Marzocchi 888 и Z150

Най-големият европейски производител на предно окачване за велосипеди разкри някои от продуктите си, които ще излязат през 2004г. Макар че засега Marzocchi е най-големият играч на фрийрайд пазара, новите вилки са насочени отново към този най-бързо развиващ се сегмент. С други думи, с новите продукти италианците отвръщат на предзвикателствата, отправени им от Manitou и Rock Shox. Тук ще се спрем на двете вилки, които предизвикаха най-голям интерес още преди официалното им представяне. Това са моделите 888 и Z150.
888 е двукоронна вилка с горни влизащи тръби (т.е. нормална, а не обърната) и ход 200мм. Първото, което прави впечатление в нея, е страхотният външен вид. Разбира се, подобна оценка винаги е субективна, но едва ли ще се намери човек, който да нарече подобна комбинация от форми и цветове „грозна“. Но освен с дизайн, Marzocchi винаги са се славили и със здравината си. 888 не прави изключение, макар че основната й цел е да предложи на потребителите голяма вилка, която да е с нормално тегло – в случая около 3,5кг. Подпорите (горните тръби) са с диаметър 35мм, а долната корона е набита върху тях, а не се захваща с болтове (по същия начин е направена долната корона и на сегашните Junior T и Super T).

888 ще се предлага в два варианта. По-евтиният ще е без настройки и с Cr-Mo стержен. Другият модел ще е доста по-скъп и ще има типичните за високия клас вилки реглажи за смекчаването – връщане, компресия, твърдост. Той ще има и алуминиев стержен, за да бъде още по-лек.

Има и планове да се произвежда вариант на 888, който да е със 180мм ход. Той ще е насочен само към производителите на готови велосипеди за окомплектоване на байковете им. За пазара на дребно обаче вероятно ще се предлага отделен комплект за намаляване на хода на вилката, ако искате по този начин да я напаснете по-добре към геометрията на рамката си.


Другият много дискутиран модел, чиито прототип бе показан още на изложението Interbike миналата есен, е Z150. Както личи и от името му, става дума за вилка със 150мм ход, само че еднокоронна. Повече от ясно е, че Z150 ще се конкурира пряко с Manitou Sherman Breakout, която също е с такъв ход, но е за стандарта OnePointFive. А пък продуктът на Marzocchi е със стержен 1 1/8, т.е. той ще допадне на тези, които не искат да сменят рамката си с такава за 1.5.

Заради пропорциите и натоварванията, които те ще породят, всички елементи на Z150 са подсилени и заздравени. Горните тръби са с диаметър 32мм и са стоманени, с покритие от нитрид, което дава много ниско съпротивление. Ушите на вилката са с 20мм ос с машинка, при това главината вече се сваля без инструменти. Стерженът на вилката също е стоманен, но се очаква в окончателен вид да бъде сменен с алуминиев, което ще намали теглото с 300 грама. Дори и тогава обаче Z150 ще тежи почти колкото лека двукоронна вилка.

Z150 ще се предлага в два варианта – FR и SL. Първата е с метална пружина, а втората ще е с Doppio Air – въздушната пружина на Marzocchi. Това значи, че ще е и по-лека.

Сред другите новости, които се чуха от лагера на Marzocchi за 2004г., са една двукоронна вилка със 150мм ход – Drop-Off Triple и още една еднокоронна вилка за фрийрайд – Drop-Off Comp, които ще са по-достъпни като цена. Италианската компания ще излезе и на пазара за задни амортисьори. Ще има и промени в досегашните модели – Dirt Jumper, Shiver, Junior T и др. За всичко това обаче ще стане дума в някоя следваща статия в МТБ-БГ, вероятно наесен, когато се надяваме да разполагаме и с някакви предварителни цени за България от вносителя на Marzocchi.

За контакти:
http://www.marzocchi.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>