Нови и интересни продукти: Fisher Cake, K2 Lithium и Jamis Dakar XLT

В поредната статия за нови велосипеди и компоненти ще ви представя три модела (по-точно е да се каже три серии от модели) за 2004г., за които и без врачуване може да се каже, че ще бъдат сред хитовете на американския МТБ пазар, а и не само на него. Тези чудесни байкове на Fisher, К2 и Jamis са в категорията, която има безброй имена (ендуро, агресивно ХС, all-around bike, all-mountain и т.н.) – според много наблюдатели това е най-бързо развиващият се пазарен сегмент, защото тези колела отварят вратите към нов свят от възможности за любителите на крос-кънтри карането. Велосипедите от този тип са достатъчно здрави, леки и пъргави, имат повече ход от състезателните ХС машини, а последните новости в окачването задължително присъстват и тук, за да може увеличеният ход да се ползва без наказание под формата на клатене и др. подобни „ефекти“. Поради всичко това ХС карачите (а според повечето проучвания те продължават да са преобладаващият брой планински колоездачи), възседнали новите си ендуро байкове, могат да карат по-бързо, по-смело и по-дълго от всякога. А повишеното търсене задължава всички производители да измислят и лансират нови модели, което те, разбира се, правят. Ето няколко такива:

Fisher Cake

Компанията на един от пионерите в планинското колоездене, която понастоящем е собственост на гиганта Trek, е решила да продължи играта на думи с имената на моделите си. След като преди години на пазара бе пусната серията Sugar (захар), която включва типични състезателни ХС байкове, разширена впоследствие с моделите Sugar + (повече ход и подсилена конструкция), сега „главният готвач“ Гари е добавил към захарта малко тесто, за да направи вкусен Cake. Макар и с чисто хумористична цел, предишното изречение има смисъл. „Тестото“ включва повече ход и по-голяма здравина на рамката, за да може колелото да изпълнява добре задълженията, за които е предвидено. Конструкцията е класически преден триъгълник, комбиниран с триъгълно рамо отзад (което обаче доста се отличава от повечето такива задни окачвания), проектирано така, че да се избегнат или намалят повечето недостатъци на тази система. Ходът отзад е 5 инча, т.е. около 125мм. Разбира се, създателите на байка твърдят, че окачването им, в тандем със задния амортисьор Manitou Swinger SPV Air, осигуряват плавна и отзивчива работа, съчетана с ефикасно филтриране на нежеланото сгъване при педалиране. По-важното е, че и в някои тестове байкът получава добра оценка.

Рамката е направена от алуминиевата сплав ZR9000 (разработка на Trek), а триъгълното рамо е от алуминий 6061. Гари Фишер твърди, че всеки елемент от рамката е бил вниматено обмислен, за да се постигне максимален баланс между лекота и здравина. Долната и горната тръби са с променлива форма в двата си края, задницата е с асиметрични стойки на веригата, а планката, за която се захваща амортисьора, свързва долната и седалковата тръби (горе вляво). Лагерите при оста на окачването са капсуловани.

Моделите Cake са разделени в две групи с по три велосипеда – Cake и Cake DLX. При първите стойките на седалката са от карбон (горе), докато при вторите цялото триъгълно рамо е от алуминий. Също така при моделите Cake вилките са с ход 100мм и спирачките са V-образни, а при DLX отпред има 130 или 120мм ход и хидравлични дискови спирачки. Всичко това показва, че Cake DLX са за малко по-лудо каране, докато Cake са за тези, които търсят по-състезателни параметри и по-ниско тегло. Предните амортисьори на пет от колелата са Manitou – Minute или Black. Нивата на оборудване са високи – движението е от Shimano LX нагоре, а голяма част от компонентите са на Bontrager (също собственост на Trek).

За контакти: http://www.fisherbikes.com/


K2 Lithium

Този модел на K2 е чисто нов – той бе представен официално преди няколко месеца, дори беше проведен конкурс за името му, появиха се и първите тестове в американската преса. Lithium е лек и здрав байк, предназначен за истинско забавление по пресечен терен, който разчита на добре изпитани технологии. И тук предницата е триъгълник, а окачването е на кобилица, което осигурява прост, здрав и ефективен дизайн. На ключовите места има добре оразмерени подсилки, а основните стави на окачването са с капсуловани лагери. Ходът на задницата е регулируем – 100/130мм. Задният амортисьор и тук е Manitou Swinger SPV Air.

Lithium се предлага в три варианта, означени с цифрите 5.0, 4.0 и 3.0 (от най-скъпия към най-евтиния). По данни на К2 теглото на байковете е от 12,9 до 13,6 кг. Първият (5.0) е показан на снимката – той е с вилка Manitou Minute 2:00 SPV с ход 130мм, движение Shimano XT/LX с курбели Race Face, дискови спирачки Hayes HFX-9 и още много добре подбрани компоненти.
Lithium 4.0 е с вилка Manitou Black Super Air с ход 120мм, а Lithium 3.0 е със заден амортисьор Fox Vanilla R (с метална пружина) и вилка Marzocchi EXR Pro със 120мм ход.

Освен серията Lithium, промени има и в други модели на К2. Ако ви интересуват, разходете се до сайта им.

За контакти: http://www.k2bike.com/


Jamis Dakar XLT

Тази серия от байкове на Jamis (понастящем в нея вече има 3 модела) всъщност не е нова за 2004г. Това ще е втори сезон за моделите XLT. Но не мога да подмина тези велосипеди, защото 2003г. беше повече от успешен дебют за тях. Моделът Dakar XLT 2:00 спечели отличията „най-добър байк“ и „най-добър all-mountain байк“ на сп.Mountain Biking в сравнителните тестове, провеждани всяка година. Това той направи без да има заден амортисьор със стабилна платформа или окачване, за което всички да говорят нон-стоп. Очевидно обаче дизайнът на колелото, използващ многоставна система с т.нар. люлееща се връзка, е разработен почти до съвършенство от Jamis, защото и в останалите тестове, които съм срещал за него, колелото бива нареждано до някои от най-добрите ХС байкове, струващи два пъти колкото него. Ходът на задницата е 125мм.

През 2004г. Jamis са решили да вдигнат още летвата. Те са добавили модела Dakar XLT 3.0 (на снимката горе), който е оборудван с най-висок клас компоненти. XLT 2.0 също е станал по-добър. Освен това рамката, която е обща и за трите модела, е пипната тук-там за още повече здравина – променени са подсилките при челото, всички стави са „екипирани“ с капсуловани лагери, тръбите на задницата са подсилени и т.н.

XLT 3.0 е с амортисьори Fox TALAS, които са с регулируем ход. Така разполагате с ход от 80/90 (отпред/отзад) до125мм, като неговият реглаж води до промяна и в геометрията. Сред компонентите „греят звезди“ като хидравлични спирачки Avid Juisy Seven, движение Shimano XTR/XT, колела Mavic Crossmax XL UST и др. подобни.

XLT 2.0 (горе) разчита на окачване от Manitou – Swinger SPV Air 4-way отзад и Minute 2:00 отпред. Тук обаче ходът не е регулируем, а компонеите са по-скромни, нов никой случай лоши.

За контакти: http://www.jamisbikes.com/

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>