Световно първенство 2003 в Лугано, Швейцария

От 31 август до 7 септември в Лугано, Швейцария, се проведе най-голямото състезателно събитие за годината – Световното първенство по планинско колоездене. То винаги се превръща в главна цел за всички именити състезатели, които често пропускат дори състезания от СК, само и само да се подготвят добре за Световното. Разбира се, накрая победителят във всяка дисциплина е само един – ето кои атлети бяха най-бързи през 2003г.:

Нови състезания

Световното първенство 2003 започна с една нова дисциплина – маратон. Той представляваше ХС състезание за издръжливост, чиито параметри могат да изправят косите на всеки нормален човек – 78км дължина с 2857м денивелация, включващо участъци от типа на „Дяволската стена“, който изкачва 800м височина с постоянен наклон от 22%! Тежка надпревара, в която се бяха записали около 1400 души. От тях първи при мъжете завърши човекът-легенда Томас Фришнехт (Швейцария), доказвайки за кой ли път, че понякога нито възрастта, нито младата конкуренция могат да попречат на истинския атлет да стигне да победата. На второ и трето място се класираха Барт Брентженс (Холандия) и Карстен Бресер (Германия), а жените финишираха в реда: Мая Влозцовска (Полша), Магдалена Садлецка (Полша) и Сандра Клозе (Германия).

Друго състезание по крос-кънтри, което отсъства от програмата на СК, беше щафетата – състезаваха се национални отбори от по 4 души, всеки от които представител на отделните категории в дисциплината, т.е. един мъж, една жена, един състезател под 23г. (U23) и един юноша. Всеки от тях правеше по една обиколка на трасето с дължина 5,75км. Най-добре се справи отборът на Полша, следван от този на Швейцария, а фаворитите от Канада завършиха едва на трето място.

Крос-кънтри

Трасето за крос-кънтри беше с дължина на обикалката 6,13км. , с продължителни изкачвания и преобладаващо каменист и техничен терен. Последното накара много от състезателите да се качат на велосипеди с двойно окачване – нещо, което до скоро рядко се случваше на такива големи състезания. Нещо повече – световният шампион при мъжете за 2003г. – Филип Меерхай (Белгия) спечели титлата си със Specialized Epic, което още веднъж потвърждава ефикасността на този байк. Това е първият случай, когато светоната титла е спечелена с байк със задно окачване. Разбира се, основната заслуга си е на Меерхай, за когото това не е първата голяма победа. Той съвсем последователно напредваше с всяка обиколка, добирайки се от 11-то до 1-во място. След като застана начело в шестата обиколка, Меерхай не допусна никой да го застраши чак до финала на осмата. Той измина общата дължина от 49км за 2:25:48ч. със средна скорост 20,3 км/ч. Сребърният медал бе спечелен от канадецът Ридер Хеседал, а бронзовият от друг белгиец – Роел Паулисен. Световният шампион за миналата година Ролан Грийн (Канада) не беше във върховата си форма и завърши едва 19-ти.

При жените трасето за крос-кънтри беше същото, но те правеха по 6 обиколки, с обща дължина 36,7км. Златната медалистка за 2003г. е Забине Шпиц (Германия). Това не е изненада с оглед отличните представяния на германката в СК през сезона. Първоначално тя следеше отблизо излезлите начело Алисън Сайдор (Канада) и Маргарита Фулана. Испанката обаче бе отстранена, след като в третия кръг получи странична помощ. Шпиц започна да намалява разликата между нея и Сайдор, като в крайна сметка успя да я задмине и да финишира няколко секунди преди нея. Бронзовият медал бе заслужен от друга стабилно представяща се до момента състезателка – Ирина Калентиева от Русия.

Спускане

Трасето за спускане не беше дълго – 2,32км – но със своите стръмни и виещи се участъци не даваше възможност за големи скорости и мъжете отбелязаха времена над 4:30мин. Най бърз беше Грег Минаар (ЮАР), който се спусна за 4:37:78мин със средна скорост 30км/ч. Второто и третото място бяха заети от традиционно силните французи, тази година в лицето на Микаел Паскал и Фабиен Барел. Британското „чудо“ Стив Пийт финишира четвърти, а австралиецът Крис Коварик пети.

В женското спускане нямаше нищо изненадващо, освен може би това, че осмата поредна шампионска титла за французойката Ан-Каролин Шасон бе спечелена от нея след сезон, през който тя се появи в състезание от СК само веднъж. На всичкото отгоре Ан-Каро претърпя операция на ръката, последвана от два месеца възстановяване, което приключи малко преди Световното. Но това не й попречи да направи преднина от 12 секунди пред сънародничката си Сабрина Жоние, заела второто място. Трета е отново французойка – Нолвен Ла Каер, а на четвърто и пето място са британките Трейси Моузли и Фион Грифитс.

4-Крос

Във 4-Кроса имаше голяма изненада – шампионската титла при мъжете бе грабната от Михал Прокоп (Чехия), който спринтира най-бързо и остави след себе си състезатели от ранга на Ерик Картър (сребърен медал) и Браян Лоупс (бронзов медал). Четвъртият също е американец – Браян Шмит. Разбира се, нещата можеха да бъдат и другояче, ако за Лоупс това не беше първото голямо състезание след като си счупи глезена преди няколко месеца, но реалността е такава, каквато е, и чехите сигурно много й се радват.

При жените Ан-Каролин Шасон се прояви блестящо за пореден път, оставяйки всички зад себе си. На следващите места се наредиха Сабрина Жоние (Франция), Джил Кинтер (САЩ) и Мелиса Бюл (САЩ).

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>