Нови и интересни продукти: DH байкове на Clifcat, Oryx и Azonic

Clifcat Holeshot

Тази рамка е типичен пример за т.нар. „гаражно направени“, които винаги изобилстват с интересни приумици и решения за подобряване на поведението и здравината им. Създателят на Holeshot е работил няколко години във фирма за преправяне на рокерски мотоциклети и е взаимствал основните приниципи на окачването от мотоспорта, разбира се, с достатъчно модификации за целите на един DH байк.

В основни линии сме виждали подобно устройство и при други производители, включително и в модела за спускане на Giant. Има едно масивно люлеещо се рамо, свързано с няколко ставни връзки за задния амортисьор, но така, че повдигайки се нагоре, рамото издърпва малките планки, а те избутват и сгъват шока. Чувал съм отзиви, че окачванията от този тип наистина се справят добре с изолирането на педалните сили, а това е наистина важно при байковете с много ход. В това отношение Holeshot също е забележителен – рамката има цели 250мм ход!

Колелото се предлага с възможност за избор между два задни амортисьора, Romic T2 или Avalanche ds3 (300$ по-скъп), и двата с отделен резервоар за маслото. Можете също да си поръчате и комплект за плаващa дискова спирачка, но и това ще ви струва допълнително. А иначе цената на рамката в „стандартен комплект“, който включва и задна главина с 20мм ос, е 2000 щатски долара.

Внимание заслужава и челната област на Holeshot, която респектира с подсилванията си.

Ако потърсите разликите в горните две снимки, лесно ще разберете и това, че рамката всъщност се предлага в два варианта, единият от които е с прилично сложна система от предни зъбчатки, подобна на тези при Nicolai и Brooklyn Machine Works. Тя също цели изолиране на силите от педалите, а също и отпадане на нуждата от ролки за обтягане на веригата.


Oryx DHO2

Класна канадска рамка за спускане с големи възможности за всякакви нужди и терени. Относно здравината й и един поглед върху снимката е достатъчен да разсее всякакви съмнения – масивна предница, дебели стойки на веригата, подсилки навсякъде. Системата на окачване е четириставна, с капсуловани лагери на осите и заден амортисьор Fox Vanilla RC. Ходът на задницата е до 210мм. Има сменяемо ухо за дерайльора и главина с 12мм ос (в комплект към рамката).

И ако всичко дотук е в рамките на нормалното за една качествена DH рамка, то възможностите за регулиране на Oryx DHO надминават всякакви граници. Математиката показва, че ставите на окачването могат да се разместят в общо 90 различни комбинации!!! Разбира се, някои от тях сигурно ще съвпаднат като показатели, но при всички случаи ще ви остане богат избор за хода, челния ъгъл, ъгъла на седалковата тръба, просвета на средното движение и междуосието. На сайта на Oryx има таблица за промените, които настъпват от всяка настройка (все пак са се ограничили само с 24 варианта), от която е видно, че ходът може да достигне дори 250мм, челният ъгъл се мени от 61 до 72 градуса, просвета от 31,5 до 42см. и т.н. Бих казал, че трябва да си голям професионалист, за да усетиш някои от малките разлики, които може да осигури тази рамка за всеки терен. Но, мисля си, че човек ще й се радва не по-малко и без да е опитал всичките й комбинации.

Накрая ще се спра и на едно интересно съвпадение: според сайта на Oryx рамките са „ръчно произведени в Канада“. Но тази тук удивително много прилича на модела Azonic Eliminator (виж по-долу) – единствената разлика, която откривам е в най-предната от трите горни тръби, която при Oryx е овализирана. Някой веднага би казал, че или Оryx си купуват рамката от Аzonic, или обратното. Но аз пък знам, че рамката на Аzonic се прави от тайванския производител Аstro (в България негови са рамките с марка RAM) – у нас дори има една такава „Astro-Azonic“. Така че сериозно се зачудих кой от кого какво е заимствал. Знам ли, може Оryx наистина да се правят в Канада, но всичко дотук го наговорих само в опит да ви убедя, че тайванските рамки от висок клас (тази година в България ще има такива и на RAM, и на DRAG), макар и около 2 пъти по-евтини, не са по-лоши от марковите (по простата причина, че в голям брой от случаите производителят е един и същ и си бълва рамки за цял свят, там някъде в Тайван…).

Признавам, че се отклоних малко от темата, но едва ли е за лошо. Разгледайте и останалите модели на Оryx, защото има какво да се види.


Azonic

Рамката на снимката е моделът Еliminator – сами можете да сравнявате и да търсите разлики, но тя също е с 90 настройки на ставите. Просто съвпадение? Рамката е направена от алуминий 6061 Т-6 и 7075 Т-6. Друга разлика от Оryx е задният амортисьор – тук можете да избирате между два модела на Romic. Цената й е 1300$.

Аzonic обаче имат още по-скъп модел – Recoil. В сравнение с Еliminator той има доста по-малко настройки, но и няколко предимства – рамката е по-лека, без да е по-малко здрава; окачването е четириставно, но с патентованата система FSR; задният амортисьор е един от най-добрите в света – Progressive 5th Element. Иначе материалите са същите и ходът е отново до 210мм. Цената обаче е 2000$.

За контакти: http://www.azonicusa.com/

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>