СК 2003 в Мон-Сен-Ан, Канада

Тази година канадският курорт Мон-Сен-Ан приюти за пореден път състезанията от Световната купа, на 28-29 юни. Това се случва за 13-ти път от началото на СК, като в някои от случаите са се провеждали състезания само в една или две от дисциплините, а в други, както е и тази година, и в трите – ХС, 4х и спускане.

Спускане

Да започнем със спускането! Трасето в Мон-Сен-Ан е доста късо и сравнително лесно, като изключим няколко по-трудни препятствия. Тази година едно от тях беше и финалният скок от типа „tabletop“ (при този тип скокове изхвърлянето наподобява това при Dirt Jump, но не толкова стръмно, като няма дупка между него и попивката. Такива са например две от рампите на Столичния колодрум). Скокът затрудни няколко състезатели и, за съжаление, предизвика едно тежко падане на австралиеца Джон Уодъл. Талантливият спускач и фрийрайдър се разби от голяма височина и бе откаран в болница в безсъзнание, но за щастие с чувствителност в крайниците и в момента е под лекарско наблюдение. Очаква се през следващите няколко седмици той да остане на лечение в Канада.

Късото трасе направи времената при мъжете много близки – първите четирима се побраха в рамките на една секунда. Най-бърз беше Стив Пийт (Великобритания), който се бе възстановил от контузия в китката и караше на пълна газ. Втори и трети завършиха Грег Минаар (ЮАР) и Седрик Грасия (Франция). Седрик продължава да е първи във временното класиране с 535т., следван отблизо от Нейтън Рени с 521т. и Грег Минаар с 430т.

При жените първото място бе заето от Фион Грифитс (Великобритания). За нея то бе първо в кариерата й. На 11 стотни от секундата след нея финишира сънародничката й Трейси Моузли, а трета се класира американката Марла Стреб. След третия кръг преднината на Трейси Моузли във временното класиране стана доста комфортна – 550т., срещу 462т. на Сабрина Жоние и 421т. на Фион Грифитс.

4-Крос

Във 4-кроса Ерик Картър (САЩ) продължи победната си серия, въпреки че кара със счупен пръст. Той изпревари Седрик Грасия, Уейд Буутс (Австралия) и Браян Шмит (САЩ). Той също се отдалечи много ввъв временното класиране със своите 140т., пред Михал Прокоп с 86т. и Седрик Грасия със 70т.

Женският 4-крос завърши с победа на Катрина Милър (Австралия) над Джейми Лилу (САЩ), Мио Суемаса (Япония) и Джил Китнер (САЩ). Във временното класиране Милър също е със 140т., два пъти повече от тези на японката Суемаса, а трета е Сабрина Жоние с 55т.

Крос-кънтри

Трасето за крос-кънтри бе с дължина около 6км. Мъжете трябваше да направят 6 обиколки, като най-бързо с тази трудна задача се справи Жулиен Абсалон (Франция). В началото шампионът Ролан Грийн (Канада) също имаше отлични шансове, но на втората обиколка той спука гума, което го забави. Въпреки това той успя да се пребори за третото място, след Кристоф Заузер (Швейцария). Заузер и Абсалон са много близко и във временното класиране – първият с 600т., а французинът с 590т. Трети е Ладо Фумик с 480т.

При жените норвежката Гун-Рита Даале за трети пореден път спечели златото, въпреки едно прекатурване във втората от петте обиколки. На второ и трето място са Забине Шпиц (Германия) и Барбара Блатер (Швейцария). Във временното класиране картинката е страхотна за отбора на Merida International, чиито състезателки Гун-Рита Даале, Забине Шпиц и Ирина Калентиева заемат първите три места съответно със 750т., 600т. и 470т.

Следващият кръг от СК ще е отново в Канада, в Граус Маунтин.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>