Shimano BR-M420

Преди да прочетете теста, нека направя уточнението, че тестваната спирачка всъщност е модел М430 от 2002г. През 2003г. накладките на М430 бяха сменени с нови, при които гумичките са „хванати“ в метална обвивка, но без да могат да се сменят. Идеята на Shimano е, че така накладките са малко по-евтини и изглеждат по-добре. Поради тази причина моите спирачки реално отговарят на модела М420 за 2003г., който е със същата конструкция и със същите накладки, с които бе М430 през 2002г. Разбира се, всичко написано тук, би трябвало да се отнася и до модела М430 за 2003г. – той няма с какво да е по-лош.

 

Моделът BR-М420 на Shimano се отнася към групите TY-40, Altus и Acera, т.е. към ниския клас компоненти за планинско колоездене. Достатъчна индикация за това е и цената им – 35лв. за комплект от две спирачки. Затова те не блестят с някакви взимащи акъла технологии и екстри и не претендират да бъдат вашият професионален избор. От друга страна, когато става дума за спирачки, не е хубаво човек да прави компромиси с качеството и надеждността, така че и в този тест основният въпрос е: може ли да се доверите на тези спирачки и в каква степен.

Отговорът е положителен. Всъщност М420 спират отлично, като се има предвид цената им. Пръвоначално ги бях сложил отзад и ми хареса това, че макар да доставят необходимата спирачна сила, спирачките доста трудно блокираха колелото, освен ако не са настроени твърде „изкъсо“. Когато ги сложих отпред, останах не по-малко доволен – модулацията остана добра, но спирачката сякаш стана малко по-твърда и добих чувство за още по-добра спирачна сила. Разбира се, когато говоря за добра модулация и отлично спиране, съм далеч от мисълта, че те са сравними с показателите на високия клас V-спирачки – например от LX нагоре. Те едва ли са най-подходящи и за преден баланс и други подобни трикове. Но М420 са много добри в сравнение с останалите спирачки от среден и по-нисък клас, като превъзхождат повечето от тях в съотношението цена-качество.

Дизайнът на спирачките е прост и ефективен, с достатъчно разстояние между гораната част на рамената и гумата. Не съм имал проблеми нито с втулките, около които се въртят на рамената, нито с дъгичката или пружините – неща, които понякога създават главоболия при конкурентите им. Накладките са на винт и според мен те са една от причините за добрите качества на спирачката (макар че други хора намират накладките на Shimano за не много добри, аз лично съм им почитател) – ако решите да замените износените си накладки със същите, имайте предвид, че те са малко по-скъпи от останалите накладки среден клас. Износването им не е голямо и при мен много рядко скърцат (разбира се това зависи и от каплата, и от реглажа на спирачките, така че не мога да дам 100% гаранция за този показател).

Теглото на една спирачка е точно 200 грама. Толкова тежат и повечето от конкурентите им, както и много от по-скъпите V-спирачки. С други думи, ако искате да спестите тегло отнякъде, трудно ще го направите от спирачките, независимо дали са тези или някои други.

Какво не ми хареса в М420? Само две неща, които всъщност не влошават с нищо работата на спирачките, но за мен са леко дразнещи. Първото е луфтът при втулките на рамената – като монтирате спирачките и хванете рамото с ръка, можете да го мърдате напред-назад и то с повече, отколкото съм срещал при други модели. Този луфт е заводски, нито се увеличава, нито намалява, не причинява скърцане или влошаване на спирачното действие, но…си е луфт отпред и понякога ме кара да проверявам дали не ми хлопат чашките или вилката. Засега не съм успял да си обясня с каква цел го има и със сигурност бих предпочел да липсва.

Вторият „недостатък“ е съвсем дребен – винтчетата за регулиране на пружините на спирачката са снабдени с едни малки пружинки, чиято цел очевидно е да ограничат хода им. И го ограничават доста, което именно не ми допада. Досега тези пружинки не са ми пречели, защото пружините на спирачките са в отлично състояние и рамената си стоят симетрично, а пък ако се наложи, дори съвсем лекото завъртане на винтчетата придвижва съответното рамо дастатъчно, за да се оправят нещата. Но се опасявам, че ако се изправя пред нужда от по-особена настройка на спирачките, ще трябва да махна пружинките от винтчетата. Това обаче е само вероятност, затова „недостатък“ е в кавички.

От гледна точка на поддръжката М420 получават отново отлична оценка. Както се казва: сложих ги и забравих за тях, като се сетих отново едва когато трябваше да регулирам накладките заради износването им. Тъй като и с други модели на Shimano съм имал дълги и безавариийни „връзки“, в които не се е налагало да правя нищо за тях, смятам, че М420 са само поредния пример в това отношение.

Изобщо, ако трябва да обобщя с две думи, не се сещам за спирачка под 20лв. (едната), която да има характеристиките и качествата на Shimano BR-М420. Ако бюджетът ви е ограничен, а се нуждаете от надежден продукт, който да не ви изненадва неприятно и да изисква минимална поддръжка, вземете тези и няма да сбъркате.

Забележка:
След публикуването на теста „Веломания“ намалиха цената на този модел спирачки на 25лв. за комплект от две, което ги прави още по-изгоден избор. Или, погледнато от друг ъгъл, става почти невероятно да откриете по-евтина спирачка, която да е по-добра или на същото ниво. Честито на печелившите!

За контакти:
„ВЕЛОМАНИЯ“ ЕООД
София, бул.“Дим. Несторов“, бл.120
тел.:(+359 2) 51 43 07, 51 40 83
www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>