Спортни новини – февруари 2003 г.

Ан-Каролин Шасон, най-силната спускачка в света, спечелила 10 световни шампионски титли и пет пъти Световната купа, ще смени отбора си за новия сезон. Досега тя се състезаваше за Volvo-Cannondale. През 2003 г. Ан-Каро се завръща в родната си Франция и ще кара за френския производител на колела Commencal. Зад тази компания стои човек с името Макс Коменсал, който е отдавнашен приятел на Шасон и беше в основата на френската компания Sunn, с която Ан-Каро започна своята МТБ кариера. (Със същия отбор започна и друг всепризнат шампион от Франция – Никола Вуйо). После Sunn фалира, а Шасон премина в Cannondale. Шампионката ще помага и в развитието на продуктите на Commensal.

Що се отнася до Cannondale, след като обявиха края на обора Volvo-Cannodale в края на 2002г., американците обединиха сили с немския гигант за призводство на мобилни телефони Siemens Mobile и създадоха нов тим за международните състезания, включващ световноизвестни състезатели от предишния отбор като Седрик Грасия (спускане) и Кристоф Заузер (крос-кънтри), както и някои нови имена. Договорът е за състезателните сезони 2003 и 2004. Очаква се новият отбор да бъде един от най-силните по трасетата за СК. Такъв беше и тимът Volvo-Cannondale, който е най-печелившият тим в историята на планинското колоездене (засега).

Грег Минаар (Южна Африка), един от най-талантливите млади спускачи и носител на Световната купа за 2001г. от 2003 ще бъде в отбора на Haro/Lee Dungarees. Там той ще се състезава с известни съоборници като Мик Хана и Майк Кинг, който е и шеф на отбора. Една от причините за такава промяна е и несигурното състояние на досегашния тим на Грег – Global Racing Team. Това е един от най-големите отбори в СК, но има вероятност той да прекрати дейност през 2003г. Самият Грег е много доволен от промяната, тъй като ще участва и в състезанията на NORBA, а и с Мик Хана са бивши съотборници в Global.


Друга новина около отборите е, че Fox и Scott се договориха да създадат нов отбор по крос-кънтри за СК, носещ името Swisspower. В него ще участват само швейцарски състезатели в различните категории, водени от световния шампион и многократен носител на Световната купа Томас Фришнехт. 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>