Hayes 2004 – вече и в България

Отскоро една от най-известните марки за дискови спирачки – Hayes – чиито продукти се ползват в цял свят с безупречна репутация заради своето качество, сила и надеждност, има дистрибутор и в България. Това е фирма „Ню Вижън“, която представлява у нас и марките Rock Shox, SRAM, Maxxis, Magura, 661, Pazzas, Velo, VP и др. Отделни продукти на Hayes и досега можеха да се намерят тук-там из българските магазини, но за следващия сезон в магазин БАС вече ще можете да намерите почти цялата гама спирачки и всички аксесоари, принадлежности и резервни части за тях (преходници, накладки и т.н.). Спирачките на Hayes ще са подкрепени със съответната гаранция и надежден сервиз. Във връзка с последното екипът на фирма „Ню Вижън“ е подготвен специално по време на техническа конференция в Словакия (заедно с екипи на други дистрибутори за Централна и Източна Европа), където всеки от присъстващите е трябвало „за време“ да разглоби на съставните му части и да сглоби отново всеки отделен компонент с марката Hayes. По този начин компанията е сигурна, че дистрибуторите й не просто ще продават нейни продукти, но и ще са в състояние качествено да ги обслужват.

И тъй като досега в МТБ-БГ не сме разглеждали детайлно гамата на Hayes, тъй като тя не се предлагаше в България, дойде време да сторим това, представяйки ви едни от най-добрите спирачки в света.

Както повечето от вас знаят (а и не е трудно да се досети човек), Hayes правят както хидравлични, така и механични дискови спирачки. Хидравличните модели са два – HFX Mag и HFX9, като всеки от тях има по няколко разновидности. Общото за всички хидравлични модели обаче е спирачният апарат, носещ името Dual Piston F2 Caliper (на снимката горе). Той се състои от две съединени половини, с две бутала (по едно от всяка страна), има компактен и ефективен дизайн и е предназначен за стандарта Post Mount (РМ), като разбира се има и преходници към ушите за международен стандарт. Спирачният апарат, заедно със съответното спирачно лостче, образуват отворена хидравлична система – тя компенсира разширяването на спирачната течност при нагорещяване (увеличавайки обема си, тя прелива в резервоара на лостчето), като по този начин спирането остава силно и постоянно, а накладките винаги остават на такова отстояние от диска, каквото сте нагласили при монтирането на спирачката. Спирачният механизъм за 2004г. има и специален отвор („прозорец“) от задната страна, чиято основна функция е да подобрява охлаждането на системата, но през него също така можете да следите за износването и реглажа на накладките.

Основната разлика между HFX Mag (по-скъпите модели) и HFX9 (по-евтините) е в спирачните лостчета.

Тези на HFX Mag са направени от здрава и лека магнезиева сплав, могат да се монтират/демонтират без сваляне на ръкохватката и да се ползват като ляво или дясно. При тях има някои допълнителни дребни детайли, които ги оскъпяват, а също и по-голям резервоар, което ще рече, че могат да компенсират малко повече разширяване на спирачната течност.

Лостчетата на HFX9 (долу) са по-икономично направени, от алуминий, и имат по-малък резервоар за преливане на спирачната течност. Те също са „обръщаеми“, т.е. всяко може да се ползва и като ляво, и като дясно, но, за да ги свалите, трябва да махнете и ръкохватките.

Моделът HFX Mag се предлага в три варианта:
– HFX Mag HD (Heavy Duty) с 8″ (203мм) ротор – за спускане, фрийрайд и изобщо за всеки, който иска максимална мощ от спирачките си;
– HFX Mag ХС – със 6″ (160мм) ротор, които са с по-ниско тегло;
– HFX Mag Plus – топ-моделът с карбоново лостче и титанови закрепващи елементи, които намаляват теглото. Той се предлага както с 6″ и 8″ ротори, така и с новия 6″ вълнообразен ротор, който според Hayes се справя по-добре в кални условия. Припомням обаче, че други производители твърдят за вълнообразните си дискове, че са по-леки и се охлаждат по-бързо, което вероятно важи и за тези на Hayes.

Моделът HFX9 също е в три варианта – HD, XC и Carbon (последният отново е с карбоново лостче и опция за вълнообразен ротор).

Механичните спирачки на Hayes също са два модела с по два варианта – HD и XC, съответно с 8″ и 6″ ротори. По-скъпият от тях е МХ1 (долу), който е със сачмени лагери и специален барабан за лесно и бързо регулиране на накладките без използване на инструменти.

Наред с него вече има и една по-евтина механична спирачка, предназначена за крос-кънтри и любителско каране – МХ2. При нея спирачният механизъм е едно цяло (а не е от две съединени половини), а накладките се регулират с 5мм шестогран.

Специално за двата механични модела е разработено и лостчето HML1, което е съвместимо с всякакви спирачки, използващи жило, и е изработено от кован алуминий.

 

За контакти:
http://www.hayesdiscbrake.com/

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>