Спортни новини – януари 2004 г.

Грег Минар (ЮАР), световен шампион по спускане за 2003г., обяви, че напуска отбора на Haro/Lee Dungarees и през сезон 2004 ще се състезава в G-Cross Honda. Байкът, който автомобилната и мотоциклетна компания разработи още преди 1-2 години, и който все още се прави само за състезателни цели, се казва RN01 и ще има варианти за спускане и за 4-Крос. Вече сме писали за него, но ще припомня набързо, че става дума да доста екзотична машина с алуминиева рамка, нямаща нищо общо като дизайн и изработка с повечето останали модели на пазара. Предавките са вътрешни (в специална скоростна кутия, разположена над средното движение на велосипеда). Окачването е на непознатата в нашите среди, но доста известна в мотокроса марка Kayaba. Спирачките пък са на друга японска компания с добро име в мото-индустрията – Akebono. Целят байк е проектиран от дивизията на Хонда за мотокрос. Отборът G-Cross Honda вече има една състезателна година зад гърба си, през която очевидно са останали доволни от велосипеда си, щом са решили да наемат Грег Минар и да се целят в подиумите на големите състезания.

Забине Шпиц, световнен шампион по ХС при жените за 2003г., също обяви, че напуска досегашния си отбор Merida, но за разлика от Грег Минар, тук раздялата не е с „топли чувства“. Германката каза, че има наум в кой тим ще се състезава през 2004г., но ще го обяви след известно време.

Френският алпийски курорт Ле Же, където ще се проведе Световното първенство по планинско колоездене през 2004г., смята да навлезе много по-сериозно в нашия спорт. Планирано е изграждането на нови трасета и байк-център, даващ велосипеди Kona под наем на туристите. Нещо повече – курортът вече е и спонсор на международния отбор Kona-Clarks-Les Gets, в който влизат имена като Трейси Моузли (Великобритания) и Фабиен Барел (Франция).

В отбора Santa Cruz Syndicate пък ще се състезават носителят на СК 2003 Нейтън Рени (Австралия) и Кърт Ворайс (САЩ). Отборът ще бъде спонсориран и от марките SRAM и Rock Shox.

Паола Пецо отново на старта!
Една от най-доминиращите състезателки по планинско колоездене от преди няколко години – италианката Паола Пецо – обяви, че отново ще облече спортния екип през 2004г., за да вземе участие в Олимпийските игри в Атина и Световното първенство по планинско колоездене в Ле Же, Франция. Амбицията на Паола е да спечели златен медал и в двете големи състезания, и ако на някой подобни надежди му се струват неподплатени, ще напомня, че Пецо има спечелени 14 състезания за СК в дисциплината крос-кънтри, две световни първенства и е носител на златните медали от последните две Олимпиади! (Паола Пецо е първата и единствена засега олимпийска шампионка по планинско колоездене, тъй като олимпийските игри в Атина тази година ще са едва третите поред, в които е включено планинското колоездене). Италианката тренира вече от няколко месеца и ще вземе участие в няколко големи състезания преди Олимпиадата, включително и в кръгове от Световната купа. Спонсори на Паола Пецо ще бъдат две големи американски компании – Specialized и Gatorade (за енергийни напитки) – и три италиански – Areo, Mobilvetta и CST Castelli.

И докато повечето известни атлети подписват нови договори или потвърждават сегашните си ангажименти за 2004г., Гари Хаусман (САЩ), който спечели състезанието по спускане за СК в Граус Маунтин, Канада, през 2003г. и с това донесе радост на много американци (тъй като по една или друга причина техните състезатели-мъже по DH и ХС доста рядко стигат до златния медал), се сдоби със забрана да се състезава за една година. Нещо повече – беше му отнет спечеленият в Канада медал! Защо? Сигурно вече сте се досетили – става дума за допинг. И ако се чудите какъв ли допинг пък употребява един спускач, отговорът е марихуана! Явно Гари се е повеселил повечко преди състезанието, защото надали е очаквал да постигне такъв успех и съответно да бъде тестван за наличие на забранени вещества в кръвта. (Припомням, че Хаусман спечели с голямата помощ на лошото време – той беше последният в това състезание, който имаше възможността да кара по сухо трасе, защото по време на неговото спускане започна да се излива порой, който затрудни неимоверно много останалите състезатели).

Никола Вуйо (Франция), десеткратен световен шампион по спускане, ще се състезава за Пежо. Той ще кара модела Peugeot 206 Super 1600. Ако още се чудите къде е уловката, припомнете си, че след оттеглянето си от състезанията по планинско колоездене, французинът обяви, че смята да прави кариера в рали-шампионатите. И започна да я прави, представяйки се изненадващо добре! Тази година той ще стартира в рали Монте Карло. Ако Вуйо покаже и в управлението на автомобил такива способности, каквито демонстрира със своя байк, мисля си, че за пилотите в рали-шампионатите не се задават хубави дни!

Нов вид състезание по спускане ще има в рамките на първия кръг от Националния шампионат на САЩ в Биг Беър, Калифорния. Особеното е, че на старта ще застават по 4 души наведнъж, подобно на 4-Кроса. Разликата е, че те ще се спускат по трасе за спускане и с колела за спускане. Засега не успях да намеря достатъчно подробности за това как точно ще се определя класирането – дали на принципа на елиминирането, както е във 4-кроса (т.е. първите двама преминават към следващ кръг, където се състезават с първите двама от друга четворка и т.н.), или пък победителят ще бъде определян на базата на даденото време, сравнено с това на останалите състезатели (т.е. класиране по индивидуланото време на всеки един, макар то да е постигнато в борба с още трима участници). Очевидно с подобна надпревара, наречена от организаторите DH Mania, те опипват почвата за въвеждането на нови състезателни форми, които да са по-интересни за публиката (включително и за тази част от нея, която не е свързана пряко с планинското колоездене). Ако този експеримент има успех, нищо чудно в бъдеще да виждаме все повече DH състезания в този формат.

И накрая, мнозина от вас сигурно ще се учудят като разберат, че известната музикална звезда Джон Бон Джоуви спонсорира малък отбор по планинско колоездене, създаден от личния му треньор. Музикантът подкрепя отбора от три години, но едва през 2003г. това беше обявено официално, а името му добавено към това на отбора – Team West Virginia/Bon Jovi. Членовете на тима са спечелили немалко регионални състезания в САЩ и през 2004г. ще пробват силите си в още по-сериозни надпревари, включително и на национално ниво.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>