Ram Hardtail

Когато тази твърда рамка се появи на българския пазар в началото на годината, тя обещаваше да се превърне в хит с цената си от 140лв. и „екстрите“, които предлагаше за тези пари – солиден дизайн, пълна съвместимост с дискови и V-спирачки и т.н. Половин година по-късно, пазарният й успех е вече факт – магазин БАС продаде толкова бройки от нея (както и цели колела, базирани на тях), че без преувеличение мога да кажа: RAM Hardtail е най-продаваната твърда рамка в България през 2003г. (Разбира се, става дума само за продажбите на отделни рамки). Тези продажби дойдоха съвсем закономерно, след като RAM Hardtail отговори не само на търсенето на качествени алуминиеви твърди рамки, но и на необходимостта от различни размери такива – още тук ще спомена, че рамката се предлага в три големини – 16″, 18″ (тестваната) и 20″.

В края на април и аз се сдобих с този продукт и, след 3 месеца каране, мисля, че имам достатъчно впечатления от нея, за да ги събера в един тест. Още повече, че в продажба има достатъчно рамки и готови колела RAM Hardtail, чакащи новите си собственици. Ако вие сте потенциален такъв, вижте какво можете да очаквате от нея.

 

Материалът на рамката е алуминий 6061 Т6, а теглото е точно 2100 грама. Това не е малко за алуминиева рамка, но е лесно обяснимо с цената й. 6061 е по-тежък от 7005 например, но е и по-евтин, а и се обработва по-лесно (например с биовализиране), което прави крайният продукт много по-изгоден от финансова гледна точка, но и с по-голям грамаж. Предполагам, че част от теглото се дължи и на по-дебели стени на тръбите, но, за съжаление нямаше как да проверя това свое предположение.

Детайлите и екстрите на рамката правят впечатление още преди да сте я сглобили и подкарали. Долната тръба е биовализирана, т.е. сплесната в двата края, но в различни направления: при средното движение сплесването е хоризонтално, а при челната тръба е вертикално, като и в двата случая се цели увеличаване площта на заварките в тези зони с високи натоварвания, за да се гарантира здравината. Биовализирането е един от най-простите и ефективни способи за заздравяване на долната тръба. Освен него (или по-точно заради него) при малкия и средния размер рамки (16″ и 18″) долната и горната тръби са долепени при челото и заварени една за друга, което придава допълнителна масивност на цялата предна част. При големия размер обаче челната тръба е по-дълга и там липсва такова съединяване на тръбите. Което идва да подскаже, че 16 и 18 инчовите рамки могат да понесат допълнителни дози агресивно каране. Стойките на веригата и седалката (това са тръбите на задницата) също са сплеснати в тези краища, които са откъм седалковата тръба.

RAM Hardtail има два чифта пъпки за шишета, което е добре за любителите на ХС-то. За мое съжаление, тези върху седалковата тръба са разположени малко по-ниско и се случи така, че скобата на предния ми дерайльор (SRAM 5.0, модел 2001г.) трябваше да дойде точно върху долната пъпка за шишето. Много малко са обаче предните дерайльори, с които би възникнал подобен проблем, тъй като почти всички останали са с по-тясна скоба, а някои изобщо не се закачат за тръбата, а за средното движение.

Рамката е изцяло подготвена за дискове, с уши за международния стандарт и специални отворени водачи за маркуча/бронята на задната спирачка. Тези водачи обаче налагат и V-образните спирачки да се ползват с броня по цялата дължина на жилото, а не с прекъсната.Това има своите предимства и недостатъци: жилата се замърсяват по-малко, но се увеличава триенето с бронята и се усеща малко смекчаване на задната спирачка поради известно „компресиране“ на бронята. Срещу последното има лек – специални брони за жила, които нямат никаква хлабина, но са по-скъпи от обикновените. Както увеличеното триене, така и омекването на задната спирачка, са неща, които трудно ще усетите, особено ако тези компоненти са ви по-качествени. А и в никой случай не мога да нарека отворените водачи недостатък – тъкмо обратното! Защото без тях ползвателите на дискови спирачки биха били принудени да прикрепят маркучите си към рамката чрез тиксо, „свински опашки“ или др. подобни приспособления. Допълнителен детайл във връзка с дисковите спирачки е сплесването на стойката на веригата от страната на ротора, за да му се осигури достатъчно пространство.

Броните и жилата минават по горната тръба, а ухото за задния депласьор е сменяемо, както трябва да се очаква от всяка качествена алуминиева рамка.

Ето и някои от по-важните мерки на рамката и пропорции на геометрията: челната тръба е за стандарта 1 1/8, седалковата тръба е за колчета с диаметър 27,2мм, средното движение е с ширина 68мм. В задницата ще влязат гуми с размер 2.3, за по-големи не е сигурно. Стойките на веригата са с дължина 425мм, горната тръба е 560мм. В моят случай с вилка с 90мм ход междуосието стана 1078мм, просветът от земята до средното движение – 275мм, а челният ъгъл около 69-70 градуса (тези три показателя, особено вторите два, се променят според хода на вилката, т.е. при всеки ще са различни. Челният ъгъл го прецених на око, тъй като нямам условия да го измеря точно).

При сглобяването на компонентите по рамката възникна проблем със средното движение – в средата на тръбата след издълбаването на резбата беше останало малко прагче (около 1мм високо), през което моята стара касета не пожела да мине, защото тя пък имаше едно особено ръбче, което закачаше в прагчето. Наложи се до обработим рамката с шмиргел, за да изпилим малко прага. Този случай (подобно на проблема с предния ми депласьор и пъпките за шишето) отново се дължи на конкретна несъвместимост между компонент и рамката и очевидно е рядкост, защото БАС вече сглобиха доста колела с RAM Hardtail и при тях не се е налагало да се прибягва до специални средства. Дори с най-просто сравнение може да се установи, че повечето средни касети нямат по тялото си такова ръбче като моята, така че няма място за притеснения.

Най-големият недостатък на RAM Hardtail беше боята й. Моята е много мека и не й трябва много, за да се издере, което ме принуди да взема специални предпазни мерки. Не случайно обаче написах „беше“ – при следващата партида рамките вече бяха боядисани прахово с наистина стабилна боя, която не се „плаши“ от допира с други предмети. А именно тази следваща партида беше голямата, т.е. повечето настоящи и всички бъдещи собственици на RAM могат да разчитат на хубава боя и няма да имат моите проблеми. (За пример ще направя следното сравнение: броните на жилата протъркаха боята на моята рамка до метал за има-няма две седмици. Специално погледнах някои от новите рамки на няколко приятели – дори след месец, боята им не бе протъркана, а само бе изгубила блясъка си там, където се трие бронята).

Как се държи RAM Hardtail при каране? В моят случай, с посочените по-горе показатели на геометрията и с 90мм лапа, управлението стана неутрално, бих казал в „златната среда“. С други думи, от гледна точка на маневреност и завиване, поведението на байка не е нито много рязко и светкавично бързо, нито пък се усеща някакво забавяне и изоставане в по-остри завои. Рамката прави колелото подвижно и леко за „лавиране“ между препятствия, като безпроблемно успях да завия на няколко остри серпентини, на които с предишното си, по-голямо колело, не успявах да се справя добре. Разбира се, промяната в геометрията влияе и върху поведението на байка. Например, ако сложите по-къса лапа, ще направите управлението по-рязко и отзивчиво. А пък с повече ход отпред челният ъгъл ще стане по-остър, междуосието по-голямо, което ще ви осигури допълнителна стабилност при висока скорост и широки завои, но вероятно ще намали малко маневреността на байка по тесни и технични пътеки.

Най-съществената особеност в геометрията на RAM Hardtail, е малкият просвет от земята до средното движение – поне с 2см под „нормалното“ (разбирай в сравнение с повечето други байкове с твърда задница). Това снижаване се усеща най-вече при технични участъци, където трябва да се преодоляват високи прагове и камъни или пък при каране в коловози. Възможно е и да закачите педала си в земята, ако въртите по време на завой. При първите карания успях два пъти да ударя предните венци на участъци, където преди не беше се случвало. С течение на времето обаче, човек се настройва към по-ниското средно движение и несъзнателно кара така, че да не подбива плочи и да не допира педали до земята. Все пак, иска ми се просветът да бе по-голям, за да съм по-спокоен при преминаване на технични стъпаловидни места. (Без съмнение той би се увеличил с повече ход на предния амортисьор, с произтичащите от това промени в геометрията).

Пропорциите на рамката разпределят тежестта на колоездача добре във всички обичайни ситуации. При спускане тя е добре центрирана и само за стръмни терени се налага по-съществено изнасяне назад. При катерене RAM Hardtail е отлична – просто вдигате седалката до удобно ниво и хубавата стойка за атакуване на баирите се получава от само-себе си. Това се дължи най-вече на горната тръба, чиято дължина (560мм) не е никак малка за 18″ рамка. Ако сложите по-дълга лапа (100-120мм) и право кормило, RAM Hardtail ще придобие състезателен дух за ХС. Ако пък постъпите като мен (90мм лапа и извито кормило с повечко издигане), се получава отличен универсален байк, с по-отпусната стойка, способен еднакво добре да катери и да спуска (нещата стават идеални, ако имате и вилка с регулируем ход). Излишно е да споменавам, че преносът на сила от вас към колелото е такъв, какъвто само твърдата рамка може да осигури.

За съжаление, аз не съм човекът, който може да подложи рамката на сериозни изпитания за здравина като големи скокове, нито пък съм способен на различни сложни трикове. Затова ми е трудно да я коментирам от тази гледна точка. Най-малкият размер (16″) стана много популярен сред БГ любителите на трайъла и някои от тях споделиха, че са много доволни от RAM Hardtail и нямат проблеми със здравината й. Това, разбира се, е много добре. И все пак, нека напомня, че рамката не е предназначена за най-екстремните дисциплини. Тя е способна да понесе достатъчно агресивно каране, но ако решите с нея да се хвърляте от огромни падове и скокове, ще я надцените. RAM Hardtail може да ви служи като надежден байк за ХС, включително и по-агресивно, но не е идеален вариант от нея да си сглобите колело за спускане/фрийрайд/градско.

Каквото и да формулирам като заключение, то ще е повторение на вече казаното дотук: RAM Hardtail е една отлично направена рамка, от която без проблем могат да се получат няколко различни типа колела и никое от тях няма да ви разочарова. Независимо дали ще направите от нея байк за крос-кънтри, такъв за трайъл или твърдак за всички условия, можете да разчитате на RAM Hardtail до момента, в който възможностите и нивото ви станат такива, че да се нуждаете от нещо „съвсем професионално“. А най-хубавото е, че цената от 140лв. е съвсем достъпна.

А ако възнамерявате да сглобявате с нея байк „от…до“, първо хвърлете един поглед върху готовите модели на БАС – може да се окаже, че колелото ви вече е готово, при това на отлична цена и ви чака в магазина…
 
За контакти:
магазин BAS
София, кв. Лозенец, ул. „Голо Бърдо“ 5
тел: (02) 962 13 35
www.ram-bikes.com

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>