СК 2003 в Алп Дюез, Франция

4-Крос

Състезанието от 7-8 юни в този френски курорт, край който е един от най-трудните етапи в шосейната Обиколка на Франция, ще бъде запомнено с няколко неща, но най-вече с една случка, която по нашенски се нарича „скандал“. А именно: състезателите по 4-крос мислеха да бойкотират състезанието заради недоволството им от „отвратителното“ според тях трасе. Проблемът беше, че трасето се състоеше предимно от скоростни и прави участъци, без типичните за дисциплината резки завои и имаше съвсем малко скокове, които изобщо не спъваха скоростта и не изискваха особена техничност. Всички го оприличиха на мини-трасе за спускане. В крайна сметка стартовете се проведоха, но отрицателните настроения помрачиха този кръг от Световната купа.

А потвърждение за това, че трасето за 4х беше в стил DH, стана първото място при жените, заето от Трейси Моузли (Великобритания), която караше своя DH байк. Всъщност тя има само него, защото по принцип не се състезава във 4-кроса, но този път реши да се пробва и се оказа в свои води. Зад нея останаха Катрина Милър (Австралия), Сабрина Жоние (Франция) и Тара Ланис (САЩ).

При мъжете най-високо на подиума застана Ерик Картър (САЩ), следван от Михал Прокоп (Чехия), Скот Бюмонт (Великобритания) и Седрик Грасия (Франция). Шансовете на Картър да спечели голямата СК във 4х за 2003г. са големи, след като от борбата отпадна основния му съперник Браян Лоупс. Той си счупи глезена в предишния кръг и лекарите са определили срок от 2 месеца, през които няма да кара байк. Така Браян ще пропусне почти всички кръгове от СК и ще бъде доста затруднен с подготовката си за Световното първенство, тъй като ще трябва да възвърне формата си само за около месец.

Временното класиране във 4-кроса до момента е:

МЪЖЕ:
1. Ерик Картър
2. Михал Прокоп
3. Грег Минаар
4. Скот Бюмонт

ЖЕНИ:
1. Катрина Милър
2. Трейси Моузли
3. Сабрина Жоние
4. Тара Ланис

Спускане

В спускането нямаше протести и проблеми, а само здрав екшън. Тук най-интересното нещо бе появата на жената-чудо Ан-Каролин Шасон – това ще е единственото състезание от СК, в което тя участва през тази година. Поради това няма да намерите името й и в временното класиране. Почитателите й ще я видят отново чак на Световното първенство в Лугано, където тя за пореден път ще защитава шампионската си титла. Французойката не пропусна да спечели на родна земя, като изпревари с над 3 секунди Трейси Моузли и Селин Грос (Франция).

При мъжете победител стана Нейтън Рени (Австралия), следван от сънародника си Крис Коварик и французинът Фабиен Барел. Водачът във временното класиране, Седрик Грасия, завърши шести.

Временното класиране в спускането е:

МЪЖЕ:
1. Седрик Грасия
2. Микел Паскал
3. Нейтън Рени

ЖЕНИ:
1. Селин Грос
2. Сабрина Джониър
3. Емелин Раго
(и трите са от Франция)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>