Juicy 7 – хидравличната дискова спирачка на Avid

На 1 юни се очаква появата на дългоочакваната хидравлична дискова спирачка на компанията Аvid, която мнозина единодушно сочат за производител на най-добрата механична спирачна система в света. Сами разбирате, че за инженерите подобна слава е и голямо напрежение, тъй като всички очакват новата хидравлична система да е осезаемо по-добра в сравнение с досегашната механична, а това не е лесна задача!

Името на новия модел е Juicy Seven. Започвам с най-общата характеристика на продукта – хидравличната система е отворена, което значи, че резервоарът компенсира разширяването на спирачната течност и по този начин отличното спиране се запазва и при по-екстремни натоварвания и се избягва закачането на накладките в дисковете заради увеличения обем на течността, както и промяната на усещането в лостчето. Отворените системи също така имат и свойството да се саморегулират според износването на накладките, т.е. разстоянието от тях до ротора се запазва винаги такова, каквото сте го нагласили вие. Спирачното устройство е двубутално, а спирачната течност е DOT 4 или 5.1, каквито се намират лесно във всеки авто-мото магазин. Теглото на пълния комплект е 395 грама, което поставя Juicy в класа „универсални спирачки за всякакъв вид байкове“. За това говори и разнообразието от размери дискове – 160, 185 и 203 мм, при това вълнообразни.

А сега за някои от новостите в Juicy: Спирачното лостче на Аvid е първото на пазара, което предлага външно регулиране на точката на задействане – при колко стиснато лостче накладките да допират в диска (това е след като вече сте настроили отстоянието им от ротора, т.е. без то да се променя) и ви позволява да направите спирачката „по-мека“ или „по-нервна“. Такава настройка има и при някои други хидровлични дискове, само че е вътрешна. При Juicy вече има и външно копче, с което да правите желаните промени по всяко време.

Лостчето е проектирано малко по-различно от тези на конкуренцията, като са следвани успешните мерки и съотношения на механичните лостчета Аvid, славещи се като изключително добри. Става дума най-вече за отстоянието на оста на лостчето от центъра на кормилната тръба и ъгълът му към нея. Тези неща оказват влияние на силата и модулацията на спиране, като Аvid твърдят, че при Juicy и двата показателя са на върхово ниво.

Можете да регулирате също така отстоянието на лостчето от кормилото, така че да е удобно за достигане според ръката ви. Спирачната течност при Juicy се източва без опасност да изтече наоколо чрез специални спринцовки, които се завиват към спирачното устройство и течността се събира в тях. Резервоарът на лостчето е добре защитен от удари и има прозрачна част, в която да виждате нивото на спирачната течност.

Спирам дотук, но това не значи, че съм написал всичко възможно. Който иска повече, нека посети сайта на Аvid – има какво да се види.

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>