Нови модели на Mountain Cycle

На сайта на Mountain Cycle пише, че през 2003г. рамките на компанията са най-напредналите в техническо отношение, най-внимателно проектирани и най-агресивно тествани в цялата й история. А фирмата има доста години опит зад гърба си, особено за модела San Andreas. Но тук няма да си говорим за него, защото през този сезон Mountain Cycle са разработили три изцяло нови рамки, предназначени да задоволят изискванията дори на най-агресивните колоездачи, независимо за коя дисциплина става дума.

NinePointFive

Няма как да не започнем с модела Shockwave NinePointFive, предназначен за състезателно спускане и фрийрайд. Името му е игра на думи със стандарта за стержени/челни тръби 1.5 (OnePointFive) и отразява хода на задницата, който е 9.5 инча, т.е. 240мм. Въпреки това челната тръба си е 1 1/8, а не 1.5. Както сами виждате от снимката, тази „дебела“ монококова рамка трудно може да бъде строшена.

Много по-интересна обаче е системата на окачване. Mountain Cycle от дълги години са почитатели на масивното единично люлеещо се рамо, но в последно време с увеличаването на хода добавиха към него и ставни връзки, които да подобрят работата на окачването. При NinePointFive концепцията е същата, само че устройството на задницата е съвсем различно от показваното досега от фирмата. Тук ставните връзки са под голямото рамо. Цялата система е проектирана така, че окачването работи меко и плавно в началото на хода, но колкото повече го сгъвате, толкова по-прогресивно се втвърдява, за да се избегне резкия удар при големи скокове, препятствия и др. подобни. Като имате предвид, че задният амортисьор е Progressive 5th Element, той има не само страхотно смекчаване и работа, но и противодействие на силите, породени при педалиране.

Сред останалите детайли на рамката има както нови, така и добре познати отпреди. Сред последните е например предпазителят срещу удар от вилката (вдясно), за да не се получават хлътвания по стените на рамката. Стар и изпитан детайл са и сменяемите уши на задницата – на практика се сменя цялата крайна част на рамото. Това не е само с цел подмяна при изкривяване, а най-вече заради възможността за избор между накрайници за 12мм ос без машинка или такива за стандартни главини. Всички лагери на задницата са капсуловани. Съвместимостта с гумите зависи от размера на колелата – при 26″ в рамото влизат гуми до 2.7, а при 24″ до 3.0.


Slix

Slix е пълна противоположност на масивната NinePointFive и това е логично, след като е предназначена за крос-кънтри. Но това не значи, че й липсва здравина. Напротив! – в областта на челото и седалковата тръба могат да се видят специални усилвания, които са правени по технология, подобна на монококовата, и обхващат тръбите на рамката изцяло. Тези и други елементи (капсулованите лагери на задницата, частите на окачването и т.н.) гарантират, че макар и за крос-кънтри, колелото ще издържи натоварвания, по-големи от нормалните за тази дисциплина.

Ходът на рамката е 100мм, което е в средата между състезателните ХС велосипеди и ендуро байковете. Той се осигурява от окачване на кобилица с възможност за избор между два модела въздушни задни амортисьора – Rock Shox SID и Cane Creek Cloud 9.

Интересни са и водачите за жилата. Те са направени като една част, която се завива на съответните за това пъпки от долната страна на горната тръба.


Rumble

Третата нова рамка в каталога на Mountain Cycle е твърда и се казва Rumble. На пръв поглед рамката изглежда като за дуал/скокове/градско и тя действително става за всички тези видове каране. Здравината й е осигурена от споменатите вече „монококови“ усилвания при челото и седалковата тръба, както и от правоъгълните тръби на задницата. Размерът на Rumble, който е само един, също е подходящ за посочените по-горе дисциплини. Въпреки това Mountain Cycle твърдят, че твърдата им рамка е достатъчно лека, за да послужи за основа на едно прилично и здраво ХС колело. Rumble може да се използва с V-образни или дискови спирачки, а по отношение на гумите съвместимостта е до 2.5 за 26″ гуми и до 2.7 за 24″.

За контакти: http://www.mountaincycle.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>