DH байковете на Karpiel

Karpiel от години е един от най-известните производители на DH байкове и за качеството на техните рамки има не един и два положителни отзива в различни байк медии. Свидетелство за това са и многото победи в американския DH шампионат, както и използването на тази марка в няколко от най-щурите филми за екстремен фрийрайд. Всъщност…може би трябваше да започна именно с това, че Джошуа Бендър, известният „скачач от високи разстояния“, тероризира байк Karpiel. И тези от вас, които са гледали изявите на Бендър в някой от тези филми, знаят на какво е подложено колелото му.
Каталогът на Karpiel включва цели три модела за спускане, кой от кой по-хубави и, бих казал, дори стряскащи. Изкушавам се да започна с байка на Бендър, но няма да го направя, тъй като той е най-новият, а Karpiel е фирма, която развива рамките си постепенно и постоянно.

Затова давам началото с модела Disco Volante. Той е получил наградата на читетателите на mtbr.com за най-добра рамка за спускане през 2001г. Но първите бройки са пуснати на пазара преди три години с идеята това да бъде сравнително лек DH байк, който да има всички предимства на професионалните машини и нито един от недостатъците им. А те, както е известно, най-често са свързани с клатенето на задницата при педалиране и втвърдяването на окачването при силно спиране.

Karpiel са подходили към проблема творчески, създавайки интересна ставна система на окачване, при която има едно триъгално рамо, окачено към рамката чрез два чифта планки – едни долу при средното движение и едни горе, при амортисьора. И други производители са използвали и прилагат подобни системи на окачване, наречени паралелограмни (от англ. Paralelogram = успоредник), като Karpiel уточняват, че тяхната е полууспоредна, тъй като двата чифта планки са доста далеч от паралелното състояние. Като оставим настрана терминологията, инженерите на фирмата твърдят, че с подобна задница окачването е активно при всякакъв терен, независимо от спирането или набирането на педали. Допълнително преимущество е и движението на задното колело по почти идеална вертикална линия.

Ходът на Disco Volante’ е 180-200мм. Рамката е от алуминий 6061 и определено предизвиква усещане за здравина, особено в областта на челото, където е заварена масивна пластина, обгръщаща цялата тръба. Задният триъгълник също е масивен, а всички стави са с големи капсуловани лагери, което дава основание на производителя да твърди, че рамката дълги години няма да се нуждае от поддръжка. Цената е единственото нещо в Disco Volante’, което може да ви се стори не толкова хубаво – 2350$.

Но, по-добре я приемете нормално, защото с нарастването на хода при следващия модел, кръстен Armageddon, цената също скача на внушителните 3000$. Ходът при това чудовище вече е от 220 до 270мм! Окачването отново използва полууспоредни планки с капсуловани лагери на ставите и заден амортисьор Risse. Задницата без проблем побира 3″ гуми.

А има и други любопитни неща, като например начина за променяне на хода и останалите показатели на геометрията. Това става чрез интересните „колелца“ на планките на амортисоьра и при горната тръба/седалковата тръба. Със завъртане на колелцето на планката се променя хода, а с това в другия край на амортисьора се регулират степента на втвърдяване на окачването, височината на средното движение и челният ъгъл (от 66 до 69 градуса). Третото колелце пък е за нагласяне на седалковата тръба, както на височина и ъгъл, така и в посока напред-назад.

От този модел произхожда и потресаващият байк на Джош Бендър, носещ името името Apocalypse. Той се отличава с още по-голям ход – 300-330мм! Рамката е с два амортисьора – с метална и с въздушна пружина. Предполагам, че вторият, освен да осигурява допълнително ход, служи и за предпазване от удряне на окачването докрай, тъй като въздушните пружини имат свойството да се втвърдяват в края на хода си. Цената на тази рамка е 3600$! Разбира се, колелото на Бендър има още няколко малки модификации, но и в „нормален“ вид Apokalypse ще издържи всичко, на което посмеете да го подложите.

За контакти: http://www.karpiel.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>