Още за Shimano 2003

За най-голямата новост при продуктите на Shimano, напълно обновената серия ХТR, МТБ-БГ писа още през пролетта на миналата година, а малко по-късно споменахме и за новия модел колела от класа ХТR. Но с това далеч не се изчерпват новите неща от каталога на една от най-големите компании, свързани с колоезденето.

За всички новости от лагера на Shimano стана дума на специално организиран семинар от вносителите на марката в българия – „Веломания“ ЕООД. В два поредни дни (20 и 21 март) те представиха на българската публика новите продукти и програми за 2003г. Присъстваха 4 души от Шимано-Европа, които отговаряха на въпроси на гостите и представиха допълнителна информация по някои въпроси. Първият ден на презентацията беше насочен към дилърите, които ще продават продукти Shimano. На него беше поканен и екипът на МТБ-БГ (в мое лице), за което сме благодарни на хората от Веломания. Бе наблегнато на всички новости за 2003г. (с помощта на снимки и плакати), като гостите имаха достъп и до няколко мостри на курбели с технологията Hollowtech, включително и на новите ХТR курбели и средно движение (в разрез). Вторият ден от семинара беше открит само за производители на велосипеди (затова не присъствах) – били са представени прототипи на продукти за 2004г., а именно серията Saint за спускане и фрийрайд, нов вариант на евтината серия Tourney, която ще внесе нов дизайн и подобрена функционалност при по-ниския клас байкове и др. За това представяне е дошъл лично и г-н Масаки Мияки – основателят на Шимано Европа. За читателите на МТБ-БГ обаче самият семинар едва ли е интересен толкова, колкото новите продукти от каталога на Shimano, които ще присъстват и на българския пазар. Затова преминавам към тях:

XTR 2003
За да не се повтарям с предишни статии, ще изброя само най-важните нововъдения на новата серия:

 

– Hollowtech ІІ Drivetrain – става дума за новата интегрирана система от курбели и средно движение. Курбелите се захващат към масивна куха ос чрез шлици. От страната на зъбчатките връзката е „неразривна“, т.е. не може да разделите компонентите. От другата страна курбелът се притяга към оста чрез болт. Средното движение вече не е в познатия ни вид (като касета с ос и лагери), а представлява две чашки (с лагери в тях), които се навиват в рамката и контактуват с оста. Тази част от чашките, в която са лагерите, на практика е извън рамката, което осигурява почти два пъти по-голямо разстояние между лагерите (скицата горе), а това води до по-добро разпределяне на тежестта върху тях и увеличена издръжливост. Цялата система се отличава и с понижено тегло – 70 грама по-малко от предишната комбинация курбели-средно движение.

– Dual Control Shift Levers – командите са интегрирани със спирачните лостчета в една изцяло нова за планинското колоездене концепция. Спирането е каквото винаги е било, но смяната на предавките вече също става със спирачното лостче. Как? Ако приемем условно, че за спиране лостчето се изтегля и връща в посока напред-назад, то при превключване на скоростите то се избутва/издърпва в посока нагоре-надолу. Така смяната на предавките може да стане от различни положения на ръката (например ако сте хванали кормилото за рогата, няма нужда да се връщате на ръкохватките, само за да превключите). Предлагат се две лостчета – едното е за V-образни спирачки, а другото – за дисковете ХТR. В допълнение можете да си купите и палец, с който също да връщате предавките – това е за тези, които се
опасяват, че няма да свикнат бързо с промяната.

– Дискова спирачка – както вече стана ясно, тя е тясно свързана и с командите. Също и с главините, към коитo се закрепва чрез нова система със жлебове и притягащ пръстен, наречена Center Lock. Всичко това е направено за спестяване на ценни грамове, но има и някои предимства от техническа гледна точка. Самата спирачка е хидравлична, с две бутала и е предназначена за крос-кънтри.

Засега плановете са да видим компоненти от серията ХТR и в българските магазини, макар и в по-ограничени количества, заради високата (за бългаските стандарти) цена.


Hollоwtech – технологията на Shimano за производство на кухи курбели, спестяващи тегло, е доведена до ново ниво, като кухото пространство е увеличено от 30 на 40%. Това ще рече, че курбелите от сериите XT и LX са още по-леки. Те са и с малко по-различен външен вид.

Разрез на курбели Hollowtech 2003 (ляво) и предишния дизайн

Deore XT M755 DH – към най-силната хидравлична дискова спирачка на Shimano е добавена опция с 203мм ротор и 25% увеличение на спирачната сила спрямо досегашната спирачка с 4 бутала (тя продължава да се предлага). В този вариант комплектът е предназначен за състезателно DH каране.    

Deore LX – освен някои промени в отделните компоненти (например курбелите), серията се предлага и в изцяло нова златисто-черна окраска. Запазва се и досегашният сив цвят.

Deore M475 – нова механична дискова спирачка от серията Deore, която ще е с по-ниска цена.


За 2003г. Shimano са заложили доста подобрения и в барабанните си спирачки, които са към градската серия Nexave. Най-доброто от тях е моделът BR-IM70.

При него е подобрено охлаждането (благодарение на обновената перка) и са сложени нов тип накладки, което значително подобрява спирането и според Shimano то е на почти същото ниво, както при механичните им дискови спирачки. Затова компанията нарича този модел многофункционален и твърди, че не е проблем да го изпробвате дори в планината. Все пак основните му предназначения са за градско каране, велотуризъм и др. подобни.

Пак за колоездачите в града и по шосето са предназначени серията динамо-главини и фаровете, които можете да комбинирате с тях. Освен, че динамото е вкарано в главината, т.е. не се трие в гумата или каплата, главините се предлагат и в голямо разнообразие – с контра, с барабанна спирачка, дори за дискови спирачки, със и без машинка и т.н.

Някои от новите модели динамо-главини

Попитах представителите на Веломания за гаранцията на Shimano – въпрос, който със сигурност вълнува бъдещите купувачи на продуктите с тази марка. С радост мога да съобщя, че тя ще е както във всяка друга европейска държава. За отделните компоненти срокът е различен, като най-често е 2г., но за най-високите класове (ХТR и Dura-Ace) достига до 3г. Все пак, не забравяйте, че това е гаранция за дефекти по вина на производителя и не важи, ако например си треснете дерейльора или курбела в някой камък и той се счупи.


Веломания използваха възможността да ми съобщят и малко новини за байковете им през тази година (в допълнение към статията „Българските байкове през 2003“). Drag Climber ще се продава и отделно като рамка, а размерът ще е 42 см (16 инча). Моделът Expert ще се предлага с по-малка рамка – 18 инча, което е чудесна новина. За любителите на спускането ще има рамка от професионален клас с капсуловани лагери на окачването, четириставна система и регулируема тръба за седалката, която ще послужи и за база на цели DH байкове. Цената й ще е под 1000лв, а името е Angel (горе).

Ще има и нов алуминиев модел за фрийрайд с чудесен дизйан, който като цяло колело (с по-нисък клас движение) ще струва около 600лв. (вляво) При него окачването е на кантар, а ставите са с втулки. Behemoth вече ще бъде с капсуловани лагери на задницата, което ще реши най-големия проблем на тази рамка. Ще има и по-евтини колела с алуминиеви рамки – например моделът Ontario, който досега беше с Cr-Mo. Всичко това ще се случи някъде около месец май, така че тогава питайте за повече подробности.

За контакти: http://www.velomania-bg.com/ и http://www.shimano.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>