SKS Cyber Zoom

Тази помпа е поредното потвърждение, че германците умеят да изпипват нещата наистина до съвършенство. Изкушавам се да кажа, че тя е най-добрата мини-помпа на българския пазар за тази цена, но все пак може би някъде в някой магазин се крие неин достоен конкурент, кой знае? Затова ще го кажа по друг начин – това е мини-помпата, която аз лично бих препоръчал на всеки, който е приготвил 24лв. Има и малко по-скъп модел, Matrix Zoom, струващ около 30лв. – той е с алуминиев цилиндър за разлика от тестваната тук, която е с пластмасов. По отношение на останалите характеристики обаче двата модела се припокриват напълно.

И така, какво й е толкова специалното на тази помпа? Всъщност няма нищо твърде специално, освен простотата й и невероятната ефективност, дължащи се на внимателното проектиране и качетвена изработка на всяка част от нея. Дизайнът на помпата е ергономичен и удобен за работа. Тялото се състои от две части, телескопично влизащи една в друга, така че можете да работите с два различни въздушни обема. Когато използвате двойния обем (разгънали сте помпата) вкарвате повече въздух отколкото с всяка друга мини-помпа, която съм виждал. Това позволява да напомпате гумата за „отрицателно време“. Единственият „недостатък“ при двойния обем е едно тракане при срещането на дръжката, първия и втория цилиндър, но това просто не може да бъде избегнато. Когато пък налягането се повиши и помпането стане по-трудно, просто превключете на единичен обем, за да се улесните, докато достигнете желаната твърдост на гумата.

Главата на помпата е съвместима и с двата вида вентила (френски и автомобилен). При това изобщо не е нужно да сменяте гумичката, находяща се в главата, да обръщате помпата или нещо от сорта. Просто палеца, с който притягате главата на помпата към вентила, има две степени – при първата степен е за автомобилен, а при втората за френски вентил. Това е системата на SKS, наречена AVACS (All Valves Adjustable Connecting System) (В превод: Регулируема система за прикрепяне към всички вентили). Освен това задължително искам да спомена, че това е помпата с най-леко движение на палеца, която съм опитвал, а това е най-добрата гаранция, че палецът няма да се счупи (което се е случвало с всички други мини-помпи, които съм пробвал).

За десерт към всички тези чудесни свойства трябва да отбележа и страхотната система на прикрепване на помпата към колелото. Тя се състои от специална еластична скоба, която хваща помпата, и два „каиша“, които стягат скобата и помпата към байка. Към която и да е тръба на байка, за да бъдем по-точни. Ако искате на кормилото, ако искате на колчето за седалката, на долната тръба, на горната тръба, отдолу, отгоре, отстрани, успоредно или напречно на тръбата и където още ви хрумне! А можете да я сложите и в раницата или джоба си – размерът й е компактен – дължина 240мм (макар да не е най-малкият възможен, което би намалило работния й обем) и теглото й е съвсем прилично – 178 грама. И, ако сте забравили, цената й е 24лв!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>