Нестандартните решения на Maverick

Maverick е една от любимите марки на американските МТБ журналисти, което значи, че техният байк, привличащ безспорно внимание върху себе си, вероятно наистина е добър. В момента се предлагат два модела на рамката – новият е ML7 със 100мм ход на задницата, а първият се казва Reposado (на малката снимка), с 80мм ход.

Не е трудно да се досетите, че и тук особеностите са в системата на окачване. Тя е с единично триъгълно рамо, което долу е закачено за рамката чрез масивна връзка. В тази планка се помещава средното движение. От друга страна задният амортисьор е интегрална част от задното рамо и е закачен за седалковата тръба, т.е. за разлика от другите системи с триъгълно рамо той не е хоризонтален, а вертикален. Във всички тези неща се крият отличните качества на патентованата система на Мaverick. А те са (според твърденията на фирмата): отлична отзивчивост на окачването към ударите на терена; независимост от педалирането, дължаща се на разположението на средното движение и постоянството в опъна на веригата във всички положения на задницата; движение на задното колело по вертикална линия; лесна поддръжка и странична твърдост поради наличието на само една връзка с две големи оси; нисък център на тежестта, който допълнително подобрява характеристиките на возията. Към всичко това се добавя и изчистения и класически външен вид на колелото, позволяващ лесно пасване на всеки багажник или пък удобно носене на рамо. Теглото на рамките е ниско (2,35 и 2,66кг.), а тръбите са от най-качествените, марка Еaston. При тези характеристики не е чудно, че около рамките Мaverick се създаде един направо легендарен ореол.

Окрилена от успеха си, компанията направи и екстравагантна двукоронна вилка със 150мм ход под името Maverick American Fork. При нея особеностите са още повече. Да започнем с короните – само горната е подвижна, докато долната си е чисто и просто заварена за тръбите. Таман да се запитате „Защо така?“ и виждате, че вилката няма стержен. Или, по-точно казано, кормилната й тръба е сведена до нещо, подобно на метална „сламка“ с по един специален наконечник във всеки край, с който тя се свързва със стандартни чашки (независимо дали външни или полуинтегрирани). Веднага става ясно, че при подобна система лапата няма къде другаде да се захване, освен за горната корона. Една от причините за този уникален дизайн е намаляването на теглото и тази цел наистина е постигната – American Fork тежи 1500 грама без лапата (тя е още 105 грама).

Оригиналността на вилката не свършва дотук – в долния край на краката ви очаква 24мм проходна ос (т.е.като 20мм-вите) с машинка на ушите на вилката. Защо точно 24мм е трудно да се каже – може би, за да се продава и специалната главина с такава ос, струваща кой знае колко още. Отвътре American Fork е с въздушна пружина и маслено смекчаване, а външно се регулира връщането. Можете да намалите и хода на 100мм за изкачване, засега обаче не можете да го заключите.

За контакти: http://www.maverickbike.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>