Scott 2004

Много нови модели са подготвили хората от Scott USA за 2004г. Новостите са и при байковете за по-агресивно каране, и при леките ХС возила. (Парадоксът е, че въпреки името си, компанията е най-големият производител на байкове за Европа, а велосипедите им едва отскоро се внасят в САЩ, където марката е много по-популярна в някои от другите спортове, които развива).
Genius    

Най-интересна е новата платформа за крос-кънтри, която заменя почти всички модели G-Zero. Името й е Genius и според инженерите на Scott, които са работили по новото окачване повече от две години, моделите Genius ще са напълно способни да се катерят и спринтират, без въртенето на педалите да е съпроводено от нежелано сгъване (клатене) на окачването, но и без загуба на сцепление и отзивчивост към неравностите. Звучи познато, нали? И нищо чудно, тъй като през последните 1-2г. усилията на всички известни производители са насочени към преодоляването на тези проблеми, свързани с байковете с двойно окачване.

Моделите Genius са разпределени в две групи – RC и MC. Първите са по-състезателни, с много лека рамка и 90мм ход, докато вторите са по-универсални велосипеди със 125мм ход, осигураващи повече удобство и издръжливост при спускания и тежки терени. Има и една група дамски маунтин байкове, носещи името Genius Contessa, които също са с 90мм ход.

В основата на новото окачване, което е ставно (за разлика от досегашните дизайни на Scott и по-специално G-Zero), стои специално разработеният за целта заден амортисьор, наречен просто Scott Genius Shock. Той е с въздушни позитивна и негативна пружини (регулируеми) и допълнителен резервоар. Особеност е, че амортисьорът е от типа „издърпващи се“, т.е. когато окачването се сгъва, той се разгъва и обратно – при ненатоварено положение той е сгънат. Шокът е свързан с лостче, разположено на кормилото, с което можете да го командвате от разстояние, задавайки един от трите възможни режима на работа. Първият от тях е All Travel („пълен ход“), при който се радвате на всичките 90 или 125мм отзад, които изглаждат терена под вас. Вторият режим е Traction („сцепление“) – той е предназначен за катерене и спринтиране по пресечен терен. При него амортисьорът се сгъва на около 60% от хода си, при което се повишава и налягането на въздушната пружина, т.е. окачването се втвърдява и това помага да се избегне клатенето му при педалиране. Третият режим на работа на амортисьора е напълно заключен – производителят го препоръчва за каране по асфалт.

Genius обаче не разчита само на твърд амортисьор в борбата с нежеланото сгъване на окачването – цялата ставна система е изградена около една виртуална ос, около която се движи задното колело. (Т.е. ако начертаете траекторията на движение на задната ос, тя ще представлява една арка, част от окръжност, а мисленият център на тази окръжност е виртуалната ос на окачването). При Genius тя е изнесена пред средното движение и променя позицията си при разполагането на различна тежест върху окачването. Целта е височината на тази мислена ос да съвпада приблизително с линията на веригата, защото според инженерите тогава не се поражда клатене на окачването. Създателите на окачването на Genius са направили доста сметки за промяната на разпределението на тежестта и са направили системата така, че при катерене, когато върху задното колело е разположена най-много тежест, виртуалната ос на окачването да е на еднаква височина с горния край на малката предна зъбчатка. При равни терени тя се измества на височината на средната плоча, а при спускане, когато по-голяма част от тежестта пада напред, виртуалната ос е на нивото на големия преден венец. Системата е много чувствителна и тъй като зависи от теглото на колоездача, то трябва да бъде измерено и въздушните пружини да бъдат прецизно настроени спрямо него, за да бъде постигнат пълен ефект. Неслучайно за настройката на задния амортисьор има специални инструкции.

Ако сте разбрали всичко дотук, значи е време да преминем към конкретните модели.

В серията Genius RC те са три, с цифрови означения RC-10 (на снимката долу), RC-20 и RC-30. Както вече споменах, това са състезателни велосипеди за ХС със съответна за това геометрия и 90мм ход отзад и 80мм отпред. Рамката на RC-1 е направена от един от най-леките материали, намиращи се в момента – Scandium 2. Той е използван както за предната част, така и за задницата. Топ-моделът е с вилка Fox F80X Terra Logic с инерциална клапа, движение и спирачки Shimano XTR и колела DT Swiss. RC-20 е със задница от алуминий 7005 (а не Scandium), движение Shimano XTR/XT и вилка Fox F80RLT, а RC-30 е с рамка изцяло от алуминий 7005, движение Shimano XT/LX и вилка Manitou Skareb Super.

Моделите Genius MC са цели пет, всичките със 125мм ход отзад и рамка от алуминий 6061. Ще се спра само на топ-модела МС-10 (на снимката), а останалите можете да разгледате на сайта на Scott. Той е с вилка Fox TALAS RLC, движение и дискови спирачки Shimano XTR и колела Mavic CrossMax Disc.

Линията Progressive, където са моделите за спускане и фрийрайд, също е станала много интересна. Първото, което се вижда, е, че „големите“ машини High Octane вече са два броя. Единият модел е за спускане, с една плоча и ролки за веригата отпред и ход на задницата от 190 до 240мм. Челната тръба може да се пригажда за 1 1/8 или 1.5. Вилката е Rock Shox Boxxer, задният амортисьор е Fox Vanilla RC, а останалите компоненти са смесица от различни известни марки. Движението е Shimano XT/LX и Race Face, а спирачките са Hayes.

High Octane FR e с еднокоронна вилка Manitou Sherman Breakout и ход на задницата 150-190мм. Задният му амортисьор е Manitou Swinger 4-way. Други компоненти, които целят да направят байка по-способен в различни ситуации (най-вече, когато се наложи да изкачите някое неголямо баирче) са предният дрейльор и трите плочи Race Face, както и телескопичното колче за седалка.

 

За фрийрайд са предназначени и трите нови модела Nitrous (отново с цифрови означения 10, 20 и 30), но те са олекотени и поради това по-поносими нагоре в сравнение с High Octane, а са и по-евтини. Рамката им е от алуминий 7005, с единично рамо на окачването и ход 150/170мм. Челната тръба е съвместима с вилки за 1.5. Моделът Nitrous 10, показан на снимката, е с вилка Marzocchi Z150 FR ETA, заден амортисьор X-Fusion Vector, движение Shimano XT и спирачки Hayes.

За съжаление, повечето от показаните дотук модели са достатъчно скъпи, за да не бъдат (вероятно) внесени в България, така че не е ясно кои от тях ще видим на живо. Затова е добре да се разходите до сайта на Scott, за да разгледате и по-евтините варианти, както и моделите в сериите Performance и Voltage. Особено за втората си струва да се спомене, че макар като цяло да включва байкове с по-нисък до среден клас компоненти, рамките им са доста качествени и много здрави, защото са предназначени за градско каране, Dirt Jump и др. подобни. Не ми вярвате? Проверете с какво кара Timo Pritzel…


Scott Voltage YZ O Limited

За повече подробности:
http://www.scottusa.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>