Кратки новини #8

Shimano готви нови изненади за 2004г.

Японският гигант за велосипедни части планира нова серия компоненти за планинско колоездене за 2004г. Името й засега е Saint, а класата е малко под XTR и малко над XT, т.е. много висока. Предназначението на компонентите е за спускане и фрийрайд и появата им е повече от закономерна, след като МТБ познавачи от различни медии дълго време повтаряха, че е време да се направи серия специално за тези две дисциплини, която да се справи с някои проблеми, появяващи се при използването на досегашните части при байкове с голям ход на окачването, подлагани на огромни натоварвания.

Същевременно в Saint ще бъдат включени и DH дискови спирачки, каквито Shimano досега не предлагаха на пазара, въпреки че първите им опити бяха именно в тази насока. Спирачките са хидравлични, с големи ротори и използват минерално масло за предаване на спирачното усилие. Лостчетата ще са част от командите и дисковете ще се закрепват към главините по същия начин, както при новата серия XTR 2003.

За момента са представени също и главините, които са с по-масивно тяло от XTR. Предната е с 20мм проходна ос, а задната е с особена ос, която е с 20мм диаметър в частта си, влизаща в тялото на главината и контактуваща с лагерите, но краищата й са 10мм, за да стават за стандартни уши на рамката.

Задната главина вече е в тесен съюз с дерайльора, тъй като последният ще се закача не на отделно ухо за рамката, а директно към оста на главината, като според Shimano това ще донесе на системата повече издръжливост и плавност при смяна на предавките.

Курбелите и средното движение ще използват същите нови стандарти за закрепване, въведени от XTR 2003.

За 2004г. се планират и съществени промени в серията Deore ХТ, които пак ще бъдат в духа на XTR 2003.

Както сами виждате, информацията за всички тези новости все още е доста оскъдна и „шпионски“ събрана, така че тепърва предстои да се разкриват все повече подробности. Ще се постараем да ви държим в течение на новостите, идващи от лагера на Shimano, особено когато те бъдат представени и официално.

За контакти: www.shimano.com


Maxm е нова и неголяма компания, която все по-успешно налага името си на пазара за суперлеки компоненти (за момента прави само кормила и колчета за седалка). В основата на нейните продукти стои една от най-новите технологии в областта на композитните материали, патентована и наречена IsoGrid, която е получила и една от наградите на специален международен конкурс за нови композитни продукти. IsoGrid се използва и от Titus при някои от рамките им за крос-кънтри, а също и от производители на голф-стикове, весла за кану-каяк, щеки за ски и др. продукти, където са търси максимална здравина на тръбите при минимално тегло.

Какво е IsoGrid? Това е начин за усилване на стените на тръби посредством мрежа от „ребра“ (или нишки, ако така ви харесва повече), направени от карбон и арамид, и наложени от външната или вътрешната страна на стената. Този своеобразен скелет сам по себе си е много здрав и лек и позволява стената на тръбата да бъде направена значително по-тънка, без да се намали здравината й. Така тръбите могат да бъдат олекотени, без да се намалява здравината им или пък заздравени, без да се увеличава теглото. Едно от предимствата на IsoGrid е, че заздравяващата структура може да се прилага при различни материали – алуминий, стомана, титан, карбон и др. Още информация за технологията можете на научите от сайта на Maxm, където всичко е обяснено и с чертежи (за разбиращите от физика).

Що се отнася до продуктите на Мaxm, те са избрали като материал карбон, подсилен с мрежа IsoGrid. Резултатът са три наистина забележителни кормила и две колчета за седалка, всичките придружени с доживотна гаранция срещу дефекти по вина на производителя. ХС моделът MX-1 (право кормило) тежи само 105 грама. Извитото МХ-5, пак за крос-кънтри, с ширина 610мм и издигане 25мм тежи 135 грама. А моделът за спускане и фрийрайд МХ-6 с ширина 686мм и издигане 40мм би накарал всеки ХС колоездач да ви завиди заради неговите 175 грама!

MX-1

MX-6

Devinci

Това, което виждате на снимката, не е новият топ-модел на Devinci. Но с това „чудо“ инженерите на канадската компания се опитват да направят байковете й възможно най-добри. Всъщност става дума за съвместен проект на фирмата за планински велосипеди Devinci и учени от университета в Шербрук – те са оборудвали колело Devinci с всевъзможни сензори, които изпращат обилна информация за силите, които въздействат върху рамката, окачването, спирачките, кормилото и седалката, главините и педалите, отчитайки също и скоростта и ускорението на велосипеда и какво ли още не. Сензорите изпращат сигналите в компютър, стоящ в раницата на изпитателя, след което данните се съпоставят и анализират и се правят изводите, които помагат на учените и инженерите в по-нататъшните им занимания. В рамките на изследванията колелото е било карано от професионалисти при всевъзможни екстремни условия и натоварвания – например по трасето за СК в Монт-Сейнт-Ан, достигайки скорости до 85км/ч., по някои от най-тежките фрийрайд маршрути в Канада, в градски условия и по пътеки за крос-кънтри. И двете страни, участници в изпитанията, са изявили задоволството си от проведените опити и получените от тях данни. Повече информация и снимки от изпитанията можете да видите на сайта на Devinci.

За контакти: http://www.devinci.com/

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>