Българските състезатели на челни места в Румъния

На 23-24 август в румънския курорт Пояна Брашов се проведе шестият поред Surmont Mountain Bike Festival. Това състезателно събитие е може би най-голямото на Балканите в момента (изключваме Словения, където се провеждаше кръг от Световната купа) и носи точки за ранг-листата на UCI (Международната федерация по колоездене), поради което състезанията в Пояна Брашов привличат участници от всички съседни държави, желаещи да натрупат опит и да премерят сили със състезатели от околните страни. Може би заради всичко това много хора смятат фестивала в Румъния за Балканиада. Е, не е точно така, но на практика за момента той е най-представителната състезателна арена на Балканите.
Българските състезатели още миналата година пробваха силите си в северната ни съседка, като тогава нашият шампион Радослав Кюлджиев спечели първото място, а още трима българи се класираха на 8-мо, 10-то и 11-то място.

През 2003г. българските участници бяха много повече, най-вече в спускането, но също и във 4-крос и ХС-любители. Успехът, смея да кажа, е още по-голям! За наша радост, засега България се очертава като страната с най-бързите спускачи на Балканите!

Ето и класирането на българите в Румъния в различните дисциплини:

Спускане:

1. Георги Танев с време 5:58.95
2. Сорин Парау (Румъния)
3. Адриан Стоица (Румъния)
4. Радослав Кюлджиев
5. Калин Рахнев
6. Роберт Миклос (вероятно Гърция, но не е посочена държава)
7. Боян Табаков
8. Николай Титев
9. Димитър Гайдов
10. Иван Ганчев
………
16. Любомир Тодоров
17. Виктор Рангелов
………
25. Симеон Стоилов
………
31. Димитър Тумбев
………
36. Павел Павлов
……….

4-Крос:

1. Сорин Парау (Румъния)
2. Арпад Келемен (Румъния)
3. Михал Козма (Румъния)
4. Михал Мос (Румъния)
……..
7. Симеон Стоилов
……..
10. Цветелин Иванов
……..

ХС-любители:

1. Разван Джуганару (Румъния)
2. Даниел Росиору (Румъния)
3. Николай Костадинов
4. Даниел Петков
……..
8. Петър Николов
……..

ХС-елит (тук нямаше българско участие, но е редно да отбележим първите три места):

1. Тудор Опреа (Румъния)
2. Андрас Парти (Унгария)
3. Зилард Буруцки (Унгария)

Ето и някои уточнения и подробности около състезанието:

В спускането е имало два манша, като се взима по-доброто време. Вероятно българското представяне щеше да е още по-добро, ако не бяха някои инциденти. Радослав Кюлджиев е паднал при второто си каране и (поне според класирането) не го е завършил. Така той е на 4-то място с времето си от първия манш. Засега нямаме информация дали българският шампион е контузен – надяваме се да е невредим, за да го видим в отлична форма на българските състезания (които ще са през есента, но още не разполагаме с никакви дати). Неприятна случка е имал и Симеон Стоилов – рамката му се пукнала и това му попречило да направи второ спускане и му развалило първото, защото открил злополучната повреда точно преди старта и се наложило да кара съвсем предпазливо до долу. Техническа злополука е претърпял и Любомир Тодоров, чиито заден дерайльор го изоставил още в първия манш.

Всъщност, постиженията на българите в спускането са отлични, като се има предвид, че дължината на трасето не е била никак малка – за това говорят и времената на състезателите. Разликата между Георги Танев (1-во място) и Иван Ганчев (10-то място) е 41 секунди, което е впечатляващо при продължителност на спусканията 6 минути и повече. Така че имаме всички основания да очакваме сериозна конкуренция в българските състезания, където трасетата са доста по-къси.

Не можем да не поздравим и останалите български състезатели, заели добри места във 4-кроса и крос-кънтрито. Пожелаваме на всички още възможности за добро представяне в чужбина, както и успех в предстоящите български състезания!


Обновяване, 1 септември:

От разговорите ми с някои състезатели научих, че трасето за спускане като цяло не е било много трудно и технично. Карало се е ту в гора, ту по открити участъци и черен път. На едно място край пътя дори е имало стабилна публика от пасящи или дремещи крави. Лошото е, че тази публика била оставила видими и миризливи следи по трасето.

От описанието на Симо (7-мо място, 4-Крос) разбрах, че трасето за тази дисциплина е включвало от всичко по малко – виражи, повтарящи се скокове и др. подобни, разбира се не чак в размерите, в които сме ги виждали в кръговете от СК. Имало е и участъци, където избраната (или извоювана) линия е била решаваща – още в един от първите завои е имало опасност да бъдеш притиснат от другите и изхвърлен, ако минеш от външната страна.

Това е информацията, с която разполагаме до момента. Но очакваме още, включително и снимки! Затова не забравяйте да поглеждате страницата „Новите неща“, където ще обявим евентуалното допълване на този репортаж.


Обновяване, 21 септември:

През изминалата седмица получихме снимки от състезанието в Румъния, предоставени ни от Пламен Петков, собственик на байк-магазин „Горгона“ във В.Търново, и от фирма „Веломания“, чиито състезател Любомир Тодоров участва в дисциплината спускане.

Към някои от снимките има и коментар.

Даниел Петков


Николай Костадинов


Николай Титев


Старт в дисциплината 4-крос


Тримата ни участници в дисциплината крос-кънтри


Цветелин Иванов


Димитър Гайдов


Някои от румънците имаха какво да покажат на един от големите скокове по трасето. Един от горните двама (не знам кой точно) имал Dirt Jump в двора си, където тренирал различни трикове и, както е видно, явно има резултат. Не мога да разбера обаче защо тези двамата са без каски….


Симеон Стоилов


Любомир Тодоров


Горните две снимки имат за цел не да илюстрират колко публика е имало (макар че и това се вижда), а да отразят една любопитна и не много приятна случка. Двама подпийнали румънски простаци решили да се разходят с джип по пистата, нищо че оттам минавало и трасето. Само дето на „шофьора“ пистата не му стигнала като ширина, затова взел та се забил в публиката. Ако правилно съм разбрал, имало е и ранени.


Любомир Тодоров


Кабинковата въжена линия отвътре и отвън

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>