SRAM и Rock Shox 2004

Сигурно вече сте усетили, че дойде това време от годината, в което започваме да ви „облъчваме“ с информация за новите и интересни продукти за сезон 2004. Традиционно марките, предлагани на българския пазар, се ползват с предимство при това представяне. За някои от тях вече писахме (отделни продукти на Marzocchi и Shimano, Hayes и др.). В настоящата статия ще хвърлим поглед в лагера на SRAM и притежаваната от нея марка Rock Shox, а в следващите 2-3 месеца можете да очаквате преглед на новото и по-важното и от Manitou, SR Suntour, Magura, Truvativ, Mavic, Maxxis, Scott, Giant и др., както и статия за българските планински велосипеди през 2004г. Но, всяко нещо по реда си, а сега е ред на Rock Shox и SRAM.

Всъщност, много от продуктите, за които ще стане дума по-долу, не са новост за повечето от вас. Нещо повече – известно количество от тях бяха внесени на българския пазар още преди няколко месеца и разпродадени (особено по време на еднодневното 50% намаление в магазин БАС). Но, „по-добре късно, отколкото никога“, още повече, че през следващия сезон ще има нова доставка на Rock Shox и SRAM.

SRAM

При SRAM една от най-големите новости е появата на палцови команди (такива, при които предавките се сменят с пръсти). Припомням, че навремето SRAM създадоха командите Grip Shift, които са от типа „въртящи се“, т.е. скоростите се сменят като се завърта част от командата, която е продължение на ръкохватката, и до тази година предлагаха команди само от този тип (макар че това не е първият им опит за палцови команди). Какво е накарало американците да предложат този нов продукт? Поне две неща.

Първо, много потребители предпочитат да превключват с палчета, а не с въртене на ръкохватката, т.е. винаги е имало и ще има търсене за този тип команди и чрез новия си продукт SRAM се опитва да привлече именно тези хора към своите серии компоненти. Както е известно, дерайльорите и командите на SRAM използват съотношение на изтегляне 1:1, а тези на Shimano са 2:1, поради което палцовите команди на японците не можеха да се използват с дерайльорите на SRAM. Сега вече в сериите Х-9 и Х-7 са включени и такива превключватели. И двете команди са за 3х9 предавки, съвместими и с предните дерайльори на Shimano, и тежат около 260 грама.

Второ, с преминаването на Shimano от палцови команди към системата Dual Control Levers (предавките се сменят със спирачното лостче) при високия клас компоненти (XTR, XT), се появиха немалко хора, които не харесват новата система и предпочитат палцови команди за своите Shimano дерайльори. Точно тук SRAM се опитва да заеме нови пазарни позиции, предлагайки палцови модели със съотношение 2:1. Това са Rocket и Attack, които като клас са съответстващи на Х-9 и Х-7.

Освен че са нов продукт в каталога на компанията, палцовите команди на SRAM използват и една нова концепция, наречена Impulse. Тя се състои в следното: Нормално предавките се сменят с две палчета – едното се натиска с палец надолу (качва на по-голяма зъбчатка), а другото се издърпва с показалец нагоре (сваля на по-малка плоча). Така е и тук, но има и допълнителна екстра – палчето за отпускане може не само да се изтегля с показалец, но и да се избутва нагоре с палец. За целта то е специално оформено. Това позволява на колоездача да оперира само с палеца си, ако така му е по-удобно, като, разбира се, на разположение остава и традиционният начин (с два пръста).

В сериите Х-9 и Х-7 има и нови задни дерайльори (както забелязвате и името на сериите е променено от 9.0 и 7.0). Те са изцяло преработени в сравнение с миналогодишните модели, за да бъдат още по-леки, надеждни и ефективни. И двата модела са съвместими с 8/9 предавки отзад и съотношение 1:1. Х-9 е с капсуловани лагери на колелцата и тежи 255 грама, а Х-7 е с нормални колелца и тегло 270 грама. Промени в дизайна и елементите е претърпял и дерайльорът от серията 5.0, който тежи 282 грама.

Rock Shox

Спускачите могат да изберат един от трите модела Boxxer, които и през 2004г. ще имат 178мм ход, 32мм подпори и система за маслено смекчаване НС2 (от типа отворена маслена баня). Най-скъпият е Boxxer World Cup (на снимката) с подпори Easton със специалното покритие Slippery Silver за намаляване на триенето, настройки за твърдостта, връщането и компресията при бърза и бавна скорост и тегло 2,90кг. Boxxer Team има същите характеристики, но горните му тръби нямат споменатия покриващ слой. Най-евтин си остава Boxxer Race – един популярен модел у нас, който има същата система на смекчаване, но с по-малко настройки – само за твърдост на пружината и смекчаване при връщане. Интересно е и това, че той е най-леката от трите вилки, а според Rock Shox е и най-леката двукоронна вилка на пазара – 2,86кг.

За ХС състезателите (и не само за тях) също има три модела от най-леките амортисьорни вилки на пазара – SID. Те използват въздушни пружини (позитивна и негативна) и имат ход 80мм с възможност за понижаването му (вътрешно) до 63мм. Най-скъпият SID е World Cup – той има покритие Slippery Silver, карбонови корона и стержен и маслено смекчаване Pure. При този модел има палче при кормилото, с което можете да заключвате вилката и да контролирате смекчаването при сгъване. Теглото й е 1,23кг. Следващият SID е Team – той тежи 1,30кг. и използва системата Climb-It Control за заключване и регулиране на компресията, плюс реглаж на връщането. Като опция се пледлага палче за кормилото, с което да заключвате хода. И тук най-евтиният модел е и най-лекият – той се казва Race и използва олекотената система за смекчаване Pure DeLight. Вилката има реглаж на връщането и тежи само 1,20кг.

За крос-кънтри са предназначени и моделите Duke, които обаче могат да понесат по-големи натоварвания от състезателните SID. Серията включва 4 модела: Race, SL U-Turn, XC Air и XC U-Turn. Първият е с ход 80 или 100мм, смекчаване Pure, Climb-It Conrol и реглаж на връщането. Моделите с U-Turn имат променлив ход 63-108мм и реглаж на връщането, като вариантът SL е с лекото смекчаване Pure DeLite, а по-евтиният ХС е със смекчаване НС2. Моделът ХС Air е най-лекият в групата – 1,62кг, има ход 80мм и смекчаване НС2. Всички вилки Duke са с диаметър на горните тръби 30мм и са съвместими както с дискови, така и с V-образни спирачки.

Една от най-универсалните вилки на Rock Shox – моделът Psylo – през 2004г. ще се предлага в три варианта: Race, SL и ХС. Трите вилки са с подпори Easton с диаметър 30мм и графики за хода, на който е нагласена вилката чрез системата U-Turn – от 80 до 125мм. Psylo нямат рогца за V-спирачки – могат да се ползват само с дискове. Арката е съвместима с гуми до 2.7. Моделът Race е със смекчаване Pure и дистанционен контрол (от кормилото) върху компресията и заключването, както и реглаж на връщането. Теглото й е 1,95кг. SL е с 20 грама по-лека, има същото смекчаване, но компресията и заключването са чрез системата Climb-It Control. Най-евтиният вариант – ХС – е само с реглаж на връщането и смекчаване НС2. При моделите SL и ХС има възможност да се поръчат с уши за 20мм ос с машинка, която при Rock Shox се нарича Tullio.

По-евтините модели Pilot, предназначени за ХС, са два – SL и ХС. Първият е с ход 80мм с възможност да се удължи до 100мм, а при вторият е обратното – от 100 към 80мм. И двата имат въздушна позитивна пружина с маслено смекчаване НС2. При SL има външна настройка за връщането, докато при ХС тя е вътрешна. Теглото и на двете е 1,76кг.

При най-евтината серия – Judy, която всъщност е най-продаваема в България, новостите са много. Докато през 2003г. в нея фигурираха само пружинено-еластомерни вилки, през следващата има два модела с маслено смекчаване и само Judy TT е с пружина и еластомер (и с 80мм ход).

Най-скъп е моделът SL U-Turn (горе) – както показва и името му, той има регулируем ход от 70 до 115мм и маслено смекчаване Hydra-Coil. Теглото му е 1,90кг. Judy XC (долу) също е с маслено смекчаване, но ходът й е фиксиран и е 80мм, а теглото 1,80кг.

Rock Shox ще предлага и три задни амортисьора: SID е с тегло 250 грама, двойна въздушна пружина (позитивна инегативна) и маслено смекчаване с реглаж на връщането; моделът U-Turn добавя към тези характеристики, тегло 300 грама и променлив ход, който на практика позволява да регулирате хода на окачването си от шока, а не от рамката; най-евтин е моделът BAR с единична въздушна пружина и маслено смекчаване с реглаж на връщането.

За контакти:
http://www.sram.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>