Кратки новини #12

Новости около SRAM

Те са доста интересни и разнородни, някои добри за американската компания, други не толкова…

Сред първите е приключването на сделката по придобиването на Avid – известният производител на спирачки вече официално е собственост на SRAM. Поредната покупка, осъществена от основния конкурент на Shimano повдигна за кой ли път въпроси от типа докъде се простират възможностите на компанията и дали тя не се изсилва малко с инвестициите. Възможно е обаче това да са просто приказки на „злите езици“. Ние не искаме да бъдем такива и се надяваме, че мениджърите на SRAM са разчели добре сметките си.

Лошата новина за Sram е, че делото между тях и Shimano в Германия по повод новите палцови команди на американците засега не върви в тяхна полза. Първоинстанционният съд постанови, че продуктът на SRAM нарушава патентите на японците. Разбира се, съдебната битка ще продължи пред по-горен съд, но е твърде възможно той да потвърди отсъденото. Затова не е случайно, че SRAM вече взимат мерки и се готвят още тази година да представят в Германия нов модел палцови команди, които да не засягат патентите на Shimano и които ще бъдат пуснати на германския пазар през следващата година, макар официално да са модел за 2006г.

Третата новост е, че SRAM планират да навлязат на пазара за шосейни компоненти, който също бележи ръст в САЩ и Западна Европа през последните години. В момента се работи усилено по нова група компоненти, която ще се появи на пазара до три години, макар все още да не е уточнена твърда дата. Специалистите отбелязват, че задачата на инженерите на SRAM ще е доста тежка, защото при компонентите за шосейни велосипеди има не по-малко патенти, държани от Shimano и Campagnolo. Представители на двете компании вече заявиха пред някои медии, че ще гледат под лупа компонентите на SRAM и ще предприемат бързи мерки за защита на патентните си права, ако се наложи.

За статистиката…

Поредната велосипедна компания, която смени собственика си, е…Manitou! За някои тази вест може би ще е изненадваща, други ще се запитат „защо?“, но на практика в тази сделка няма нищо интересно. Answer Products и досега бяха собственост на инвестиционно дружество, така че акциите на компанията просто сменят собственика си. Почти като продажба на борсата (всъщност може сделката да е била осъществена точно там, не зная). Новият собственик на Answer е Swander Pace Capital, макар че едва ли някой ще си прави труда да помни това име.

Scott се завръщат в САЩ

Ако някога сте се питали защо компания, която се казва Scott USA, не продава байковете си в Щатите, то трябва да знаете, че това не винаги е било така. И отскоро също не е! Всъщност Scott напускат американския велосипеден пазар през 1997г., а преди този момент са предлагали на него вилки, велосипеди и други продукти. В периода на отсъствие компанията продаваше в Америка неща за мотокрос, ски и др. спортове. Сега отново ще предлага и байкове, начело с бившия вицепрезидент на Cannondale с подходящо за целта име – Скот (Scott) Монтгомъри. След като го освободили от длъжността му, той подхвърлил на ръководството на Scott USA в Швейцария идеята да се завърнат на американския пазар и те бързо-бързо се съгласили. Останалото предстои да се случи…

Запитан за плановете на компанията, Монтгомъри отговаря, че първоначално ще се потрудят да наложат марката Scott в сегмента за висококачествени байкове. Както казва новият вицепрезидент, точно в този сегмент производителите се различават помежду си и клиентите ще могат да разпознаят велосипедите Scott сред останалите марки. Едва след това ще започнат да се предлагат и по-евтините модели от среден и по-нисък клас.

А интерес към Scott в USA определено има. Първата задача на служителите в новия щатски офис ще е отговорят на многобройните запитвания във връзка с възможността за закупуване на колело с тази марка в САЩ. Явно ще има доста доволни хора!

Браян Лоупс със счупен крак

На този човек не му върви напоследък! През 2003г. Браян пропусна голяма част от състезателния сезон заради счупен глезен. Сега пък е претърпял друг инцидент, при който е строшил пищяла си. Фрактурата е била отворена и доста тежка. Лоупс е бил подложен на операция. В момента той се възстановява, като се очаква да бъде отново на крака след три месеца. А как е станало всичко? Не е било с колело. Браян отишъл с приятели да се забавлява, карайки ATV (All-Terrain Vehicle) – това са тези малки бъгита, приличащи на мотор с четири задвижващи колела. При някоя от по-екстремните маневри, каквито несъмнено е имало, бъгито се преобърнало и затиснало крака на Браян, счупвайки костта. Така почивката се превърнала в болничен престой. Да се надяваме, че Лоупс ще се възстанови достатъчно бързо, за да вземе участие в повечето големи състезания.

Ultimate Freeride Challenge ІІІ

Завърши третият поред „конкурс“ за фрийрайдъри, организиран от Race Face – тази година и с помощта на Giant и Manitou. Участниците се състезават с кратки видеоклипове, показващи техни зашеметяващи фрийрайд изпълнения, които в крайна сметка се оценяват от интернет публиката чрез гласуване. Има четвърт-финали, полуфинали и т.н., докато за финала останат двама колоездачи. Тази година това бяха Уейн Бос и Карлин Дън. И победителят е…(затаихте ли дъх?) първият от тях, разбира се! 19 годишният Уейн Бос спечели 55% от гласовете на публиката, а с това и наградата – спонсорство от трите компании на стойност 25 000$. Разбира се, самото стигане до финала гарантира и на двамата възможности за бляскава кариера на фрийрайд сцената през следващите години. А пък тези от вас, които са с по-бърз интернет, могат да се разровят из мрежата за видеоклиповете от тази година.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>