Shimano 2005

Както съобщихме преди две седмици, Shimano са подготвили доста нови компоненти за 2005г. И се очакват още такива, така че настоящата статия сигурно ще има продължение. Основните неща ги съобщихме накратко още в статията отпреди 2 седмици. Хубавото е, че сега вече имаме и снимки, съвсем легално придобити с любезното съдействие на официалния представител на Shimano у нас – Веломания. Така че можем да ги публикуваме, без да се налага да правим препратки към чужди сайтове или да „крадем“ снимките оттам. Към снимките ще намерите и малко по-подробно описание, както и още 1-2 нови продукта.

Това е цялата серия Shimano Hone, предназначена за ендуро/агресивно ХС. Компонентите са с цифрови означения 6хх, което (само като цифри) попада между Deore и LX. Всъщност, като цена и качество Hone ще бъде от ранга на LX. Както отбелязват от Shimano, в новата серия те са вкарали последните си новости и разработки както за ХС, така и за спускане/фрийрайд, за да се получат леки и същевременно много здрави чаркове. Hone ще се появи на пазара през ноември 2004г. Ето малко повече подробности:

Това са лостчетата-командите, т.е. те са Dual Control. Предназначени за дискови спирачки, няма вариант за V-образни, тъй като в серията няма такива.

Задният дерайльор се закрепва директно към оста на главината, както е при серията Saint. Самият депласьор има същите детайли и „буфери“ за обиране на възникващите напрежения и силни удари и също така е с пружина „Low normal“, което значи, че пружината на дерайльора качва веригата на по-големите зъбчатки (по-ниска скорост), а силата на пръстите върху командите се използва за сваляне на по-малките плочи.

Главината е със стоманена ос 135х10мм, за ротори със закрепване Center Lock и е с лагери с чашки и конуси. Предназначена е за 9 зъбчатки.

Дисковите спирачки, разбира се, също са с ротори за Center Lock, с размери 160мм и 203мм (предният стандартно е с този размер). Спирачните апарати са двубутални (по едно бутало от всяка страна), съвместими както с международния стандарт (IS), така и с Post Mount (РМ).

Курбелът и средното движение са обединени в системата Hollowtech ІІ, за която също няколко пъти сме говорили, така че няма да се спираме отново на нея. Предните венци са с 44-32-22 зъба.

В серията има общо три предни дерайльора с двойно теглене и различно закрепване към рамката, така че да има подходящ за всеки велосипед.

Това е обновената серия Saint – добавени са предни дерайльори, команди-лостчета Dual Control и нова главина. За всичко това говорихме тук.

Това са двете нови механични дискови спирачки на Shimano с ротори Center Lock – BR-M495 и BR-M465. Те са лесни за настройка, с възможност за регулиране на накладките и от двете страни. Спирачните апарати са съвместими с IS и РМ. M495 е с около 50 грама по-лека. В подредбата на Shimano заемат място около серията Deore.

Към новите спирачки има и по-евтини главини със Center Lock – при липсата на голям фланец за 6 болта, те са с 96 грама по-леки от главините М475.

Други нови продукти, за които западните сайтове като че ли пропуснаха да споменат (вероятно защото са по-евтини), са няколко курбела, предназначени за по-ниските класове, в които са включени технологиите, използвани преди във високите класове. Всички те са предназначени за 27 предавки.

На горната снимка виждате три курбела, които са с Octalink закрепване (с жлебове) и са направени по технологията Hollowtech І. Заради тях ще бъде намалена цената на едно от средните движения с шлици Octalink – моделът BB-ES30.

Тези пък са за квадратна ос, като само левият е с Hollowtech.

В по-ниските класове ще има и нови главини на достъпна цена. Ето ги тук:

Както вече казах, очакват се още новости от Shimano, така че стойте на линия.

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>