fox TALAS RL, движение и спирачки Shimano XT/Saint, гуми WTB Weirwolf 2.3 и т.н. Другите два модела също са достатъчно издръжливи, за да понесат безропотно нанадолните забавления, на които биха ги подложили собствениците им.

За повече подробности погледнете сайта на Devinci:
www.devinci.com

Струва си да го направите не само заради впечатляващите велосипеди. За някои още по-интересна ще е информацията за тяхното създаване. Както често се случва при подобни малки компании, целящи да изтъкнат качеството на своите продукти, страницата на Devinci разкрива много подробности около проектирането и изработката на байковете, които се извършват в Канада. Струва си да прочетете за отсяването на различните идеи, тестването с двуизмерни и триизмерни модели на кинематиката на окачването, здравината на рамката и други характеристики, подбора на компоненти, заваряването, заздравяването и довършителните операции по рамките и т.н., и т.н.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>