Нови и интересни продукти: Evil Imperial, Pro Max, Grimeca

Evil Bikes направиха поредната си шокираща рамка. Мнозина от вас може би помнят тази компания със страхотния прототип Empire, създаден главно като компютърен проект и, за съжаление, нереализиран и досега. (Дори в сайта на Evil вече няма негови снимки, така че страниците на МТБ-БГ са едно от малкото места, където той е запазен).

Сегашният байк обаче си е съвсем истински и вече се продава успешно на любителите на 4-крос, дуал, Dirt Jumps, градско, фрийрайд и дори спускане. Рамката се отличава с няколко неща. На първо място, няма как да не се набие на очи нейната солиднa и яка конструкция, направена от здрави алуминиеви тръби (6061 Т6), подсилени от огромни и внимателно проектирани клинове. Челната тръба е за стандарта 1.5 и от Еvil заявяват, че няма никакъв проблем да сглобите рамката дори с мотокросова вилка! Защото Imperial е правена именно за най-откачените типове, на които може да им хрумне и подобна идея. Теглото на рамката също свидетелства за нейната нечупливост – малко над 2,7 кг.

Другата съществена особеност на Imperial са специалните уши на рамката, които дават възможност за избор между три позиции за оста, като по този начин се променя междуосието. От страната на движението ухото е сменяемо заради дерайльора. От другата страна пък ухото за дисковата спирачка (рамката няма рогца за V-образна) има три двойки дупки, които съответстват на трите положения на оста.

Съвместимостта с гумите е абсолютна – можете да сложите всякакви размери с диаметър 26″ или 24″ и ширина до 3.0. Геометрията е подходяща за всичко с изключение на крос-кънтри, като челният ъгъл зависи от хода на вилката и може да бъде от 73,5 градуса (с твърда вилка) да 65,5 градуса (с 200мм ход отпред).

Рамката струва 775 щатски долара.

За контакти: http://www.evil-bikes.com


ProMax имат в в каталога си полухидравлична дискова спирачка – моделът DSK-810. Това ще рече, че спирачното устройство е хидравлично (със система от затворен тип), но спирачното усилие се предава от лостчето до него с жило (т.е. хидлавликата е само в самото спирачно устройство, а не и в лостчето). Подобно хитро решение позволява да използвате лостчетата от V-спирачките си и в същото време да се похвалите с хидравлична дискова спирачка. Все пак, тъй като системата е затворена, тя едва ли е толкова добра при екстремни спирачни натоварвания, както хидравличните спирачки с отворена система. Спирачното устройство е с две бутала и дори е снабдено с АВS (поне така се твърди в каталога, макар че не става дума за електронна анти-блокираща система, както е при колите). Роторът е с диаметър 160мм. Стандартно DSK-810 е за уши на вилката/рамката Post Mount, а за международния стандарт се предлагат преходници.

Ще отбележа само, че Grimeca също правят подобна полу-хидравлична спирачка. Дори в България има хора с такива, макар че засега не съм ги виждал в продажба по магазините.

За контакти: http://www.promax.com.tw/


Като споменах за Grimeca, някои от вас може би не са виждали техните най-нови дискове с огромни спирачни устройства с цели 6 бутала (по три от всяка страна)! Имайте предвид, че дори спирачките за коли и мотоциклети рядко имат повече от 4 бутала (разбира се, по-големи). Както не е трудно да се досетите, 6-буталните спирачки на Grimeca са предназначени за спускане, дуал/4-крос, фрийрайд и други подобни устремни дисциплини, където спирачното усилие трябва да е голямо. Има няколко различни серии, в които спирачното устройство е с леки модификации и роторите са с размери от 160 до 200мм. На снимката например е показан моделът System 18, който е с 200мм диск. Теглото и цените също са различни при споменатите модификации. Спирачките са за международния стандарт (с преходници за РМ).

За контакти: http://www.grimeca.it/

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>