Странни байкове на Kestrel и Slingshot

Kestrel Rubicon SX      

Виждали ли сте колело с два задни амортисьора? А колело за ХС с 200мм ход? Kestrel Rubicon е точно това – лек ХС байк, предназначен за агресивно каране, който има два газови задни амортисьора и чрез тях ходът на задницата надминава 200мм. Същевремeнно стойката на колоездача, въпреки многото ход, в никой случай не е спускаческа, както и геометрията на колелото. (Например челният ъгъл си е 70.5 градуса, типичен за ХС).

Рамката е монококова, от карбон, и двата задни амортисьора не са единствената й особеност. Горната тръба също е подвижна и е „вързана“ с тях. Цялата тази комбинация от странни решения има за цел няколко неща. За едното вече споменах – осигуряване на толкова ход, колкото никое друго крос-кънтри колело няма. Освен това чрез подвижната горна тръба се подобряват характеристиките на рамката при олекотяване или утежняване на седалката. За какво става дума? При колелата с двойно окачване сядането и ставането от седлото променят начина, по който реагира окачването, като най-често ставането на педали го прави по-твърдо. При повечето байкове изменението е малко – 10%. При Kestrel процентът е 25. Това според производителя подобрява значително возията, поведението и контролирането на велосипеда.

Остана само да добавя, че рамката се предлага и във вариант с един заден амортисьор – при това положение ходът й е 120мм, а теглото е с около 300 грама по-малко.

За контакти: http://www.kestrelbicycles.com/


Slingshot      

И ако байкът на Kestrel ви е изненадал с нещо, какво ще кажете за този? Не ви ли се струва, че нещо му липсва, май долна тръба? На нейно място се „тънее“ нещо като опъната струна.

И това нещо е за планина? – ще попита някой с право. Не само, че е за планина, ами създателите му твърдят, че е най-бързият байк в света (те правят и шосейни модели на същия принцип, за които също казват, че са най-пъргавите на пътя). И същевременно от време на време го наричат колело с окачване, а в повечето случаи го определят по-скромно като „гъвкаво“ колело.

Каква е идеята зад всичко това? На сайта си Slingshot са обяснили подробно нещата, така че погледнете и там. В общи линии концепцията изхожда от принципа на пружината, а той е, че колкото певече я сгънеш, толкова по-бързо и силно отскача тя. Един от трите елемента в тази уникална рамка е именно една малка пружинка, наместена при свръзката на горната с челната тръба. Оттам до средното движение има опънато стоманено жило – вторият елемент. Третият е пластината от фибростъкло, която свързва горната тръба със седалковата. Самата рамка на Slingshot е от Cr-Mo стомана.

Всичко това действа като полуокачване по следния начин: при удар в препятствие, пластината от фибростъкло се огъва, осигурявайки на задницата движение нагоре. Това опъва жилото и то сгъва пружинката (те са свързани така, че изтеглянето на жилото сгъва пружината, а не я разтегля). След това рамката се връща в нормалното си състояние, при което пружинирането допълнително подпомага движението на байка напред. Силата при връщането на пружината действа не в посока от задницата към земята, а по направление от средното движение към челната тръба, т.е. напред.

Полуокачването е само един от ефектите на причудливия дизайн. Другата цел е по-пълното оползотворяване на енергията на колоездача в сравнение с обикновените колела. Обяснението за това е следното: при всеки оборот на педалите има една част, в която вложената енергия не се трансформира в движение на колелото, а се губи. При Slingshot вместо да отива напразно, енергията от педалирането се запазва в сгъването на пружината, след което се превръща в полезно движение напред при разгъването й в „мъртвата“ част от оборота. Крайният резултат е, че със същата енергия карате по-леко, или пък за същото каране изразходвате по-малко усилия.

На всичкото отгоре колелото е и сгъваемо – при пластината от фибростъкло рамката може да бъде прекъсната и да добие съвсем компактен вид. За целта трябва да откачите и стоманеното жило, което става бързо и лесно благодарение на специалната връзка между него и средното движение.

Че колелото е за крос-кънтри, е повече от ясно, но най-честият въпрос около него сигурно е за здравината му. Не мога да я коментирам, но помня, че още преди около 8 години бях видял в едно списание снимка на планински колоездач с байк Slingshot, който беше скокнал съвсем прилично в поза Table-top (и беше с шлем!). Така че, знае ли човек…

За контакти: http://www.slingshotbikes.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>