Нови и интересни продукти: Seismic, SIC, Speedplay

Seismic

Известно е, че по-късите спици придават по-голяма здравина на колелата на байка. Например колелата на ВМХ-овете са по-яки от тези на маунтин байковете. Затова в последните години някои производители на капли предлагат колела с диаметър 24″, вместо стандартните 26″.

Специалистите от американската фирма Seismic са се заели с повишаването на здравината, но по малко по-различен начин. Защо да се намалява диаметъра на каплата, след като 26″ са се доказали през годините като най-успешен размер и именно при него изборът от шарки и размери гуми е най-голям? Изхождайки от това разбиране, Seismic са разработили главини, чиито фланец е доста по-голям от този на обикновените. Така се скъсява разстоянието между главината и каплата (т.е. по-къси спици=повече здравина и твърдост на колелата) като се запазва стандартния диаметър от 26 цола. Разбира се, главината става по-тежка. Този „недостатък“ обаче едва ли засяга евентуалните потребители на продукта (фрийрайдъри, спускачи и други агресивни планински колоездачи).

Във всичко друго главините са като стандартните – те са съвместими с дискови спирачки и се предлагат както за 20 или 12мм проходни оси, така и за обикновена ос, с 32 или 36 спици. В зависимост от това колко масивни искате да направите колелата си, можете да изберете между два размера главини: 4хс е с диаметър на фланците 100мм, а по-голямата 6dh е със 150мм. Не, че първата е за крос-кънтри – името й е такова по-скоро за майтап.


SIC

Лапите на SIC носят общото име Slam. Общата им особеност е тяхната структура, която прилича на голяма бургия. Това осигурява страхотна здравина и твърдост в сравнение с обикновените лапи, особено тези, които имат и заварки. Slam са ковани и CNC фрезовани, за да постигнат такава забележителна външност. Освен със специалната конструкция, лапите се отличават и с много къс захват за кормилната тръба, т.е. в тази си част те са ниски, което е добре при надграждане на байкове, чиито стержени са отрязани по-ниско. (Като моя, само дето 110-130$ ми идват малко множко за една лапа!) Дизайнът на Slam е съобразен и с безопасността на колоездача – овалните форми, особено при хватката за стержена, намаляват болезнеността на съприкосновението й с коляното или друга част от тялото при падане. Предлагат се общо 4 модела, като основните две групи са с кодови номера 1.2 и 2.4 Първите са по-дълги – от 80 до 120мм, с 10 градуса наклон, един болт при хватката за стержена и два болта при хватката за кормилото. Тези два модела са по-подходящи за ХС, макар в каталога да пише, че всички лапи стават за различните видове каране, дори и за най-агресивните. Моделите 2.4 са по-късички (от 60 до 85мм) и масивни, с четири болта за захват на кормилото и 2 при стержена. Тези характеристики ги правят логичен избор за нанадолните дисциплини.

Рогата на SIC са вторите по-особени образци на такъв продукт, които виждам и показвам (след Ergo Control на Cane Creek, които вече сте виждали на страниците на МТБ-БГ). Те носят името Phly и засега има два модела. Подобно на лапите, рогата са „виещи се“. SIC твърдят, че формата им е внимателно изваяна в съответствие с човешката длан, така че да са максимално удобни и „лепващи“ за ръката. Закрепването им към кормилото е простичко, с шестогранен болт, който е титанов за максимално сваляне на теглото. Малка част от рога остава да стърчи и назад от кормилото – по този начин ръката ляга и върху самото кормило, което запазва тежестта върху него и подобрява контрола и управлението. (Точно на такъв принцип са и рогата на Cane Creek). Цената на този продукт обаче също не е ниска – цели 85 долара!


Speedplay

Тази компания е специализирана в производството на педали с автомати, търсещи по-добри решения от стандартните за шосеен бегач или маунтин байк. Когато става дума за планинско колоездене, това са моделите Frog. При тях системата на закачване и откачване на крака от педала е по-различна от стандартната за момента SPD на Шимано. Парчето, което се прикрепя към подметката на обувката обаче, е изцяло съвместимо със SPD дупките на подметката. Speedplay твърдят, че тяхната система има някои по-добри характеристики от тази на Шимано и най-вече, че решава проблемите с болките и травмите в колената, които се получават при някои педали с автомати, предимно от по-старите модели. Същевременнo тя е по-проста и спестява някои настройки – тъй като тук не се разчита на пружинки, които да държат автомата затворен, няма нужда да регулирате тяхната твърдост. Дизайнът е практичен и при борбата с калта, която трудно може да се задържи около автоматчето, тъй като с всяко закачване и откачване, скобата на обувката я изтласква навън. Педалите Frog са съвсем леки, което се дължи и на тялото от здрава пластмаса. За издръжливост и качество те са направени с оси от неръждаема стомана или титан и капсуловани лагери.

За контакти: http://www.speedplay.com/

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>