Manitou 2004

Много са новостите, които предлага за 2004г. един от най-известните производители на амортисьори за велосипеди, така че без да губим време в предисловия, нека видим продуктите на Manitou, в реда, в който са показани и в техния сайт.

Както обикновено, на първо място са поставени моделите за спускане. При Manitou те носят името Dorado и, въпреки че мнозина са я обявявали за най-добрата състезателна DH вилка (досега имаше само един модел), това само е окуражило създателите й да продължат да я развиват към все по-добро. В резултат на това за 2004г. вече има два модела: Dorado MRD X-Works (червена разцветка) и Dorado DH (синя разцветка). Първият модел е силно обновен – ходът е увеличен на 200мм, долните тръби са удебелени до 32мм в диаметър, а „отвътре“ вилката е снабдена със смекчаване SPV, което създава праг, препятстващ нежеланото сгъване при педалиране. Този праг е регулируем, както е променлив и обемът на SPV камерата, с което се влияе върху увеличаването на компресията в горната част на хода за избягване на силните удари „до край“. (Казаното за SPV тук се отнася до всички вилки с тази система на смекчаване, за които ще стане дума по-надолу). Топ-моделът включва и лапа, захващаща се директно за горната корона, а теглото му е около 3,3кг., което прави вилката една от най-леките от типа двукоронни. Dorado DH запазва повечето характеристики на досегашния модел – смекчаването е ТРС+, а ходът остава 180мм. И тук обаче долните тръби да с диаметър 32мм. (горните също са променени, разбира се). Dorado DH не включва интегрирана лапа и тежи малко повече – около 3,5кг.

Вилките от фрийрайд серията Sherman също са получили смекчаване със стабилна платформа SPV (без модела Flick, който е с ТРС), но това далеч не е всичко. Начело на групата стои новата Sherman Breakout Plus, (на снимката) която е първата еднокоронна вилка със 170мм ход. Разбира се, този модел използва стандарта OnePointFive за стержена (който е алуминиев), 20мм ос без машинка, магнезиеви долни тръби и арка, 32мм алуминиеви горни тръби, като въпреки масивното си устройство постига тегло от 2,6кг. Ходът може да се намалява на 130мм с обновената система Rapid Travel ІІ, при която регулаторът се намира отгоре на краката, а не в долния им край. С толкова много ход не е случайно, че Manitou са посочили като допълнително предназначение на вилката дисциплината спускане.

Двукоронният Sherman Slider също се е сдобил с добавката „Plus“ в името си, показваща, че и неговият ход е нараснал до 170мм. Той също вече е със SPV смекчаване. То е използвано и при моделите Sherman Breakout (с ход 152/112мм и стержен 1.5) и Sherman Firefly (с ход 130/90мм и стержен 1 1/8). Последният има и друга екстра – титанова пружина, с която теглото му е паднало до 2,2кг. Най-евтиният в серията е Sherman Flick, който е с ход 130/90мм, смекчаване ТРС с реглаж на сгъването и връщането, стоманен стержен 1 1/8 и уши за главини с нормална ос и машинка.

Изцяло нова серия за 2004г. (макар да беше обявена и показана още през 2003г.) е Minute. Тя включва 3 модела с цифровите означения Minute 1:0, 2:0 и 3:0. (в този ред на снимката долу). Всъщност тези модели бяха първите с SPV, които се появиха на бял свят. Предназначени за агресивните колоездачи, търсещи разнообразието и готови да се изкачат сами достатъчно нависоко, за да се насладят на шеметното спускане, вилките Minute са направени с идеите за здравина, лекота и отлично качество на работата. И трите модела са с магнезиеви долни тръби и „обърната“ арка, алуминиев стержен 1 1/8, алуминиеви кухи ковани корони, алуминиеви 30мм горни тръби, съвместими са с дискови и V-образни спирачки. Minute 1:0 е с метална пружина и ход 100-130мм, регулируем с новата система на Manitou Rapid Travel Wind Down (RTWD) – при нея врътката за променяне на хода е отгоре и можете да го настройвате на всяко положение между двете крайни, т.е. от 100 до 130мм. (за разлика от системата Rapid Travel Adjust, при която ходът е или на едната, или на другата позиция, но не и по средата между тях). Теглото на 1:0 е 1,8кг. Minute 2:0 и 3:0 са с въздушни пружини. Първата се предлага във варианти със 100 и 130мм ход, т.е. той не се регулира, с тегло съответно 1,54 и 1,64кг. 3:0 пък е с ход 100/130мм (с Rapid Travel Adjust) и тежи 1,72кг.

 

ХС серията от висок клас Skareb също включва нов модел със смекчаване SPV – Skareb Platinum (долу). Той, както и останалите два модела, се предлагат във варианти с 80 или 100мм ход с въздушна пружина, магнезиеви крака и арка и алуминиеви 28,6мм подпори. Platinum тежи 1,5кг. Skareb Super е със смекчаване ТРС с реглаж на компресията и връщането, плюс заключване на хода. Най-евтиният модел е Skareb Elite, който използва по-простото смекчаване Fluid Flow и има реглаж само на връщането. Той е и най-лек – 1,45кг.

Серията Black също е доста променена и включва 5 модела, начело с Black Platinum (долу). Той е с метална пружина, ход 90-120мм (RTWD), смекчаване ТРС и заключване. Следват моделите:
Black Super SPV80 – въздушна пружина, 80мм ход, смекчаване SPV и тегло 1,45кг.
Black Super – въздушна пружина, 100 или 120мм ход, ТРС смекчаване и заключване.
Black Elite RTWD – метална пружина, ход 90-120мм, смекчаване Fluid Flow с реглаж на връщането
Black Elite 100 – метална пружина, 100мм ход, смекчаване ТРС със заключване.
Както сами виждате, тази серия включва доста разнообразни вилки, подходящи за различни видове ХС, особено за по-агресивните му варианти.

Друга серия за крос-кънтри, само че от по-нисък клас, е Axel.(долу) Тя включва три модела, всичките със смекчаване Fluid Flow и метална пружина. Axel Super е с ход 70-100мм (RTWD) и реглаж на връщането; Axel Elite e с ход 80 или 100мм (променя се вътрешно) и реглаж на връщането; Axel Comp също е с 80 или 100мм ход (регулируем вътрешно) и няма настройка на смекчаването.

Най-евтините модели са Six и Six Sport. Те са с ход 80 или 100мм, регулируем вътрешно и са без маслено смекчаване, т.е. с пружина и MCU еластомери.


През 2004г. Manitou официално започват предлагането на крайни потребители на широка гама задни амортисьори. По-голямата част от тях са със смекчаване SPV и са вече добре познати „на публиката“, тъй като през 2003г. бяха предоставени на някои производители (например Giant) за вграждане в техни модели. Като цяло обаче премиерата на моделите Swinger е за сезон 2004. Гамата е разделена на две части – с въздушна и с метални пружина, носещи съответно названия Swinger Air и Swinger Coil. От своя страна те имат по няколко варианта, които се различават по броя на настройките, с които разполагат. Така например Swinger Air 3-way има реглаж на налягането на въздушната пружина, на прага на смекчаване и на връщането. При Swinger Air 4-way е добавен и реглаж на обема на SPV камерата (т.е. прогресивността на компресията). Теглото им е съответно 275 и 340 грама (тъй като 4-way има и допълнителен резервоар). Подобно е положението и при моделите с метална пружина Swinger Coil 3-way и Swinger Coil 4-way (реглаж на твърдостта, прага на семкчаване, връщането и прогресията), но там има и един голям амортисьор за спускане и фрийрайд с 6 настройки – Swinger Coil 6-way, който освен споменатите дотук има и настройка на компресията при бързо и бавно сгъване.

Manitou предлагат и по-евтината серия задни амортисьори Q, QR и QRL. Трите модела са с въздушна пружина и маслено смекчаване, като вторият има реглаж на връщането, а третият има и заключване. Теглото им е от 245 до 270 грама.

Етикети: , , , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>