Нови и интересни продукти: Diamondback, White Brothers, Norco

Diamondback най-после включиха в каталога си фрийрайд модел. Казвам „най-после“ не защото смятам, че са изостанали, а защото от две години съм виждал подобен модел в различни списания, но в каталога той отсъстваше, т.е. предполагам, че е бил произвеждан само в ограничени бройки и не за всеки. Сега вече той присъства съвсем официално под името DBR XTS Moto. Рамката е в познатия през последните години дизайн на Diamondback, но с повече подсилвания и подходяща за спускане геометрия. Системата на окачване е четириставна, с капсуловани лагери на осите, заден амортисьор Fox Vanilla RC и ход 125-150мм. Вилката е от по-лекия клас – Marzocchi Jr.T със 170мм ход, а спирачките са типичните за случая Hayes.

Същата рамка използва и моделът DBR XTS, но той е в по-лек вариант, предназначен за най-широк спектър от стилове на каране. При него предницата е с Rock Shox Psylo с ход 80-125мм, а спирачките са Magura Julie.

Любителите на крос-кънтрито си струва да погледнат професионалния модел DBR SL Super – леката алуминиева рамка е с простичък дизайн, чието окачване, използващо елементи от различни системи, осигурява ход 80-100мм и е с капсуловани лагери. Задният въздушен амортисьор е Fox Float RL. Байкът е изцяло с новото движение Shimano XTR, каквито са и дисковите му спирачки.

За контакти: http://www.diamondback.com/


White Brothers са направили доста промени в топ-модела си за спускане DH-3. Външно вилката със 185мм ход не се е променила особено, с изключение на цвета. Новият лилав металик не е по-хубав, но не е и по-лош, и се връзва също толкова добре с белите калобрани, както и предишния червен цвят. Същевременно отвътре DH-3 е сериозно пипната, добавени са външни настройки за компресията и връщането, сменени са втулките и уплътнителите, което е решило старите проблеми с течове на масло и др. подобни. Смекчаването е подпомогнато и от външен резервоар, стоящ зад единия крак на вилката. Новостта, с която White Brothers се гордеят най-много, са новите корони, които позволяват да се регулира отстоянието на тръбите на вилката от челната тръба. Това става само с помощта на шестогран 4мм. Новите корони дават възможност да се променя геометрията на байка, и по-точно междуосието, без да се засяга челният ъгъл и независимо дали то може да се регулира и от рамката или не. Настройките за отстоянието на вилката от челната тръба са три. Цената на DH-3 е 1150$.

За контакти: http://www.whitebrotherscycling.com/


Norco

Базираната в Канада компания е известна с изобилието от байкове за спускане и фрийрайд, които предлага. Това е повече от естествено, като се има предвид, че голямата фрийрайд вълна тръгна именно от тази страна, а Norco правят колела там вече четвърто десетилетие.

За 2003г. състезателният модел за спускане Team Race е претърпял сериозни промени. Рамката му вече не е изцяло монококова, а има долна тръба. Това изобщo не променя масивния й вид – даже има повече подсилки отпреди. Окачването е с четириставната система на Specialized FSR, с 200мм ход, капсуловани лагери и много настройки. Задният амортисьор е Fox Vanilla RC. Промените в рамката включват и по-ниско средно движение, олекотени стойки на веригата и седалката, по-малък челен ъгъл – всичко това, за да стане колелото по-състезателно. Рамката се продава в комплект с вилка Marzocchi Shiver DH.

 

Същата рамка е основата и на фрийрайд модела Team Shore, с малки изменения в окачването. Това вече си е цяло колело с някои от най-хубавите компоненти за екстремно каране – вилка Marzocchi Monster T с 200мм ход, хидравлични дискове Hayes HFX Mag, движение Shimano XTR с курбели Race Face, гуми Nokian Gazzalodi 2.6 и др.

Не забравяйте да хвърлите поглед и на останалите модели на Norco – всеки от тях е достоен за обсъждане. А за да не ви се стори, че компанията прави само тежки, прегазващи всичко по пътя си, колела, погледнете и ХС байковете, начело с професионалния Team XC. Лек като перце, с доказаното окачване FSR, реглаж на хода от 80 до 100мм и движение Shimano XTR (с курбели Race Face), този байк обича да бъде каран нагоре и надалеч. Но и при него суровите канадски пътеки са дали своето отражение – спирачките са дискови (Hayes HFX Mag XC), вилката е със 100мм ход (Marzocchi Marathon SL), а колелата Spinergy са известни със своята здравина.

Norco правят и компоненти с марката Axiom, сред които най-голям интерес предизвиква телескопичното колче за седалка. То позволява на колоездачa да вдига и сваля седлото си спокойно и при рамки с прекъсната тръба на седалката (каквито са повечето рамки с типична четириставна система от типа на FSR). Известно е, че при тях често съществува голям проблем между дългото колче за седалка и задния амортисьор и този „спор“ винаги се решава в полза на амортисьора, т.е. колчето бива отрязано. Това пък пречи то да бъде вдигнато достатъчно, когато се наложи изкачване. Телескопичното колче на Axiom в сгънато положение не е много дълго, но когато се наложи, можете да го разгънете и да си осигурите още десетина сантиметра височина на седалката. За съжаление, поради устройството си, колчето е с голям диаметър (30.0 или 30.9мм) и не може да се използва с всяка рамка на пазара.

За контакти: http://www.norco.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>