Кратки новини #6

Въпреки успехите на състезателната сцена, неприятностите на Cannondale напоследък са много големи. В деня на обявяването на новия отбор бе съобщено и откриването на производство за банкрут на компанията, която е един от най-известните велосипедни производители в света.

Защо така? Заради рискованото навлизане преди няколко години на Cannondale на пазара за мотокрос. Тази мечта на създателя и собственик на фирмата – Джо Монтгомъри – доведе до огромна задлъжнялост на компанията и в крайна сметка до сегашното тежко финансово състояние. Оказва се, че всеки мотоциклет на Cannondale е бил продаван „на загуба“ и колкото повече се увеличавали продажбите (благодарение и на популярността на велосипедите), толкова по-страховита ставала загубата. В контраст с тази нерадостна картина, поделението за байкове е едно от най-успешните в света с огромни печалби спрямо почти всички конкуренти и стабилен пазарен дял в цял свят.

Откритото производство за банкрут означава, че компанията ще бъде поставена под наблюдение на съда, който ще я пази от кредиторите й, както и от по-нататъшно затъване. За момента производствената дейност е прекратена във всички поделения и ще бъде разработен оздравителен план, който ще бъде предложен за одобрение от съда и кредиторите на фирмата. За да се изплатят дълговете, компанията ще бъде продадена изцяло или на части на търг. По-вероятен е вторият вариант, т.е. поделението за мотоциклети да бъде продадено отделно от това за велосипеди.

Според официални сведения на Cannondale за момента няма никакъв риск за клиентите на компанията от гледна точка на гаранции, сервиз и т.н. Дори по отношение на продажбите в краткосрочен план няма опасност, тъй като складовете са пълни с готови колела, които да задоволят търсенето, а скоро се очаква и възобновяване на печелившото производство на байкове. С мотоциклетния бизнес на Cannondale обаче е свършено (най-вероятно това поделение на фирмата ще бъде купено от някой голям мотоциклетен производител и няма да се предлагат продукти с марката Cannondale).

Да се надяваме, че една от най-новаторските компании за маунтин байкове ще продължи успешното си развитие, макар и с друг собственик. Вече има и кандидати за купувачи на байк-поделението на Cannondale, но тепърва предстои да видим как точно ще се развият нещата.


Shimano представиха през есента специален уеб-сайт, посветен на изцяло обновената топ-серия XTR. Целта на създателите е била да приближи посетителите на сайта колкото се може повече до новите технологии и идеи, въплътени в компонентите. Те са се опитали да създадат възможност потребителите да тестват виртуално продуктите, за да видят и разберат как точно действат те и какви са предимствата им. Има и много техническа информация и отговори на често задавани въпроси (FAQ) относно компонентите XTR. Адресът на сайта е http://www.shimano-xtr.com/

Manitou започнаха да „изплюват камъчето“ за предстоящите си вилки, използващи технологията SPV (Stable Platform Valving), която е доразвитие на прочутата технология на Progressive Suspension (Manitou купиха лиценза от малката фирма, за да добият правата върху тази система на окачване) и вече е вградена в новите задни амортисьори на Мanitou.

Съвсем накратко технологията се състои в следното – специална клапа създава праг за задействане на окачването, който пречи на силите, породени от педалиране да го сгъват, но позволява ударите от терена да правят това безпроблемно. Тези два вида натоварвания върху окачването са доста различни като хaрaктеристика, което е позволило на създателите на системата да изолират едните, без да засягат другите.

Известно е, че „набирането“ на педалите активира и предните амортисьори, макар и в по-малка степен от задните. Комбинирането на задно окачване с подобна технология и вилка без нея създава определен дисбаланс между предницата и задницата. Затова е естествено да се появят нови вилки, които да се справят и с този проблем.

Новата линия на Мanitou, която ще се появи в каталога за 2004 г., се казва Minute и включва три модела. Това са вилки за ХС/ендуро байкове с ход 100-130мм и ниско тегло (около 1,8 кг.). Стержените им ще са нормални, т.е. 1 1/8. В новата серия е използвана и технологията Reverse Arch (обарната арка) на Мanitou, която увеличава устойчивостта на усукване.

Новата вилка вече е предоставена на някои западни журналисти за тестване и можете да видите дори нейни снимки. В статията тествалите я специалисти твърдят, че поведението на байка с Minute се подобрява не само при педалиране, но и при рязко спиране. Цената на вилките в САЩ ще е около 500$.

Етикети: , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>