SR Suntour 2004

SR Suntour е един от големите тайвански производители на велокомпоненти (всъщност марката е японска!), известен у нас най-вече с амортисьорните си вилки, които са насочени основно към потребителите, които търсят по-високо качество от това на масовите евтини велосипеди, но нямат възможност или не са готови да изпразнят портфейлите си за продукт на някой от голямата четворка (Manitou, Marzocchi, Rock Shox, Fox). През последните години компанията последователно подобрява продуктите си, предлагайки нови решения, съобразени с тенденциите, наблюдавани при големите играчи. Казано по-просто, през миналата година например се появиха вилки Suntour с въздушни пружини, с маслено смекчаване, със заключване на хода или с достатъчна здравина и ход за някои от по-екстремните дисциплини. Какво да очакваме през 2004?
Може би е най-добре да започнем с няколко думи за новите команди на Suntour (както знаете, те правят и компоненти за движението на байка, а не само вилки), означени със съкращението I.C.E. (Integrated Control Equipment). Зад него стоят команди, комбинирани с палчета за дистанционен контрол върху вилката. Това е единият вариант (на снимката) – при него лявото устройство осигурява реглажа на предния амортисьор, а с дясното се сменят предавките (въртящата се част е за задния дерайльор, а палчето е за предния). Други варианти включват само превключватели за вилката, с които можете да променяте компресията на смекчаването или да я заключите.

Много от новите модели вилки на Suntour се предлагат именно в комбинация с такива палцови команди (от втория вид, които не сменят предавките). Например трите предни амортисьора от новата серия AXON. Това са вилки за крос-кънтри, разработени от американския дизайнерски отдел на Suntour, със 100мм ход, въздушна пружина и маслено смекчаване. Всички AXON-и са с магнезиеви долни тръби, които са едно цяло с арката и с алуминиеви горни тръби. Имат рогца за V-спирачки и уши за дискове. Предлагат се и във вариант с 80мм ход.

Серията ХСР също включва три модела – XCP D-RL (на снимката), XCP75-LO и XCP75, като някои от тях имат допълнителни разновидности. Принципно и трите са с ход 80мм, като вторият и третият модели се предлагат и във варианти със 100мм. Също така и трите могат да се поръчат във версия само за дискова спирачка, или в такава за диск и V-образна. XCP D-RL е с метална пружина и маслено смекчаване, има настройка за твърдостта и дистанционно заключване от кормилото. XCP75-LO има сходни характеристики, но заключването на хода става с „врътка“ от вилката, а не дистанционно. XCP 75 е най-простата от трите, само с пружина и реглаж за твърдостта й.

Най-голямо е разнообразието в серията XC-PRO – цели 10 модела. Можете да ги разгледате подробно на сайта на Suntour, тук ще направя само обобщение. Девет от тях са с възможност за дистанционен контрол от кормилото. Шест от вилките имат регулируем ход, при това в голям диапазон – 60-120мм. Останалите са с ход 100мм. Повечето са с въздушна пружина, има и такива с метална, като всички варианти имат и маслено смекчаване, с изключение на един, при който в характеристиките му е посочено „въздух/въздух“. (Това би могло да значи позитивна и негативна въздушни пружини, което не изключва масленото смекчаване, но последното не е посочено изрично, така че за мен нещата остават малко неясни). Ако погледнем материалите, те варират, с цел някои от вилките да бъдат по-леки, а други по-здрави. Специално за БГ читателите сигурно ще е интересно това, че моделът XC-PRO-NS-TD e с ход 100мм, т.е. далеч не е аналогичен на вилката с подобно име от 2003г., макар че той отново има повишаващи здравината елементи като стоманени подпори и стержен. Ако търсите ход около 120мм, ще трябва да огледате внимателно някой от регулируемите модели в серията, сред които има и такива, насочени към по-агресивните колоездачи (разбирайте по-здрави!). Също така, от естетическа гледна точка бих отбелязал използването на черни горни тръби в стила на Marzocchi.

По-ниският клас на Suntour включва моделите ХС60 (на снимката долу), ХС50 и XCC-D, които са само с пружини и еластомери. Първите два са с ход съответно 75мм и 63мм, имат реглаж на твърдостта, а долните тръби и арката са едно цяло, изработени от алуминиева сплав. XCC-D е с ход 63мм, няма настройка за твърдостта и долната му част не е едно цяло.

Интерес заслужава и новата двукоронна вилка с име Condor. Не знам дали ще видим този модел в България, но той определено поражда някои въпроси. От снимките в сайта на Suntour не се вижда достатъчно ясно, но Condor сякаш няма стержен. Червеният елемент на снимката пък прилича на нещо като лапа. Ако всичко това е така, много е вероятно захващането на вилката към рамката да наподобява това при Maverick. Особеностите на Condor не свършват дотук. Вилката е с въздушна пружина и регулируем ход от 60 до 150мм! Долните тръби са магнезиеви и са едно цяло, като за арка в типичния й вид трудно може да се говори. Suntour смятат, че дизайнът им е достатъчно здрав и устойчив на усукване, като осигурява и добра съвместимост с по-големи гуми. Condor може да се използва само с дискови спирачки. Формата на короните пък осигурява възможност за обхват над 180 градуса между двете крайни положения на извъртане на вилката. И, накрая, Suntour са посочили за цялото това нещо тегло от 1600 грама!

Друг интересен продукт, който едва ли ще видим у нас, но си струва да се спомене, е новият заден дерайльор XCR750, който може де са използва както с команди на Shimano, така и с тези на SRAM. С други думи, XCR750 поддържа и двете съотношения на изтегляне на жилото – 2:1 и 1:1. Дерейльорът е за 27 предавки, съвместим със задни зъбчатки от 11 до 34 зъба. Има още два такива модела, единият от които е за 18/21/24 предавки.

Suntour имат и един модел механична дискова спирачка, чиито механизъм е с лагери и едно бутало. Тя се предлага с ротори 180мм (преден) и 160мм (заден).

Продуктите на Suntour в България можете да намерите в магазините на „Веломания“ и техните дилъри.

За контакти:
http://www.srsuntour-cycling.com/

Етикети: , , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>