Нови и интересни продукти: Jamis и K2

Jamis Dakar XLT 2.0

Това е по-скъпият от двата нови байка на Jamis, предназначени за агресивно ХС/лек фрийрайд, т.е. за каране навсякъде и по всичко. Колелата използват рамка с познатата и доказана система на окачване от серията Dakar, която е с четири стави и използва т.нар. люлееща се връзка, но за моделите XLT ходът е увеличен до 125мм и отделните планки и елементи са по-здрави. Въздушният заден амортисьор е Fox Float RL, със заключване. Предният е Fox Talas RLC, със 125мм ход.
Рамката е от алуминий 7005, с тройно удебеляване на тръбите. Основните оси на окачването са с капсуловани лагери, има уши за дискова спирачка и сменяемо ухо за дерайльора. Заздравяванията в областта на челото, седалковата тръба и други ключови места гарантират издръжливост при агресивното каране, за което е предназначено колелото.
Компонетите също са съобразени с универсалния характер на байка – движението е Shimano ХТ, хидравличните дискови спирачки са Hayes, но за крос-кънтри, гумите Hutchinson са с ширина 2.3, но от по-леките, и т.н. Същата концепция е приложена и при модела Dakar XLT 1.0, само че с по-евтини компоненти.

За контакти: http://www.jamisbikes.com/


K2 Tirade

И тази нова серия колела е предназначена за агресивно каране, като топ-моделът Тirade 6.0 (на снимката) е типичен фрийрайд байк.

Първото, което прави впечатление, е горната тръба на рамката – тя е сплесната странично и има нещо като огромен клин-плоча от горната страна, който на всичкото отгоре не е заварен, а сякаш е излят. Логичният въпрос е как са направили всичко това? Отговорът е технологията HydroForm, която К2 използват успешно и при други свои модели. При правенето на тръбата, докато тя е още нагорещена, в нея се вкарва специален мехур,който се пълни с горещо масло и разширява тръбата, придавайки й желаната от инженерите форма. С този метод, както сами можете да се уверите, се постигат чудеса, и то не само по отношение на външния вид. Здравината в обработените участъци също е завидна, тъй като структурата на алуминия не се променя толкова, колкото при заваряване или огъване например.

      

Задницата е с окачване на кобилица, с три настройки за хода – 100, 120 и 150мм. По нея има общо 10 капсуловани лагера, осигурявщи плавна и безпроблемна работа. Задният амортисьор е Fox Vanilla RC.

Челната тръба е с размер 1.5 и логично вилката е Manitou Sherman Breakout с ход 130/150мм. Спирачките са Hayes с 200мм ротори, движението е Shimano ХТ/LX, а сред компонентите личат марките Race Face, Cane Creek и WTB.
Въпреки всичкото това „тежко снаряжение“ Тirade 6.0 тежи 17,7кг. (колкото типично евтино БГ колело с двойно окачване) и може да се кара не само надолу, макар че призванието му определено не са нанагорнищата.
При другите два модела от серията Tirade – 5.0 и 4.0, челната тръба е нормална (1 1/8), ходът отпред е 120-130мм и компонентите са по-леки. Можете да ги видите на сайта на К2.
За контакти: http://www.k2bike.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>