Кратки новини #10

Rock Shox предлагат стандарт за интегрирани лапи

Както със сигурност сте забелязали, все повече и повече производители на двукоронни вилки за спускане и фрийрайд предлагат тези свои продукти с интегрирани лапи. „Интегрирана“ означава, че лапата (компонентът, който свързва вилката и кормилото) не се захваща за кормилната тръба (стержена) на вилката, а се закрепва директно върху горната корона чрез болтове. Това техническо решение осигурява няколко предимства пред стандартното захващане, сред които са намаляване на теглото (макар че при компонентите за тези дисциплини това е малко относително), по-добър контрол и избягване на досадното разместване на кормилото спрямо вилката при падане (което е особено важно за тези, които обичат да се състезават).
Въпреки нарастващата популярност на директното закрепване, досега никой не беше предлагал стандарт в тази област и в повечето случаи потребителите бяха принудени да използват само лапата, идваща с вилката, а не някоя друга с любимата си марка например. SRAM и Rock Shox са първите, които предлагат създаването на единно техническо решение за всички производители. Представители на компанията твърдят, че много производители на компоненти вече са проявили интерес, още докато проектът е бил разработван за състезателни цели (т.е. за отборите, спонсорирани от Rock Shox). Така че с основание може да се очакват все по-голямо разнообразие и възможности за избор при лапи и вилки с директно захващане. Всъщност, съвсем логично е останалите производители да възприемат стандарта, още повече, че ще имат достатъчно време да го разработят и тестват, тъй като първите вилки на Rock Shox с новата горна корона, ще се появят в каталога за 2005г.

Фабиен Барел скача от хеликоптер

Известният френски състезател по спускане, който кара за отбора на Kona, е първият планински колоездач в света, който направи скок от хеликоптер със своя байк. Това се е случило на остров Риюнион в Тихия океан, където Барел отишъл да покара в кратер на вулкан (угаснал, разбира се) и по други интересни места. Основната идея обаче била да се осъществи въпросния скок от хеликоптер. Не се знае височината на скока, но каквато и да е била, изпитанието е било доста трудно, защото Фабиен е трябвало да преодолее въздушните завихряния, предизвикани от перката на вертолета, които като нищо са можели да нарушат баланса му. Още по-сложно е било това, че французинът е трябвало да скочи от място, тъй като е стоял с байка си прикачен извън кабината на хеликоптера. Ако се съди по разказа на Фабиен и снимките, които можете да видите тук, http://www.nsmb.com/shore_news/fabien_01_04.php , опитът е бил успешен и много вълнуващ. Кой би помислил обратното?

На пазар за велосипедни компании

Зимата е времето, през което обикновено състезателите сменят отборите и спонсорите си, но през последните месеци усилена търговия се върти с цели компании. Най-скорошна е новината за поредната покупка на SRAM – непрекъснато разрастващата се компания за компоненти е решила да придобие известния и многоуважаван производител на спирачки Avid, с което да допълни „колекцията“ си, включваща също марките Rock Shox и Sachs. Тази сделка ще добави към продуктовата линия на SRAM едни от най-добрите дискови спирачки в света (както механични, така и хидравлични), а да не забравяме, че и V-спирачките на Avid се ползват с не по-малък авторитет. От друга страна, продажбите и обслужването на продуктите Avid по цял свят ще бъдат подобрени и разширени. (Кой знае, може да започнат да се предлагат и у нас?). Окончателният договор вероятно вече е подписан, тъй като първоначалните информации бяха за приключване на сделката в края на януари.

Пак в края на януари (т.е. сега) би трябвало да завърши и друга сделка, която е още по-голяма, а именно закупуването на компанията Pacific Cycles от канадската компания Dorel Industries. Ако се питате с какво трябва да са ви известни тези имена, подсказването за първата се състои в марките GT, Schwinn и Mongoose. Те са собственост на Pacific Cycles, както и още много други, което осигурява на компанията най-голям дял от пазара за велосипеди в Северна Америка. Що се отнася до Dorel, те произвеждат мебели и продукти за деца (играчки и други пособия), а с настоящата покупка желаят да увеличат потребителските стоки в каталога си, т.е. да прибавят към тях и велосипедите (за които търсенето на северноамериканския пазар не е малко).

И тъй като става дума за Pacific Cycles, друга интересна новина е, че компанията се кани да даде под съд Maverick American и Klein, чието задно окачване според Pacific нарушава патента за дизайна I-Drive, разработен от GT. Тези претенции не са нови, но винаги са били отхвърляни от Пол Търнър (основател на Maverick, а също и на Rock Shox) и от Trek (компанията е собственик на Klein). Те и сега твърдят, че Pacific търсят повече медийна изява и че обвиненията им са неоснователни. Дали е така и дали последната дума ще бъде дадена на съда, предстои да разберем. Ако заканите на Pacific са сериозни, май ще има интересна съдебна борба (каквато например все още продължава между Shimano и SRAM в Германия по повод на палцовите команди на американците).

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>