Финал на СК 2003 в Капрун, Австрия

Това, че през последните седмици вниманието ни беше насочено най-вече към Националното първенство по планинско колоездене на България, не означава, че сме забравили за Световната купа, чиито последен кръг се проведе за кой ли път в австрийския курорт Капрун, на 13-14 септеври 2003г.

4-Крос

През цялата седмица, включително и в дните на състезанията, над Капрун се изливаха порои, с произтичащите последици за трасетата и състезателите. Дъждовете бяха толкова силни, че организаторите се видяха принудени да отменят състезанието по 4-крос. Това лиши публиката от зрелищната надпревара, която в кални условия щеше да бъде още по-интересна, но за щастие в тази дисциплина шампионите бяха известни още от предишния кръг, така че отмяната му не лиши никого от възможността да завоюва ценната титла. Носители на Световната купа във 4-кроса са Ерик Картър (САЩ) при мъжете, следван от Михал Прокоп (Чехия) и Майк Кинг (САЩ) и Катрина Милър (Австралия) при жените, с подгласнички Сабрина Жоние (Франция) и Мио Суемаса (Япония).

Спускане

За разлика от 4-кроса, в спускането общото класиране беше много завързано и при мъжете, и при жените. Броени точки деляха атлетите един от друг, така че никой не можеше да бъде сигурен в крайния изход и всеки от кандидатите за голямата СК трябваше да даде всичко от себе си в отвратителните условия, за да се надява на успех. В мъжката надпревара първото място бе спечелено от един малко позабравен, но безспорно много талантлив спускач – испанецът Давид Васкес-Лопес. Втори финишира световният шампион за тази година Грег Минаар (ЮАР), а на трето място завърши Нейтън Рени (Австралия), което му бе достатъчно, за да излезе начело в общото класиране и да спечели СК за 2003г. със 701т. в актива си. Сребърен медалист за 2003г. е Седрик Грасия (Франция) със 661т., а бронзовият медал е за сънародника му Микаел Паскал със 656т.

В спускането при жените квалификациите (които също носят точки, но по-малко) допълнително намалиха разликите между основните претендентки за голямата титла. Във финалното каране обаче победата бе постигната от Марла Стреб (САЩ), следвана от Сабрина Жоние (Франция) и Фион Грифитс (Великобритания). Последните две оглавиха общото класиране именно в този ред, съответно с 834 и 814т. Бронзовият медал за 2003г. е за Трейси Моузли (Великобритания) със 770т.

Крос-кънтри

В дисциплината крос-кънтри, при мъжете французинът Жулиен Абсалон имаше нужда да се класира не по-зле от две места по-назад от Кристоф Заузер (Швейцария), за да грабне голямата СК. Разбира се, подобни сметки са опасни във всеки спорт, така че Абсалон трябваше да кара за победа, ако иска да е сигурен. Но и други състезатели я искаха не по-малко от него. Този, който успя да я постигне, беше световният шампион по ХС за 2003г. Филип Меерхай (Белгия), сякаш за да покаже още веднъж отличната си форма, демонстрирана на Световното първенство седмица по-рано. За второто място се пребори легендата от Швейцария Томас Фришнехт, а Жулиен Абсалон се съсредоточи върху гонитбата със Заузер и успя финишира преди него, на трето място. Така той стана носител на СК за 2003г. с 930т., следван от Кристоф Заузер с 845т. и Филип Меерхай със 693т.

При жените в ХС първото място беше решено отдавна в полза на Гун-Рита Даале (Норвегия). Въпреки това имаше какво още да се постигне и Даале го направи, спечелвайки и петия кръг. Така тя влезе в историята на СК като първият атлет, спечелил всичките кръгове за един сезон. На второ и трето място в Капрун завършиха Забине Шпиц (Германия) и Мари-Хелен Премон (Канада), а в общото класиране второто и третото място си останаха за Забине Шпиц и Ирина Калентиева (Русия). Интересно е да се отбележи и това, че Даале, Шпиц и Калентиева са от един тим (Merida International) – подобно отборно превъзходство не се среща често в СК.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>