Новости за 2005 г. – Manitou, Rock Shox и Shimano

За тях пишат всички медии през последните две седмици, и нищо чудно! Някои от най-известните играчи на пазара за МТБ продукти сякаш се наговориха да разкрият част от плановете си за 2005г. и по този начин да подлудят публиката и най-вече журналистите, които вероятно правят какво ли не, за да се доберат до колкото се може повече информация за новите продукти. Читателите на Форума на МТБ-БГ вече са добре осведомени за всичко, благодарение на един от най-информираните му членове. Аз самият също научих първо оттам това, което ще прочетете в следващите редове. А сега, след като прочетох за новите продукти и от няколко други източника, ще ви представя обобщено „всичко по случая“.

Rock Shox

В основата и на двете вилки е нова система на маслено смекчаване (Rock Shox твърдят, че са я разработили, започвайки съвсем „на чисто“), наречена Motion Control Damping . Функциите й са да пречи на нежеланото сгъване при педалиране и същевременно да осигурява отзивчивост към неравностите на терена. Системата засяга смекчаването при сгъване на вилката (компресията) и включва две неща: едното е реглаж на сгъването при бавна скорост, т.е. при плавни (нискочестотни) натоварвания, каквито са при педалиране, спиране и бавен натиск върху кормилото. В тази си част няма кой знае какво ново. Подобрението идва чрез друго нещо вътре във вилката, наречено Floodgate (което в превод означава „шлюз“). Това е втори кръг на смекчаване, който може да бъде отварян и затварян. Самият „шлюз“ е вид специална клапа за самоотключване на вилката при удар с определена сила. Такава клапа има и при други вилки със заключване – разликата е, че при Motion Control на Rock Shox клапата действа постоянно, а не само при заключена вилка. Комбинацията от тези две неща дава възможност за бърза и лесна настройка на вилката според терена и предпочитанията на колоездача. Например, можете да увеличите смекчаването (съпротивлението) при сгъване и по този начин да противодействате на педалирането и потъването при спиране. Същевременно, ако сте отворили повече „шлюза“, дори сравнително слаби удари ще преодоляват създадения праг, т.е. вилката ще поема повечето неравности. Можете да направите и обратното – да намалите смекчаването при сгъване (режим „отворено“) и да затворите „шлюза“. По този начин ще имате максимална отзивчивост към малките неравности, а клапата на Floodgate ще осигурява прогресивно смекчаване за силните удари. Като основно преимущество на системата се сочи и това, че в сравнение с конкурентите си е по-проста и лесна за настройка.

При модела Reba тези две неща (компресията и „шлюза“) могат да се командват от кормилото с лостче (палче), наречено Pop-lock. Можете да го видите вдясно. Тази вилка е с въздушни пружини, регулируем ход 85-115мм (познатата и доста успешна система U-Turn), 32мм подпори и доста ниско тегло – 1600 грама. (Според други източници ходът на вилката е 100мм, а не регулируем. Най-вероятно просто ще има различни разновидности на Reba).

Pike е предназначена за по-агресивно каране, но въпреки хода си 95-140мм (U-Turn) и 20мм проходна ос на предната главина, вилката тежи 2155 грама. Именно системата за предната главина с 20мм ос, наречена Maxle, е една от новостите – при нея оста се завива на резба в едното ухо, след което се затяга с лостче (като обикновена машинка) и всичко това се прави без никакви инструменти, както е със стандартните главини. Ако желаете да видите как точно става всичко, погледнете тук: http://www.angryasian.com/images/maxle.mov .

Новости има и при DH моделите Boxxer. За едната вече сме писали – новата корона, с която Rock Shox се опитват да въведат стандарт за директно закрепване на лапата. (вж. тук). Короната е направена така, че болтовете, с които се затяга към горните тръби са отпред, за да не повредят рамката при евентуален контакт с нея. Има и една загадъчна врътка на левия крак, за която никой все още не иска да каже каква е, но тези, които са я пробвали, твърдят, че е много полезна и хубава идея.


Manitou

Преди две седмици, на 1 март, във Финикс, Аризона, Manitou представи пред „отбрани хора“ нова вилка, именувана Nixon и нова версия на задния си амортисьор Swinger SPV Air 4-way. Преди да разкажа за тях, ще ви насоча директно към една тема от Форумите, където подробностите са дори повече, отколкото аз ще ви съобщя. Там ще намерите и хубави снимки на новите продукти:
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=1009

Накратко за Nixon – еднокоронна вилка с ход 145мм, въздушни пружини, варианти с обикновена или 20мм предна ос, стержен 1 1/8, подпорни тръби 32мм, обърната арка (от задната страна на краката), SPV смекчаване и много ниско тегло 2кг. (стандартна ос) или 2,2кг. (с 20мм ос). Звучи добре, нали? Има още – вилката разполага със системата IT – Infinite Travel, т.е. „безкраен ход“. Зад тази игра на думи стои възможността за промяна на хода по цялата му дължина, т.е. от 145мм до 15мм! (сп. други до около 1 инч, т.е. 25мм). Което е още по-хубаво, промяната на хода може да се командва с лостче от кормилото, дори и в движение (макар че по-лесно е да го направите в спряло положение). Просто трябва да щракнете с лостчето и да натиснете вилката, за да се сгъне и да остане в това положение. За да „освободите“ хода, отново щраквате с лостчето и трябва да олекотите вилката, за да се разгъне. (Това става или като спрете и вдигнете предното колело във въздуха, или като покарате малко на задна гума.) Освен това характеристиките на пружините и смекчаването не се променят драстично от намаления или увеличен ход, което е допълнителен плюс.

Що се отнася до задния амортисьор, той е олекотен (с около 30 грама) и е с увеличен обем на камерата на въздушната пружина, което прави хода на пружината по-линеен и намалява износването на вътрешностите. Друга новост в него е допълнителният клапан към системата SPV, чиято задача е да подобри чувствителността към малките неравности.


Shimano

 

В същата тема от Форумите (за Nixon) ще намерите снимки и коментари за новата серия компоненти, които Shimano ще предложат през 2005г. Те носят името Hone и са предназначени за същото, за което и гореспоменатите вилки на Manitou и Rock Shox – агресивно ХС каране, известно още като ендуро, all-mountain и т.н. Новите чаркове ще са едновременно леки и здрави, като включват всички нови технологии на японския гигант от последните години – Dual Control лостчета/команди, Hollowtech ІІ (закрепването на курбелите и средното движение), CenterLock (захващането на роторите на шлици) и т.н. Най-хубавото е, че като цена Hone ще гравитира около групата LX, т.е. няма да са непоносимо скъпи, дори за България. Роторите на дисковите спирачки са 203мм и 160мм. Задният дерайльор се закрепва директно към оста на главината, както е при Saint.
През 2005г. в групата Saint ще бъдат включени и предни дерайльори и Dual Control команди/спирачни лостчета (вдясно), както и още една задна главина ос 150х12мм. Последният продукт очевидно е продиктуван от недоволството на много любители на фрийрайда и спускането (а вероятно и на немалко производители на рамки), тъй като това са най-разпространените напоследък размери на задната ос за тези дисциплини, а сегашната главина Saint е с ос 135х10мм. Явно скоро всички ще са доволни…и ще стават все по-доволни, ако се потвърдят слуховете за нови палцови команди на Shimano за високите класове компоненти, които да са алтернатива на Dual Control. За 2005г. се разработват и два модела механични дискови спирачки, които ще използват CenterLock закрепване и съответни главини към тях. Както сами виждате, очертават се твърде много новини около Shimano, затова бъдете сигурни, че в бъдеще, когато научим повече подробности, ще има отделна статия с много снимки и т.н.

И, докато сме на вълна Shimano, ще насоча интересуващите се и към два сайта на компанията, които тя откри не много отдавна. Единият е посветен на серията Saint и е на адрес: http://www.ridesaint.com/ Другият пък е част от съвместната кампания на Shimano с някои от големите производители на гуми за популяризиране на безкамерните гуми. На страницата са обяснени техните предимства и т.н. Адресът е: http://www.ridingtubeless.com/

Очаквайте скоро още една статия, където ще говорим за нови неща от Fox, Marzocchi и др. 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>