Кратки новини #11

БФПК отвори сервиз за велосипеди

Посетителите на форума на МТБ-БГ вече знаят, че Българската федерация за планинско колоездене (БФПК) преди броени дни отвори вратите на свой сервиз за велосипеди в София. Той се намира в помещение на стадион „В.Левски“ (страната откъм пързалката „Юнак“), точно при вход 11. (Между другото в съседно помещение се намира и офисът на БФПК, така че ако някой се интересува от това, може да пита механиците в сервиза и те ще го упътят). Тези, които са виждали новия сервиз (аз все още не съм), твърдят, че изглежда наистина класен и на ниво, оборудван изцяло с всевъзможни инструменти Park Tool. А и майсторите са известни – например Радослав Кюлджиев (един от най-добрите ни DH състезатели), Тони „Центровката“ (както си личи от прякора му, един от най-добрите майстори на капли в БГ), и др. Печалбата от сервиза ще отива за подпомагане на дейността на федерацията и отборите към нея. Който желае да го види, нека направи малка разходка до Борисовата градина.

Още за вело-ралито в Родопите…

Организаторите на маратонското ХС състезание, планирано за месец Май (повече подробности тук), са добавили на сайта си регламента (правилника) за участие и изискванията към участниците. С други думи – вече можете да видите какви са възрастовите граници за участие, как се сформират отборите, как се определя класирането, какво е забранено и т.н. Пригответе се за повечко четене, защото двата документа са доста подробни (което, разбира се, е чудесно). Ще ги намерите на адрес: www.naturetour.netfirms.com

Кайл Стрейт ще кара за Specialized

Едно от най-известните имена на фрийрайд сцената, Кайл Стрейт, който печели слава и уважение не само заради майсторското си каране, но и защото прави всички тези сложни трикове и главозамайващи каскади от доста ранна възраст (Кайл тепърва има да навършва 17 години!), наскоро подписа договор с една от най-големите компании за планински велосипеди – Specialized. Младият талант ще кара техни байкове, включително новия Demo 9 на много международни и американски DH надпревари (освен с фрийрайд, Кайл Стрейт много сериозно се занимава и с кариерата си на професионален състезател по спускане), както и няколко състезания по фрийрайд. Календарът му включва 18 прояви през 2004г.
Отборът по спускане/фрийрайд на Specialized включва и други известни имена: Брет Типи (канадец, един от най-известните фрийрайдъри и главен герой във филмите от поредицата Kranked), Дарън Береклот (канадец, един от най-талантливите и коментирани хора във фрийрайда през последните 1-2 години), Мат Хънтър (отново канадски фрийрайдър, за когото познавачите твърдят, че има големи заложби), Стив Романиук (канадец, заел петото място в Red Bull Rampage 2003) и др. Всички те ще тормозят байкове Demo 9.

Още….

И докато някои подписват договори за спонсорство, Стив Пийт се ожени. Едва ли ще се изненадате, че избраницата му е спускачка – британската DH състезателка Адел Кроксон. Какъв ли шампион ще се роди от този брак?

За Крис Коварик, един от най-бързите състезатели в кръговете от СК, нещата далеч не се развиват толкова добре. За огромно съжаление (и негово, и на публиката), австралиецът ще пропусне голяма част от сезон 2004, защото е счупил (всъщност източниците казват „надробил“) глезена си при падане с кросов мотоциклет. Контузията на Крис е много сериозна и ще изисква продължително възстановяване, за да се избегнат трайни проблеми в бъдеще. Засега плановете на Коварик са да се подготви за Световното първенство през септември.

Безкамерни гуми и за шосейните велосипеди

Накрая ви предлагаме и една новина, която не е директно свързана с планинското колоездене, макар че, от друга страна, си е съвсем относима, поради факта, че велосипедните безкамерни гуми бяха създадени първо за МТБ пазара. Сега обаче поне три компании (Mavic, Michelin и Hutchinson) са стартирали разработки за прилагането на тази технология и при бегачите, като се очаква серийното производство на продуктите да започне през 2005г. Говори се, че детайлите при шосейните колела (начин на захващане и т.н.) ще бъдат доста по-различни от това, което знаем от маунтин байковете. Според други слухове разработките на Mavic и Michelin били доста близки като концепция до продукта NoTube, който Стан Козятек продава от няколко години с огромен успех (това е комплект за превръщане на обикновени гуми в безкамерни). Ще видим какво ще излезе накрая…

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>